Regulile de circulație, explicate pe înțelesul copiilor

TOTUL DESPRE MAME
reguli de circulatie

Suntem cu toții de acord că un copil trebuie să învețe cât se poate de curând regulile de circulație, căci viața și sănătatea lui depind de acest fapt, mai ales în momentele când va merge singur la școală sau se va juca singur afară.

Dacă îi turuim copilului setul de reguli de bază atunci când iese pe stradă, se va plictisi de la prima propoziție. De aceea, părinții ajung să folosească diverse tehnici pentru a le capta atenția și a se asigura că au reținut importanța respectării regulilor de circulație.

1. Puterea exemplului

Nimeni și nimic nu poate înlocui comunicarea părintelui cu copilul. Așa că, atunci când sunteți împreună, încercați să faceți două lucruri în același timp: să respectați regulile și să vorbiți despre aceste reguli în timp ce le respectați. ”Uite, vezi, acum la semafor e roșu, așteptăm să se facă verde. Domnul de lângă noi greșește că nu așteaptă și trece pe roșu, pentru că poate să apară brusc o mașină și să-l rănească”.

2. Poeziile și ghicitorile îl vor face mai atent la a învăța și în același timp se va distra

”Mereu prezenți, mereu atenți,
neobosiți și vigilenți,
de-I căldură sau zăpadă,
polițiștii stau în stradă”.

Sau

”Ce culoare îți spune
Stai și nu pleca
Încă nu e timpul
Pentru a traversa?”

Sursa ghicitori: didactic.ro, educațierutierascolara.ro

3. Desenăm și învățăm

Când copilul are 5 ani, poate deja să ilustreze situații apărute în trafic. Colorați alături de el oameni care traversează cu copiii la trecerea de pietoni, în timp ce mașinile așteaptă. Adăugați în desen și diverse semne de circulație și povestiți-i semnificația lor. Așa le va repera mai ușor în drumul lui spre sau de la grădiniță.

4. Simulați situații din trafic

Cu suguranță aveți mașinuțe în casă, așa că puteți împreună cu copilul să reproduceți momente din circulație. Adăugând un polițist în intersecție, poate și un autobuz, jocul va deveni tot mai captivant, și nu numai pentru copil. Când mai crește, dați nume reale străzilor pe care circulă mașinuțele, astfel îl veți ajuta și să se orienteze când iese afară, în cartier.

5. Ia-ți copilul drept ghid

Ce ar fi ca, data viitoare când mergeți la grădiniță, magazin sau acasă, copilul să fie ghidul. Cu siguranță, până acum a învățat ruta și, dacă ați povestiti mult despre cum și unde traversăm, a reținut informațiile esențiale. Este un prilej minunat să-și exerseze cunoștințele. Ce să mai vorbim despre oportunitatea de a conduce un părinte? După câteva plimbări de acest fel e bine să îi pui la încercare vigilența, dacă îi indici să traverseze în locuri nepermise. În niciun caz nu-l lăsați să ducă la bun sfârșit aceste indicații! Este periculos pentru viața lui.

6. Lecții de la polițiști

Anual, Poliția Română organizează evenimente pentru copii între 4 și 10 ani, în cadrul unei campanii de educație și prevenție rutieră. Sunt interactive și foarte interesante pentru copii. În plus, le crește încrederea în polițiști, care ar trebui să fie cei mai importanți prieteni ai copiilor, în trafic.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa