Reguli de disciplină pentru toată familia

Iulia Mirică
disciplina familie

  Dacă simți că haosul și gălăgia te aduc în pragul disperării, invită-i pe toți ai casei în jurul mesei și stabiliți câteva reguli care să readucă în familie calmul.

  Îți dăm câteva exemple, pentru a porni cu dreptul în acest demers:

  1. Nu poți fi în cameră cu mine atunci când lucrez, decât dacă lucrezi și tu.

  În acest fel, îl poți lăsa pe cel mic să te ajute dacă e cazul, pe măsura posibilităților lui. Dacă nu poate, cere-i ca măcar să nu te încurce. Poate părea ciudat, dar atunci când ai mâinile pline cu haine ude, iar cel mic te roagă să-l ajuți la un puzzle, s-ar putea să te enervezi. Îi poți explica piticului că dacă te ajută să întinzi rufele, ai mai mult timp liber pentru a te juca.

  2. Nu lucrez după ora 20:00.

  Aceasta este ora normală de culcare pentru cel mic și timpul perfect pentru a te relaxa. Nu este o regulă pe care o aplici ca ceilalți să facă ceva. Regula este pentru tine, așa că te poți autoînvinovăți dacă nu este respectată. Când mai crește copilul, îți poți extinde programul de lucru în funcție de câte ore are nevoie să doarmă. Este una dintre acele reguli de disciplină care poate fi adaptată pe parcursul anilor.

  3. Primești ce primești și nu te poți târgui.

  Scopul este să eviți târguielile cu cel mic, regula fiind ideală mai ales dacă ai cel puțin 2 copii. În acest fel, nu vor exista discuții despre laptele pe care l-ar vrea în altă cană sau despre covrigii care nu sunt suficient de sărați. Regula funcționează pentru că nu se axează pe noțiunea abstractă a corectitudinii, ci pe situația dată.

  4. Cu vocea ridicată se merge în altă parte.

  Cu siguranță vrei pace și liniște în casă, la fel de mult cum vrei ca cel mic să fie fericit și zgomotos atunci când își dorește să fie. Însă atunci când vrei să vorbești la telefon și nu auzi deloc din cauză că cel mic face prea mult gălăgie, s-ar putea să nu mai fie la fel de bine. Așa că îi poți spune că poate cânta, mieuna sau ce vrea să facă, dar nu aici în cameră.

  5. Nu ne certăm din cauza banilor.

  Această regulă te va ajuta să pui capăt ”cerșitului” și trebuie să fie aplicată în mod consecvent  pentru a funcționa. Explică-i copilului ce înseamnă bugetul familiei, care sunt cheltuielile de zi cu zi și faptul că, în materie de jucării noi, vă limitați la o anumită sumă .

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa