articol susținut de

Cum reciclăm corect ambalajele? Reguli care ar trebui respectate în orice casă

Cum reciclăm corect ambalajele de alimente? Ce putem recicla? Scoatem sau nu capacele sticlelor? Curățăm sau nu ambalajele?

Cristina Călin, redactor
reciclam corect ambalajele alimentelor

Ne dorim cu toții un mediu mai curat și, de cele mai multe ori, stă în puterea noastră să protejăm natura. Un prim pas este să reciclăm tot ce se poate și, mai ales, să o facem corect. Îi putem învăța și pe copiii noștri cum să o facă, în speranța că le va deveni un obicei.

Nu doar noi ne gândim la modul cum putem să păstrăm natura curată, ci și companiile. Preocuparea pentru sustenabilitate și pentru o natură mai curată crește și în rândul companiilor din România. Napolact a dat startul campaniei „Reciclează și lasă în urma ta o natură curată“, prin care consumatorii sunt încurajați să recicleze.

În cadrul acestei campanii, Napolact a lansat un nou PET mai prietenos cu mediul pentru formatul „On the Go“, de 330 de grame. În plus, vechile etichete din PVC au fost înlocuite cu unele noi, mai ușor de desfăcut și, deci, mai ușor de reciclat. Noul PET este 100% reciclabil, iar eticheta și capacul sunt produse din materiale „prietenoase cu mediul“, toate putându-se colecta în același container galben.

Care sunt ambalajele care pot fi reciclate?

Plasticul

Orice fel de recipient sau obiect de plastic poate fi dus la centrele specializate în colectarea și reciclarea acestui tip de material. PET-urile pot fi dus la automatele din hipermarketuri care îți vor da un bon de cumpărături. Suma nu este mare, dar ai satisfacția că ai făcut ceva pentru planetă.

  • Kaufland –În parcările a 57 dintre magazinele noastre poți găsi aparate automate de reciclare pentru trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă, doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru).
  • Mega Image – Centrul ofera clientilor posibilitatea de a depune ambalajele tip PET (cu volum de pana la 3.0 litri) si a dozelor din aluminiu (cu volumul de pana la 1.0 litru), in vederea reciclarii acestora.
  • SIGUREC—Poți duce tu obiectele de plastic la unul dintre centrele lor sau poți să chemi acasă o echipă dacă ai o cantitate mai mare de deșeuri.
  • Harta Reciclării –Este un portal care te ajută să găsești centre de reciclare din toată țara.

Hârtie, carton

Probabil că cea mai mare cantitate de deșeuri pe care o strângem este cea de hârtie și de carton. Avem mereu tot felul de ambalaje de la ceea ce cumpărăm și ne trezim că aruncăm la gunoi zeci de kilograme de hârtie. De ce să nu o ducem la centrele de reciclare? În fiecare localitate există un centru de acest fel. O simplă căutare pe Google te va duce unde ai nevoie.

Doze de aluminiu și alte metale

Nu trebuie să arunci la tomberon dozele de aluminiu, conservele, foliile de aluminiu, țevile sau chiuvetele rămase de la renovare, obiectele de mobilă din metal. Poți chiar să obții bani pe ele. Dozele de aluminiu le poți duce la automatele din hipermarketuri, iar pentru obiectele mai voluminoase poți contacta o firmă specializată care vine să le ia de acasă și poți chiar să obții bani pe ele.

Cum reciclăm corect ambalajele de la alimente?

Scoatem sau nu capacele sticlelor?

În mod tradițional, sticlele de plastic cu capace au cauzat probleme instalațiilor de sortare. Sticlele sunt fabricate dintr-un tip de plastic, în timp ce capacele sunt fabricate din altul, polipropilenă. Acesta se topește la o temperatură diferită în timpul procesului de reciclare și ar trebui procesat separat. De asemenea, un capac înșurubat strâns ocupa mai mult spațiu în timpul transportului. 

Dar vremurile s-au schimbat . Echipamentele de procesare s-au îmbunătățit. Capacul PET-urilor nu mai reprezintă o problemă, iar capacele și sticlele sunt împărțite în fluxuri separate în instalațiile de sortare. În unele cazuri, aruncarea sticlelor și a capacelor într-un coș separat este mai gravă. Dacă un capac deșurubat alunecă prin linia de sortare mecanică, va ajunge, de asemenea, cu gunoiul îndreptat către un depozit de deșeuri. De asemenea, pentru sortatori sunt greu de observat separat.

Așadar, nu trebuie să mai aruncăm separat capacele PET-urilor.

Curățăm sau nu ambalajele înainte de a le arunca?

Este important ca înainte de a trimite la reciclare ambalajele de alimente să se cureți pe cât posibil. Unul dintre motive este că pe parcursul întregului proces poate apărea riscul de contaminare din cauza resturilor alimentare care se degradează. Dacă vei clăti cu apă ambalajul gol asigură-te că îl golești de tot înainte de reciclare.

Ambalajele vor mai fi curățate suplimentar la stația de reciclare. Spălarea este esențială, deoarece nereușita eliminării impurităților poate deteriora noul produs care va fi fabricat din materialul rezultat din reciclare. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa