Prima zi de școală la clasa 0 este una dintre cele mai importante momente din viață. Emoțiile sunt mari atât pentru părinți, dar și pentru copii. E punctul în care copilăria se duce tot mai departe, iar responsabilitățile devin tot mai multe. Părinții trebuie să facă trecerea aceasta cât mai lină, pentru ca cel mic să privească școala să fie privită în mod pozitiv.
Pregătirea pentru prima zi de școală la clasa 0. Pregătește-ți copilul
Încă din timpul verii trebuie să vorbești cu copilul tău despre școală și despre ce presupune ea. Eventual, treceți prin curtea școlii pentru a se familiariza cu locul.
Pregătirea pentru școală înseamnă și o apropiere de cărți și o deschidere a interesului pentru scris și citit. La începutul clasei 0 ar trebui să poată recunoaște literele și cifrele, fără să fie neapărat necesar să le și poată scrie. Poți încerca să faci cu el exerciții distractive care să îl obișnuiască să stea liniștit la masă. Eventual vă puteți juca de-a școala și, în acest fel, să exersați cum se face ghiozdanul, care sunt regulile în clasă.
Pregătirea pentru prima zi de școală. Dă-i încredere că poate face lucruri noi
Este momentul să implici și mai mult copilul în treburile zilnice din casă. La această vârstă poate duce gunoiul, poate strânge masa, poate să împăturească hainele spălate, să își facă ordine în cameră, să aibă grijă de animalul de companie. De asemenea, poate învăța să folosească foarfeca, pentru că va avea nevoie de această abilitate la școală.
Prima zi de școală la clasa 0. Exersați abilități sociale
Împărțitul și negocierea sunt niște abilități de care copilul tău va avea nevoie la școală pentru a lega prietenii. Jucați jocuri simple pentru a-i explica că trebuie să aștepte până îi vine rândul, că trebuie să respecte reguli și să învețe să piardă.
Pregătirea pentru prima zi de școală. Organizează ieșiri cu colegii de clasă
Dacă știi deja care sunt colegii de clasă ai copilului tău poți să vorbești cu părinții acestora să ieșiți în parc pentru ca cei mici să se acomodeze unul cu celălalt. Le va prinde bine la revenirea în clasă.
Clasa 0. Mersul la toaletă nu trebuie să fie o problemă
În momentul în care merge la școală copilul trebuie să știe să folosească toaleta fără ajutorul unui adult. Evident, va fi doamna învățătoare care să îl ajute în cazul în care nu se descurcă, însă nu va mai fi aceeași situație ca la grădiniță. Regulile de igienă trebuie să le aibă bine întipărite în minte ai ales dacă merge la o școală unde sunt foarte mulți copii.
Dacă copilul tău obișnuiește să se culce târziu și să se trezească foarte târziu, este cazul să schimbi ceva în programul lui. Poți face acest lucru cu o lună de zile înainte de începerea școlii. Ora de culcare trebuie să fie maximum 21.00, ceea ce înseamnă că cina și baia vor începe devreme.
Prima zi de școală la clasa 0. Faceți teste
Puteți să încercați într-o dimineață să simulați programul de școală. Vă treziți la ora care trebuie, luați micul dejun, vă pregătiți exact ca într-o zi normală și apoi mergeți chiar către școală. În felul acesta nu va fi luat prin surprindere de ceea ce urmează să se întâmple și tu vei putea să îți dai seama cât durează toate activitățile.
Pregătirea pentru prima zi de școală. Povestește-i despre tine școlar
Amintirile tale ca elev îl vor relaxa și îi vor da o senzație de confort psihic copilului. În plus, va fi un moment distractiv de conectare pentru că îi vei da șansa să te cunoască și mai bine. Evită totuși să îi povestești din prima toate năzbâtiile pe care le-ai făcut. S-ar putea să vrea să le repete.
Pregătirea pentru prima zi de școală. Nu plânge!
Momentul primei zile de școală este foarte emoționant, dar încearcă pe cât posibil să nu plângi (prea mult). Nu vrei să îl încarci și mai mult pe copilul care trece și-așa printr-o schimbare majoră. Evident, poți să plângi cât vrei când ieși din raza lui vizuală.
Începerea școlii. Alege o jucărie de confort
Dacă simți o anumită anxietate la copil, îl poți lăsa să își ia cu el o jucărie care îi este dragă pentru a-l face să se simtă mai bine. Se va uita la ea și-i va aminti de mediul familiar de acasă.