Senatul a adoptat marți, 4 decembrie 2018, o inițiativă legislativă împotriva violenței psihologice în școli. A fost completată astfel și Legea Educației Naționale, care prevede acum informații despre gestionarea bullying-ului în școli. Conform legii, în școli sunt interzise poreclele, insultele, tachinările, intimidările, umilirile și violențele (inclusiv plesniri, îmbrânceli, piedici). Pe lângă măsurile de prevenire a acestora, școlile vor trebui să ofere asistență psihologică, iar cadrele didactice vor participa la sesiuni de formare cu privire la acest tip de comportament.
Copiii sunt sub o presiune mai mare decât oricând și au nevoie de tehnici de mindfulness adaptate lor. Comandă acum ”Copilul constient”, de Susan Kaiser Greenland, o carte revoluționara, ce îi învață pe părinți tehnici prin care vor contribui la relaxarea copiilor lor. Cartea este disponibilă AICI.
Profesorii mediatori vor gestiona și victima și agresorul
Unul dintre iniţiatorii legii, deputatul Petre Florin Manole, a explicat la RFI ce va putea face un copil agresat la şcoală: „Va trebui să semnaleze acest lucru. Profesorul, aşa cum prevede proiectul acesta, ar trebui să fie deja pregătit în următoarea perioadă astfel încât să ştie cum să reacţioneze şi cum să gestioneze. Un profesor care ajunge mediator al unei astfel de situaţii trebuie să gestioneze atât problema celui agresat, cât şi situaţia agresorului, pentru că şi agresorul la rândul său trebuie să fie cumva o victimă, vorbim totuşi despre copii. Violenţa la copii nu se naşte din senin, vine din nişte modele greşite, poate din nişte frustrări, poate dintr-o violenţă la care a fost la rândul său supus şi atunci profesorul trebuie să gestioneze cu egală măsură victima şi agresorul din punct de vedere psihologic, astfel încât ambii să poată să treacă peste un astfel de episod”.
Ce trebuie să îi învețe părinții pe copii
Până când profesorii vor putea gestiona eficient situațiile de agresiuni psihologice ce au loc în școli, este important ca părinții să se asigure că cei mici știu să reacționeze atunci când devin victime. Iată ce trebuie să faci ca părinte:
- Discută cu copiii despre ce este agresiunea și cum se comporta un agresor. Asigură-te că știe că, dacă se întâmplă ceva, la școală sau online, este esențial să discute cu tine acest lucru.
- Asigură-l că agresiunea este mai puțin despre victimă și mai mult despre cel care o face. Copiii care rănesc alți copii au probleme emoționale și au nevoie de ajutor.
- Învață-l că cel mai nepotrivit mod de a reacționa în astfel de situații este să se implice și să răspundă comportamentului agresorului. Alți copii, care se tem că pot fi la rândul lor ținte, se vor alia celui mai puternic.
- Povestește-i despre cât de important este profesorul în această situație și despre încrederea pe care trebuie să o aibă în el.
Îți recomandăm să te uiți și la acest video