Ponturi pentru a învăța copilul să fie filantrop

Anca Vlad
filantropia

Cum îi faci pe băiețelul sau pe fetița ta să uite de exaltarea descoperii cadourilor sub bradul împodobit și să se gândească la cei mai puțin norocoși? Simplu, învață copilul să fie filantrop.

Jean Shafiroff, cunoscută în Manhattan ca Prima Doamnă a Filantropiei, face parte din mai multe organizații de caritate și este autoarea cărții „Filantropia: Cum să faci un mod de viață prin ceea ce dăruiești”. Care este filosofia ei? Atunci când dăruiești nu e vorba doar despre bani, ci despre modalitățile prin care poți avea un impact asupra comunității în care trăiești sau chiar a lumii. Iată câteva ponturi pentru a învăța copilul să fie filantrop, în așa fel încât să facă acte de caritate chiar și atunci când nu e „urmărit” de Moș Crăciun.

Cum să-i explici altruismul unui copil

Atunci când vorbești cu el despre acte de caritate, fă-o simplu și fă legătura cu viața lui. „De exemplu, poți începe prin a-i spune că nu toate familiile sunt ca ale voastre sau că sunt mulți oameni care au mult mai puțin decât aveți voi”, spune Shafiroff. „Dacă un copil învață de o vârstă fragedă că există oameni care au mai puțin decât are el, la maturitate va vrea să dea ceva înapoi”. Folosește-ți bunul-simț și intuiția pentru a a-ți da seama, în funcție de vârsta lui, ce detalii îi poți da despre o anumită situație, dar încearcă să păstrezi nivelul discuției departe de exemple de genul: cine are sau nu din clasa lui ultimul tip de telefon mobil.

Implică-l implicându-te

Filantropia începe acasă sau în jurul casei. Shafiroff le recomandă părinților nu numai să le dea exemplu propriu copiilor participând la evenimentele organizate în comunitate, dar să ia copilul cu ei și să-i implice. Școala este probabil primul loc unde ți se va solicita ajutorul, așa că implică-te în această activitate. De câte ori fiica ei are la școală un eveniment prin care se vând în scop caritabil prăjiturele, Shafiroff o ajută în bucătărie. „A fost întotdeauna bucuroasă să participe la astfel de evenimente și am vorbit deseori despre importanța sumelor de bani strânse”, spune Prima Doamnă a Filantropiei.

Prea multe cadouri de Crăciun nu le fac bine copiilor

Învață-l să ia atitudine

În sensul de a iniția o campanie de strângere de cărți, jucării, haine. Poate că la școala unde învață există deja campanii de acest gen în fiecare sezon și atunci participă acolo sau, periodic, decideți că sunt lucruri în casă de care vă puteți lipsiți. Shafiroff crede că șansele ca un copil să înțeleagă cu adevărat ce înseamnă filantropia este să săriți peste intermediari – anumite organizații – și să mergeți personal la un spital de copii, un azil de bătrâni sau un adăpost pentru oamenii străzii. Pentru orice eventualitate, ia înainte legătura cu o organizație de binefacere.

Voluntariatul fără supravegherea părinților

Va veni o vreme când filantropia va fi o a doua natură a copilului tău și atunci va dori să preia controlul. Verifică adăposturile pentru animale, azilurile de bătrâni și cantinele sociale, pentru că la multe dintre ele există o limită de vârstă a voluntarilor sau acceptă tineri doar sub supravegherea unui adult. Apoi, asigură-te că locul în care va face voluntariat îi va o feri o experiență din care va avea de învățat. „Trebuie să te asiguri că fiul/fiica ta este pe mâna cuiva de încredere, pe care te poți baza, și că munca voluntară este potrivită pentru el/ea”, e sfatul lui Jean Shafiroff. „Nu trebuie să facă cafele sau comisioane. Are suficient timp pentru asta atunci când va fi ucenic la primul loc de muncă”.

De ce unii oameni dau mai departe cadourile primite

Actele de caritate trebuie să fie legale

Indiferent că este vorba despre timp sau despre bani, vrei să fii sigur că darul tău are impact. Nu e întotdeauna ușor. „O persoană obișnuită nu va întreba de profitul sau pierderile unei organizații de caritate, dar dacă vrei o poți face cu ajutorul site-urilor de specialitate”, spune Shafiroff. „O organizație caritabilă trebuie să fie bine cotată, să cheltuie banii cu înțelepciune și cel mai important, banii să ajungă acolo trebuie!”. În mod normal, cheltuielile ei nu ar trebui să depășească 20% din toate veniturile, iar restul ar trebui să fie îndreptați către programele sociale.

Nu toată lumea consideră de bun-simț lauda în media sau pe rețelele de socializare, dar Jean Shafiroff consideră că dacă postarea respectivă ajută o cauză, atunci nu e nimic rău în a te fotografia alături de un copil bolnav care a primit o păpușă sau de un om fără adăpost căruia îi dai o farfurie cu mâncare. Poate că, mediatizat, gestul tău îi va inspira și pe alții.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa