Suplimentele de vitamina D ar putea să ne scutească de răceli sau de gripă, susțin cercetătorii britanici.
Supranumită vitamina soarelui, întrucât organismul o procură prin expunerea la razele solare, aceasta este vitală pentru a avea oase sănătoase, dar totodată are un rol important în sistemul imunitar, scrie bbc.com.
Potrivit unui studiu publicat în „British Medical Journal”, alimentația ar trebui completată cu această vitamină. Dar Direcția de Sănătate Publică din Marea Britanie (Public Health England – PHE) consideră că datele despre infecții nu sunt concluzive, deși recomandă suplimentele cu vitamine, acestea îmbunătățind sănătatea oaselor și a mușchilor.
Sistemul imunitar se folosește de vitamina D pentru a fabrica arme antimicrobiene care străpung bacteriile și virusurile. Dar întrucât această vitamina este produsă direct de organism, prin pielea expusă la soare, mulți oameni au deficiențe pe parcursul iernii. Din acest motiv, unii cercetători consideră că aceasta ar trebui introdusă direct în produsele alimentare.
Studiile legate de folosirea suplimentelor pentru a preveni infecțiile au dat rezultate mixte, așa că, în încercarea de a obține o concluzie definitivă, savanții au centralizat date de la 11.321 de oameni ce au făcut parte din 25 de experimente separate.
Echipa de la Universitatea Queen Mary din Londra (QMUL) s-a uitat la infecțiile tractului respirator – care acoperă o gamă largă de boli, de la un simplu strănut și până la gripă sau la pneumonie. În general, studiul a confirmat faptul că pentru fiecare 33 de persoane care iau suplimente de vitamina D, una dintre ele ar fi scutită de infecții. Poate părea puțin, dar această statistică este mai eficace decât vaccinarea împotriva gripei, care are nevoie să trateze 40 de oameni pentru a preveni un singur caz, cu toate că gripa este mult mai gravă decât o răceală obișnuită.
De remarcat faptul că sunt beneficii mai mari pentru cei care au luat pastile zilnic sau săptămânal – mai degrabă decât în doze lunare, mai ales în rândul persoanelor care au fost deficitare, în primul rând.
De ce este vitamina D importantă pentru organism?
Principala ei funcție este să regleze nivelul calciului și al fosfatului din organism, minerale vitale pentru creșterea și menținerea sănătății oaselor, a dinților și a mușchilor.
În cazuri extreme, nivelurile scăzute pot duce la rahitism la copii, moment în care oasele devin moi, slabe și diforme pe măsură ce continuă să crească. La adulți, deficiențele de vitamina D pot duce la osteomalacie, o afecțiune ce cauzează grave dureri osoase și musculare.
Important este însă să existe un echilibru! Prea multă vitamină D poate duce la niveluri ridicate de calciu în sânge, care pot cauza probleme la inimă și la rinichi. Oricine are o afecțiune cronică sau se află sub medicație, trebuie să ceară mai întâi sfatul medicului.
Suplimentele de vitamina D sunt recomandate toamna și iarna, dar cei care nu prea ies la soare ar trebui să le ia pe tot parcursul anului.
Unul dintre cercetători, prof. Adrian Martineau, a declarat: „La o populație de 65 de milioane de locuitori, cât are Marea Britanie, dacă 70% au cel puțin o infecție respiratorie acută pe an, atunci luarea zilnică de suplimente cu vitamina D ar scuti 3,25 de milioane de oameni de răceli”.
Cu toate acestea, încă mai sunt opinii contradictorii în mediul academic și medical. Astfel, prof. Louis Levy, șeful departamentului de științe în nutriție de la PHE a declarat: „Dovezile privind legătura dintre vitamina D și infecții sunt inconsistente, iar acest studiu nu oferă suficiente dovezi pentru a susține recomandarea vitaminei D pentru a reduce riscurile de infecții ale tractului respirator”.
Pe de altă parte, prof. Martin Hewison, de la Universitatea din Birmingham și Societatea de Endocrinologie, a declarat că rezultatele au fost „izbitoare“ – „Sunt de acord cu autorii studiului și cu susținerea unei noi indicații pentru vitamina D, dincolo de beneficiile sale stabilite pentru sănătatea oaselor“, a declarat el.
Totodată, și cercetătorii de la NHS din cadrul Institutului Național de Cercetare pentru Sănătate, societate care a finanțat studiul, au declarat că rezultatele au fost „demne de o dezbatere serioasă pe viitor”.
Vitamina D, adăugată în produsele alimentare
În cele din urmă, echipa de cercetători de la QMUL dorește ca vitamina D să fie adăugată în produsele alimentare, așa cum laptele din SUA este fortificat.
Profesorul Martineau a spus: „Fortificarea cu vitamina D a alimentelor oferă un aport constant, de nivel scăzut de vitamina D, care a eliminat practic deficiența de vitamina D în mai multe țări. Prin demonstrarea acestui nou beneficiu al vitaminei D, studiul nostru întărește ideea de a introduce produse alimentare fortificate pentru a îmbunătăți nivelul de vitamina D în țări precum Marea Britanie, unde deficiența de vitamina D este comună.“
Voi luați suplimente cu vitamina D? Dar copiilor le dați, în continuare, și după ce au trecut de vârsta de doi ani? – pragul recomandat de orice pediatru pentru a-i administra zilnic câte două picături de Vigantol.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.