Pluralul cuvântului înghețată este deseori folosit greșit. Care este forma corectă a îndrăgitului desert

Anca Lupescu
O fetita tine in ambele maini cate o inghetata
Pluralul cuvantului înghetata – Cum se spune corect? Foto: Shutterstock

Înghețata este unul dintre cele mai îndrăgite deserturi vara, atât de copii, cât și de adulți. Deși majoritatea dintre noi savurăm acest deliciu răcoritor cu plăcere, nu toți folosim corect forma de plural a cuvântului „înghețată”. Deseori, în conversațiile de zi cu zi, în magazine sau în mediul online, apar confuzii în legătură cu forma corectă a pluralului. Iată care este pluralul cuvântului înghețată și care este explicația lingvistică din spatele acestei forme, astfel încât atunci când vrei să ceri mai multe de o înghețată, să o faci în mod corect.

Care este pluralul cuvântului înghețată, conform DEX

Înghețate, înghețăți sau… înghețături? Deși cuvântul „înghețată” este unul comun și frecvent utilizat în vorbirea zilnică, forma corectă a pluralului său creează adesea confuzii. Mulți români folosesc incorect varianta „înghețăți” fără a realiza greșeala. Limba română este dinamică și mereu în schimbare, adaptându-se constant la influențele externe și la evoluția culturală și socială. Astfel, chiar și cuvintele aparent simple și familiare pot genera confuzii în utilizare. Acesta este și cazul cuvântului „înghețată”.

Înghețate sau înghețăți? Cum este corect

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), „înghețată” este descrisă drept „Cremă de fructe, de ouă, de cacao etc., răcită până la solidificare.” Această definiție este clară și precisă, dar problemele apar atunci când trebuie să folosim forma de plural a acestui cuvânt. Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), forma corectă de plural pentru „înghețată” este „înghețate”. Așadar, când vorbim despre mai multe sortimente sau porții de înghețată, trebuie să utilizăm „înghețate”, nu „înghețăți”. Această regulă poate surprinde pe unii, mai ales având în vedere că sufixul „-ați” este des întâlnit în formarea pluralului altor cuvinte. Totuși, normele gramaticale clare ale limbii române stabilesc că „înghețate” este singura formă acceptată și corectă pentru pluralul cuvântului „înghețată”. Ca să îți fie mai ușor, te poți gândi la semnificația cuvântului „înghețată” și să îl folosești în alt context decât desertul dulce și rece. Putem vorbi despre o plăcintă înghețată (de la congelator) și atunci îți va fi mai ușor să realizezi că la plural vei spune plăcinte înghețate, nu „plăcinte înghețăți”.

Așadar, atunci când ne referim la mai multe porții de înghețată, este important să folosim forma corectă „înghețate” pentru a respecta regulile limbii române. Data viitoare când vrei să ceri două sau mai multe porții, spune „înghețate”, nu „înghețăți”.

Cuvinte din limba română care nu au plural

În limba română, există anumite cuvinte pe care gramatica le consideră „defective de plural.” Acestea sunt cuvinte care nu au o formă de plural și sunt folosite exclusiv la singular. Deși acest fenomen poate părea neobișnuit la prima vedere, este destul de comun și coerent în contextul regulilor gramaticale ale limbii. O categorie semnificativă de cuvinte fără plural include acele cuvinte care exprimă stări și sentimente umane. Acestea sunt noțiuni abstracte și greu de măsurat, motiv pentru care nu au formă de plural. Exemple de astfel de cuvinte sunt: foame, sete, lene, oboseală, curaj, cinste, voință, somn, hărnicie. Aceste cuvinte descriu trăiri sau calități individuale, care nu pot fi multiplicate sau numărate.

O altă categorie de cuvinte lipsite de plural este formată din alimente care, prin natura lor, nu pot fi împărțite în unități numerice. Astfel, cuvinte precum oțet, smântână, unt, lapte, piper, sare, fasole, mazăre sunt folosite doar la singular. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt văzute ca substanțe sau mase continue, nu ca obiecte separate care pot fi numărate.

Există și o serie de termeni din domeniul educației care nu au formă de plural. Acestea includ numele unor discipline precum matematică, chimie, geografie, istorie. Aceste cuvinte sunt considerate ca reprezentând domenii vaste de cunoaștere și, prin urmare, nu au un plural, fiind tratate ca unități de studiu indivizibile. Cuvintele ce denumesc sporturi reprezintă o altă categorie unde găsim cuvinte fără plural. Termeni precum fotbal, tenis, înot, box, gimnastică, scrimă, rugby, polo, hochei sunt utilizați doar la singular. Acest lucru se explică prin faptul că sporturile sunt percepute ca activități unice și complete, care nu pot fi multiplicate în mod convențional.

Cuvinte cu formă de plural diferită

Pe lângă cuvintele care nu au plural, limba română include și cuvinte care au forme de plural atipice, ce pot părea incorecte la prima vedere. De exemplu, pluralul corect al cuvântului „aragaz” este „aragaze,” și nu „aragazuri,” cum ar putea crede mulți. Similar, cuvântul „almanah” are pluralul „almanahuri,” iar „bairam” devine „bairamuri.” Un alt exemplu este cuvântul „blană,” care are pluralul „blăni,” dar și „blănuri,” însă cu o diferență de sens: „blăni” se referă la piei prelucrate, în timp ce „blănuri” face referire la articole de îmbrăcăminte. În mod similar, cuvântul „boschet” se transformă în „boschete” la plural, nu „boscheți.” Există și alte pluraluri neașteptate în limba română, cum ar fi: „fașă” care devine „feșe,” „foarfecă” care se transformă în „foarfeci,” „ciubuc” cu pluralul „ciubucuri,” și „colonel” cu forma de plural „colonei,” nu „coloneli.” De asemenea, „pârâu” are pluralul „pâraie,” iar „macrou” devine „macrouri.” Aceste exemple sunt doar câteva și demonstrează cât de diversă și complexă este limba română: pe cât de multe reguli fixe are, pe atât de multe excepții există.

Știai că forma de plural a cuvântului „sânge” este „sângiuri?” – aceasta este probabil cea mai ciudată formă de plural din limba română.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa