Planul Ecaterinei Andronescu: De anul viitor, elevii care iau sub 5 la Evaluarea Națională nu au ce căuta la liceu

Theodora Fintescu, redactor
note mici la evaluarea națională
Elevii care obțin medii mici la Evaluarea Națională vor merge la școli profesionale

  Ministrul Educației intenționează să schimbe legea admiterii la liceu, iar elevii care obțin medii sub 5 vor fi obligați să se orienteze către școli profesionale. Măsura ar putea fi luată începând de anul viitor.

  La Evaluarea Națională 2019, au obținut medii peste cinci 73,12% dintre candidați.  Conform legii actuale, se pot înscrie la liceu chiar și cei care au obținut medii sub 5. Totuși, în acest an, a scăzut semnificativ numărul locurilor în licee și a crescut cel pentru școlile profesionale, ceea ce va face ca un număr mic de elevi cu medii mici la Evaluarea Națională să prindă loc la liceu.

  Anul viitor, ministrul Educației vrea ca legea să reglementeze clar această situație. ”Sper să reușim să cuprindem într-o lege faptul că elevii cu note sub 5 de la Evaluarea Națională să meargă la școlile profesionale. Bineînțeles, acest lucru va fi disponibil și pentru ceilalți copii care își doresc o meserie”, a spus Ecaterina Andronescu.

  Fac liceul, dar nu iau Bacul

  Ministrul a precizat că experiența anilor anteriori arată că tinerii cu note mici la Evaluarea Națională ajung în licee dar le fac aproape degeaba, pentru că nu promovează examenul de Bacalaureat.

  ”S-au adunat circa 700.000 de tineri care nu au promovat examenul de bacalaureat. Când ne interesăm de ei unde sunt, răspunsurile pe care le găsim sunt că au ajuns muncitori necalificați undeva în lume. Acest lucru nu trebuie să mai continue. De aceea, am propus pentru anul acesta să creștem numărul de clase la învățământul profesional, în așa fel încât să fie cât mai aproape de media 5. Deci cei care au media sub 5 să nu mai intre în liceu. Nu am forțat nota, nu-mi fac iluzii că în toate zonele țării cei care sunt sub 5 nu vor ajunge în școli liceale, dar oricum este un pas în direcția cea bună. Pentru că dacă ai dovedit că pe parcursul celor 4 ani de școală gimnazială și la evaluarea de la clasa a VIII-a tu nu faci față unor abilități teoretice, atunci obligația școlilor este să facă formarea abilităților practice și, fără îndoială, în felul acesta să capeți o meserie”, a spus Andronescu.

  Județele cu cele mai multe medii sub 5 la Evaluarea Națională din acest an sunt Giurgiu, Teleorman, Mehedinți, Dâmbovița, Botoșani, Vaslui, Călărași, Satu Mare. Ministrul spune că în aceste județe, începând de anul următor, se va pune accent mai mare pe cursurile remediale.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa