Părinții, primii profesori de finanțe ai copiilor

TOTUL DESPRE MAME

Pentru o educație financiară sănătoasă a copiilor noștri suntem responsabili noi, părinții. În noi stă puterea să le explicăm copiilor, cât mai bine cu putință ce sunt banii, cum se câștigă și cum se păstrează ei.  În cadrul Atelierelor cu mămici din 7 decembrie, Carmen Iorgulescu și Banca Românească au încercat să ne ofere cele mai bune sfaturi în această privință.

Din partea băncii Banca Românească ne-a vorbit la eveniment doamna Roxana Mitulescu, director de sucursală. Deși implicată, prin natura meseriei, mai mult decât alți părinți în domeniul financiar, Roxana ne-a povestit cum propiul ei copil a crezut că: ”mama desenează și colorează banii când se duce ziua la servicu” iar de aici a decis să înceapă chiar de la o vârstă fragedă educația financiară a copilului ei. A fost o ocazie excelentă să avem opinia unui vorbitor care îmbină calitatea de părinte cu cea de profesionist.

Prezentarea Roxanei ne-a oferit astfel o privire de ansamblu foarte utilă și pe care doar puțini profesioniști o au. Pentru că Roxana, deși un profesionist implicat în sistemul bancar, a recunoscut importanța pe care educația financiară timpurie o are în viitorul copiilor noștri. Ca Roxana sunt cu siguranță mulți alți părinți. Cu toții trecem prin acel moment în relația cu copiii noștri când trebuie să le explicăm că pentru a putea scoate bani de la bancomat trebuie întâi să facem ceva pentru a îi pune acolo. Despre cum să facem asta în mod eficient ne-a vorbit Carmen Iorgulescu, Kid’s Financial & Entrepreneurship Trainer și Coordonator al Ken Academy.

Patru ani, vârsta perfectă pentru a învăța despre bani

Carmen ne-a explicat că putem începe educația financiară a copiilor noștri de la vârsta de patru ani, când le putem introduce noțiunea de corelație între muncă și plată oferindu-le o anumită sumă de bani în schimbul unor servicii pe care îi rugăm să le presteze. În mod ideal, acestea nu ar trabui să fie servicii uzuale de gospodărie la care toți membrii casei se presupune că vor contribui, ci sarcini pentru care oricum veți plăti pe cineva. Plata pentru astfel de servicii se face imediat și ea va fi însoțită de cuvinte apreciative despre muncă în sine.

Pe măsură ce copilul înaintează în vârstă noțiunile financiare pot deveni mai complexe, iar în jurul vârstei de șapte ani, copiii sunt pregătiți să efectueze munci mai complexe, unele chiar în afara casei. În plus, el poate decide dacă și ce este dispus să ofere spre vânzare din propria colecție de jucării. Acest lucru va facilita generarea de bani în afara casei, cum de altfel este și firesc. Este un moment bun pentru a îl învăța pe copil lecția recompensei amânate și a răbdării. În acest scop se va stabili o plată săptămânală pentru serviciile depuse și copilul va fi stimulat să își stabilească un scop pentru care face aceste demersuri.

Tot în jurul vârstei de șapte ani copiii au suficiente noțiuni și capacitatea de a înțelege conceptele financiare precum cheltuială, economisire, donație. Sugestia lui Carmen Iorgulescu este de a implementa cele ”trei borcane”. Oricare trei recipiente transparente, inscripționate fiecare cu denumirile de ”cheltuială”, ”economisire” și ”donație”. Raportul de împărțire a sumelor este în funcție de fiecare persoană ,recomandările fiind următoarele: pentru cheltuieli un procent de 40% până la 60% din totalul veniturilor, pentru economisire un procent de 30% până la 40% și 10% – 20% pentru donație. Copilul va fi încurajat astfel să își împartă banii, cu mențiunea că, neavând cheltuieli curente majore, el poate modifica sumele în funcție de interes.

Este important ca un copil să își stabilească un scop central pentru care are nevoie de bani. Unul realist, care să poată fi atins într-o perioadă de timp care să nu îl facă să se demoralizeze, dar să îl ajute în același timp să învețe conceptele de recompensă amânată și răbdare.

Chibzuit sau mână largă?

A fi cheltuitor precum și a fi econom sunt două caracteristici la fel de bune sau dimpotrivă. Pentru că ambele au avantaje și dezavantaje. Echilibrul, venit dintr-o educație financiară sănătoasă, este cel pe care îl căutăm.

Precum în alte aspecte ale vieții și în domeniul educației financiare, părinții sunt cheia. Ei au un rol modelator esențial în această privință. Deschiderea și onestitatea în ceea ce privește situația financiară a familiei este un bun punct de plecare.

Nu putem și nici nu este bine să le îndeplinim copiilor noștri toate fanteziile care implică efort financiar. Și este firesc și normal ca unele situații de acest gen să îi frustreze. Datoria noastră de părinți este să le stăm alături, să le ascultăm durerea, să le-o acceptăm și apoi să găsim împreună cu ei cea mai bună soluție. Cheltuielile de compensare fac la fel de mult rău ca privarea totală de un obiect dorit. Iar denumirea lor de cheltuieli de compensare este pe cât se poate de înșelătoare. Nu au puterea de a compensa dragostea părinților.

Educația financiară, la fel ca și parentingul nu înseamnă perfecțiune ci învățarea din greșeli. Mai înseamnă și respectarea unor principii și valori. Este, așa cum a menționat Carmen Iorgulescu, o călătorie de-a lungul vieții. Fă-o să fie distractivă!

 La Atelierele cu mămici Carmen Iorgulescu a fost însoțită de echipa de copii de la Ken Academy. Copiii se pregătiseră cu decorațiuni de Crăciun, dar și limonade gustoase pe care intenționau să le vândă. S-au coordonat între ei și au folosit oportunitatea de a se afla într-o clădire de birouri pentru a vinde produsele lor. A fost fascinant să îi urmărim cum s-au organizat, au cerut ajutorul adulților pentru a le facilita accesul în birourile firmelor, iar apoi și-au prezentat și vândut produsele. Am văzut în ei ceea ce Carmen Iorgulescu ne spunea. ”Implică-l! Lasă-l să aleagă! Responsabiliează-l!”

Copiii mai mici care au participat la eveniment s-au distrat alături de echipa Ken Academy care a susținut atelierul pentru copiii.

Evenimentul a fost găzduit de Talent Garden Bucharest, cărora le mulțumim pentru sprijin.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa