Parenting în Franța: Educarea gustului, nevoie primară a copiilor

Cristina Călin, redactor-șef
educarea-gustului

  Una dintre cele mai populare dorințe pe care oamenii și le pun pentru noul an este să slăbească. De ce nu reușim? Pentru că de cele mai multe ori atunci când dorim să pierdem din greutate, pierdem și plăcerea de a mânca.

  Dacă nu am mai avea doar happy hours, ci și zile fericite? Dacă consumul de ciocolată nu ar mai  fi considerat o plăcere vinovată? Dacă am lua în considerare modul de a înțelege plăcerea al francezilor, care face referire la delectare, fără să aibă nimic de-a face cu sentimente de vinovăție? Copiii din Franța sunt educați de mici cu privire la gusturi “l’éducation du gout.”

  9 metode legate de naștere din lumea întreagă – de la gimnastică la mâncare după pofta inimii

  Gustul ca portiță de întelegere a plăcerii

  Educarea gustului se traduce prin învățarea copiilor să aprecieze și să savureze o gamă variată de arome și să mănânce la masă asa cum trebuie. Instruirea continuă în grădinițe, unde copiii iau masa într-un mod formal, dar relaxat, prânz cu 4 feluri de mâncare, cu aperitiv, fel principal, branzeturi și desert. Pentru francezi educarea gustului trece dincolo de mâncarea, ci înseamnă stimularea tuturor simțurilor, a minții și a emoțiilor. Un studiu realizat de Marrie-Anne Suizzo de la Universitatea din Texas, citat de Reuters, arată că părinții din Franța consideră aceste aspecte la fel de importante ca răspunderea la nevoile de bază ale copiilor. Cititul de povești, cântatul la un instrument sau masajul sunt activități obișnuite. În acest fel ei consideră că cei mici își descoperă și alte metode care să le ofere plăcere.

  6 mâncăruri gustoase și neobişnuite de pus în farfurie

  Restricțiile nu sunt limitări, ci deschid orizonutul către lume, spune cercetăroarea americană. ”Copiii care știu să se poarte în public, vor știi să să se adapteze mai ușor și să înțeleagă oamenii. În felul acesta vor avea mai multe plăceri de la viață”, a declarat Suizzo. Aderarea la regulile sociale, deci impunerea de restricții, înseamnă renunțarea la unele lucruri pentru a obține ceva mult mai măreț.

  Totuși, nu încurajează sacrificiul de sine și munca în exces, pentru că oamenii tind să exagereze cu alte lucruri atunci când scapă de probleme. De obicei, beau și mănâncă prea mult. Părinții francezi cred că este important să ne oferim mici plăceri din când în când pentru a nu mai face excese de care apoi să ne simțim vinovați. Mamele fin Franța cred că dacă cei mici sunt expuși la o varietate mare du gusturi încă de când sunt mici nu vor mai fi tentați să încerce droguri atunci când cresc.

  Ce este mâncatul conștient? 10 trucuri pentru ca orice masă să fie o bucurie

  Un studiu comparativ a scos la iveală faptul că americanii le povestesc copiilor despre mâcare în termeni prea științifici, explicându-le termeni nutriționali complicați pentru vârsta lor, dar și implicațiile morale ale îndeplinirii plăcerilor gastronomice. În schimb, italienii, la fel ca francezii, îi încurajează să își dezvolte gusturile.

  Suizzo citează un studiu american recent care arată că tinerii care iau masa în mod frecvent cu familiile lor au o relație mai bună cu părinții, nu consumă droguri, nu fumează și nu beau alcool.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa