Ordin de ministru: Teme pentru acasă de maximum două ore și nicio temă în vacanță

TOTUL DESPRE MAME

Un ordin de ministru semnat în 2016 de Mircea Dumitru, fostul ministru al Educației, prevede faptul că temele pentru acasă, însumate, nu trebuie să depășească o oră pentru învățământul primar, iar la clasa pregătitoare sunt total interzise. În cazul învățământului gimnazial, timpul maxim pe care ar trebui să îl petreacă un copil făcând teme este de maximum două ore.

„Timpul necesar realizării temelor pentru acasă pentru un elev este de cel mult 2 ore însumând toate disciplinele, în aşa fel încât media zilnică a pregătirii elevului, în clasă şi în afara ei, să se încadreze în 5-8 ore zilnic. La clasa pregătitoare nu se vor da teme pentru acasă. (…) În perioada vacanţelor, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învăţământul primar şi gimnazial”, se arată în ordinul semnat de Mircea Dumitru.

Ordinul de ministru este disponibil AICI.

Documentul mai prevede faptul că tema pentru acasă nu poate fi folosită ca un instrument de pedeapsă.

„Se interzice utilizarea temei ca instrument de pedeapsă (cantitate mare de teme, exerciţii repetitive) precum şi solicitarea realizării unor activităţi de învăţare care necesită o abordare sistematică în clasă şi nu pentru a fi desfăşurate individual, ca temă pentru acasă”, se mai arată în ordinul de ministru.

Conform documentului citat, în cadrul orelor vor fi încurajate tehnici de învăţare independentă, respectiv vor fi exersate modalităţi de rezolvare independentă a unor sarcini de lucru, astfel încât aceste deprinderi să fie transferabile şi în efectuarea temelor pentru acasă.

„Am semnat la începutul acestei luni ordinul de ministru care defineşte temele. Propunem o raţionalizare a timpului privind realizarea temelor pentru acasă, plus o distincţie între temele obligatorii şi cele facultative astfel încât elevii să nu depăşească timpul de 8 ore, însumat, şcoală plus teme pentru acasă. Pentru un şcolar care e în clasele primare, timpul pentru şcoală şi realizarea temelor putea să depăşească numărul de ore pe care un adult le petrece la muncă. Astfel, vrem să prevenim abuzurile, iar un elev să se preocupe cel mult 8 ore de şcoală”, a declarat Mircea Dumitru.

Totul Despre Mame a promovat constant necesitatea reducerii numărului de ore alocat temelor sau chiar eliminarea lor, dat fiind faptul că, odată ce încep școala, copiii nu mai au când să se joace sau să iasă în aer liber, iar timpul petrecut alături de părinți se transformă în timp de făcut teme. Cel mai mare susținător al eliminării temelor din viața școlarilor este Alfie Kohn, a cărui carte ”Mitul temei pentru acasă- De ce copiii noștri primesc prea multe sarcini inutile” poate fi achiziționată de AICI.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa