E oficial: copiii vor sta mai puține ore la școală. Președintele a promulgat legea

Theodora Fintescu, redactor

Un proiect de modificare a legii Educației, inițiat de fostul ministru al Educației Liviu Marian Pop, prevede reducerea semnificativă a numărului de ore pe care le petrec elevii la școală. Cele mai mari schimbări apar la gimnaziu. 

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică numărul orelor elevilor din învățământul primar, gimnaziu și liceu. Modificările vor intra în vigoare începând cu anul școlar 2020- 2021. O altă modificare a Legii Educației vizează introducerea unor sesiuni de pregătire a personalului didactic asupra problemelor legate de violenţa psihologică – bullying.

Conform noii legi, din orarul săptămânal al elevilor aflați în clasele pregătitoare- a IV-a ar urma să fie eliminate 2 ore, iar din cel al elevilor de gimnaziu, până la 9 ore. Proiectul inițiat de Liviu Pop a fost semnat inclusiv de Ecaterina Andronescu, devenită între timp ministrul Educației.

Aceeași materie va trebui predată în mai puțin timp

Deși, teoretic, măsura aceasta ar putea fi benefică pentru elevi, oferindu-le mai mult timp pentru relaxare și joacă, efectul ei ar să îi împovăreze. Programa rămâne aceeași, iar cantitatea de informație pe care trebuie să o asimileze nu se reduce, ci va trebui concentrată, prin predare accelerată la clasă și muncă suplimentară acasă. Întrebat despre acest lucru de către jurnaliștii de la edupedu.ro, Pop a spus că soluția este în mâinile profesorilor, și anume ”o predare transdisciplinară”.

Cât învață acum elevii

În acest moment, elevii din în ciclul primar învață maximum 20 de ore/ săptămână în clasa pregătitoare, maximum 21 de ore în clasele a I-a- a III-a și maximum 22 de ore în clasa a IV-a. În medie, conform proiectului, ei vor învăța 20 de ore pe săptămână.

La gimnaziu, numărul maxim de ore este în prezent următorul: 26- 28 de ore în clasa a V-a, 28- 30 de ore în clasa a VI-a, 31- 33 de ore în clasa a VII-a și 31-34 de ore în clasa a VIII-a. Proiectul prevede reducerea acestora în medie, la 25 de ore pe săptămână. În ceea ce privește orele de la liceu, proiectul propune ca ele să se reducă la 30 de ore pe săptămână, în medie.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa