Mamă cu 4 copii care fac homeschooling: „Este cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată”

Cristina Călin, redactor

Oana Jindiceanu este mama a patru copii, dintre care doi de vârstă școlară, și a decis că cea mai potrivită metodă de educație pentru familia ei este homeschooling. Deși s-au lovit de reticență și reproșuri din partea celor din jur, Oana și soțul ei s-au convins, în timp, că hotărârea luată încă de când copiii erau bebeluși a fost cea mai bună.

Totul despre mame. Cum ați hotărât că homeschoolingul este potrivit pentru copiii voștri?

Oana Jindiceanu: Noi suntem artiști de meserie. Eu și soțul meu și ne-am gândit, încă de când primul copil era mic, de principiu, unde o să meargă la școală, ce școală ar fi mai bine să alegem. Ni s-a părut că sistemul românesc de învățământ nu prea se potrivește cu ceea ce ne-am dori pentru educația copiilor. Au fost informații din auzite, din experiența prietenilor și din cercetarea pe care am făcut-o despre programă.

Inițial, copiii mei au mers la grădinița Waldorf de stat, dar nu am fost foarte mulțumiți pentru că nu mi se părea că se aplică principiile Waldorf, ci că e un fel de amestecătură, câte puțin din toate, dar nimic de fapt. Soțul meu a fost foarte hotărât în privința homeschoolingului. Eu am avut câteva ezitări pentru că presiunea socială a fost foarte mare.

oana jundiceanu

Procedura de înscriere la o școală umbrelă

Totul despre mame. Cum ați procedat când a venit momentul înscrierii la școală?

Oana Jindiceanu: În momentul în care copilul cel mare a împlinit vârsta școlară, nu l-am înscris la o școală de stat, ci la una umbrelă. Am anunțat că noi ne vom ocupa de educația lui pentru moment. Oamenii au reacționat foarte ciudat în jurul nostru, începând cu cei foarte apropiați, până la cunoștințe mai îndepărtate. Ne reproșau că nu ducem copiii la școală, că vor fi privați de socializare și că nu putem să le oferim ce au nevoie. Ne întrebau ce vom face mai târziu la materiile pe care noi nu le stăpânim foarte bine.

Noi am luat lucrurile din aproape în aproape. Nu am făcut și nu avem planuri pe termen foarte lung. Perioada în care toată lumea a făcut școală online din cauza pandemiei a fost dovada că planurile pe termen foarte lung nu funcționează.

Totul despre mame. Cum ați ales școala la care ați înscris copiii?

Oana Jindiceanu: Am înscris copiii la o școală umbrelă din Statele Unite. Sunt niște grupuri de suport pentru cei care fac homeschooling pe Facebook, niște bloguri, site-uri cu resurse și informații. Am avut și cunoștințe în cercul de prieteni care au ales același drum ca și noi și ne-am putut consulta. Costul școlarizării a fost unul dintre criterii. Practic, învățământul se desfășoară la distanță. Copiii sunt înregistrați acolo într-o aplicație online a școlii. Ei sunt elevi la o școală americană. În aplicație înregistrezi și materiile studiate, materialele pe care le folosești și faci o evaluare semestrială.

Totul despre mame. Cine face evaluarea?

Oana Jindiceanu: Evaluarea o fac eu.

Cum se studiază în sistemul homeschooling

Totul despre mame. Cum ați ales materiile?

Oana Jindiceanu: Alegerea materiilor este liberă. Noi am optat pentru varianta de alegere liberă, nu de o curiculă impusă. Am ales orientându-mă și după programa românească, în așa fel încât, dacă copiii vor merge la școală, să nu fie foarte străini de abordarea din sistemul românesc. La clasele mici e mai simplu. Sunt câteva materii de bază: matematică, citire, scriere- pe care le face toată lumea. Am adăugat pe parcurs limbile străine, engleză și franceză, pe care le fac tot cu mine pentru că am absolvit o facultate de profil. Au profesori pentru anumite materii, cum ar fi sport, pian sau alt instrument muzical pe care noi nu le putem acoperi.

caiac

Sport fac la Clubul Sportiv Titanii la noi în cartier, fac caiac-polo. Pian fac în particular cu o profesoară. Nu și le-au ales ei neapărat. Au început pianul la 6 și 8 ani. Am ales noi pianul, nu doar pentru dezvoltarea culturii muzicale, ci pentru beneficiile pe care învățarea acestui instrument muzical le aduce: dezvoltarea creierului, a coordonării. Muzica educă foarte frumos copiii. Chiar dacă nu va face performanță în domeniul acesta, ajută foarte mult să știe și le place.

Totul despre mame. Cum se desfășoară studiul în sistem homeschooling?

Oana Jindiceanu: În primul an, am vrut să fie ca la școală, foarte bine organizat. Nu prea s-a potrivit, pentru că atunci când ai mai mulți copii situația e diferită și uneori e dificilă. Să te ții de un program fix poate fi frustrant de ambele părți, și pentru mine, și pentru copii, și pentru cei mari, și pentru cei mici. Mi-am amintit că de fapt de-asta am ales homeschooling: ca să nu se frustrăm cu program, drumuri, stres.

Am încercat să ne relaxăm. Luăm fiecare zi așa cum este și ne organizăm în fiecare zi. Sunt zile în care copiii sunt bolnavi, sunt zile în care nu țin neapărat să facem lecții, în care nu se poate. Poate sunt zile în care avem alte activități, de exemplu excursii, nu țin neapărat să facem ore. Am încercat o abordare holistică: băiatul meu cel mare a descoperit Jules Verne. Îi place foarte mult să citească. Eu mă bucur foarte mult că citește fără să fie obligat, ci de plăcere. De aceea am renunțat la anumite lecții din manualul românesc de limba română și am combinat literatura cu alte materii pentru că Jules Verne este mult despre explorare am introdus noțiuni de geografie, de cultură generală, de civilizație, de istorie. Încercăm o abordare globală a subiectelor momentan.

invatarea de acasa

Totul despre mame: Ați organizat în casă un loc pentru studiu?

Oana Jindiceanu: Avem un loc de școală. Un cadru în care copiii lucrează, dar folosim orice ocazie și orice spațiu și atunci când ieșim în oraș vorbim despre foarte multe lucruri, despre arhitectură, despre plante, păsări. Ne ajută și tehnologia foarte mult.

Totul despre mame. Ce programă urmați?

Oana Jindiceanu: Urmez cu un ochi manualele românești, pentru că țin la ideea de a fi cumva în același ritm cu copiii care merg la școala de stat, dar nu le studiem din scoarță în scoarță. Luăm doar lucrurile utile. Folosim multe alte materiale străine și platforme mai accesibile și mai prietenoase. Cei de la școala umbrelă pot oferi astfel de materiale contra cost, dar noi am ales ce aveam la îndemână.

Totul despre mame. Ce crezi că au câștigat copiii tăi studiind acasă?

Oana Jindiceanu: Din ce am observat la copiii școliți acasă, ei nu apucă să se blazeze. Nu există „Nu am chef”, „Nu îmi place”, pentru că ei studiază ce le place. Ei aleg curricula în funcție de pasiunile și nevoile lor. Poate nu toți pot înțelege fizica sau chimia la clasa a VI-a și le va plăcea mai târziu. Poate nu e nevoie de matematici superioare într-un anumit moment.

oana jindiceanu

Totul despre mame. Cât costă homeschoolingul?

Oana Jindiceanu: Nu am făcut un calcul foarte exact, dar cred că este mai puțin costisitor decât mersul la școala de stat, pentru că taxele de școlarizare sunt undeva la 180 de dolari pentru ambii copii pe an. Au fost necesare câteva investiții: o imprimantă performantă, un calculator performant, un whiteboard. Investițiile acestea se amortizează pe parcurs. Multe dintre materiale le găsim online gratuit.

Totul despre mame. Cineva care are job poate să facă homeschooling?

Oana Jindiceanu: Cred că da. Nu am experiența aceasta, pentru că amândoi suntem freelanceri și avem un program mai relaxat. Dar cunosc oameni care au job și care fac și homeschooling cu copiii. Am cunoscut și copii adolescenți care au făcut homeschooling, dar cu părinți freelanceri.

homeschooling

De ce are nevoie un părinte ca să poate face homeschooling

Totul despre mame. Poate un părinte care nu a urmat o educație superioară să facă homeschooling cu copilul lui?

Oana Jindiceanu: Eu cred că orice om care a terminat 12 clase ar trebui să poată să se ocupe de educația copilului. Acum există foarte multă informație. Accesul la ea este unic în istoria omenirii. Există platforme educaționale gratuite, dar trebuie să te interesezi. Oricine, chiar dacă nu a reușit să își desăvârșească educația la momentul potrivit, se poate autoeduca. Poate deveni autodidact și își poate educa și copiii. Și eu învăț chimie acum, m-a prins pasiunea. Dacă mi-ar fi spun cineva acum 15 ani că o să învăț chimie, aș fi zis că vorbește prostii. Învăț cu copiii lucruri pe care nu le știam și mă bucură, mai învăț o limbă străină. Orice poate face asta, dacă își dorește.

Lucrul acesta vine la pachet și cu compromisuri. Trebuie să renunți la multe lucruri. Ca să poți face educație de modul ăsta, dacă vrei să duci copiii la un nivel peste medie trebuie să depui efort, timp, bani. Una peste alta, cred că merită. Rezultatele pentru mine sunt absolut extraordinare. Cred că homeschoolingul este cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată. Se implică și tatăl, mai ales că el a insistat foarte tare. Se implică pe arte plastice și activități mai masculine.

Totul despre mame. Îi duceți pe copii și la cursuri și ateliere?

Oana Jindiceanu: Îi ducem în măsura în care ne permite timpul, fiind singuri cu atâția copii, uneori deplasările sunt dificile. Copiii au fost la Cantus Mundi, la corul de copiii, mergeau la activități cu alți copii care fac homeschooling—ateliere, vizite la muzee. Am ținut și eu și tatăl lor ateliere la care i-am luat și pe ei.

Totul despre mame. Ce vei face când nu vei mai putea să acoperi tu materiile?

Oana Jindiceanu: Teoretic, planul este următorul: atunci când mă va depăși situația vom angaja un profesor care să predea mai departe, dacă și copilul va vrea acest lucru. O să vedem din aproape în aproape. Planul este să continuăm cu homeschoolingul până în clasa a 9-a.

Totul despre mame. Cum vă veți descurca atunci când copiii vor ajunge la adolescență?

Oana Jindiceanu: Știu că adolescența vine cu multă energie, pasiuni și curiozitate pe care sper să avem puterea și cunoștințele necesare să le îndreptăm acolo unde trebuie. Eu îmi doresc la adolescență să aibă libertatea de a învăța singuri ceea ce îi pasionează și să nu stau eu să îi păzesc sau să îi verific. Așa îmi doresc.

Reacția celor din jur la homeschooling

Totul despre mame. Cum reacționează ceilalți când le spuneți că faceți homeschooling?

Oana Jindiceanu: A fost foarte interesant cu prietenii lor. Noi avem o gașcă în părculețul de lângă bloc, suntem mai multe familii cu copii de aceeași vârstă care ne-am împrietenit acolo. Ne vedem zilnic. În momentul în care a fost prima zi de școală, și copiii mei au avut o altfel de prima zi de școală. Încercăm și noi să marcăm cumva simbolic începutul anului școlar, deși la noi școala este în permanență. Nu lucrăm cu vacanță-școală-vacanță-școală. Învățăm tot timpul. A fost foarte interesant, pentru că toți copiii au mers la școală, au fost extrem de entuziasmați, le-au povestit copiilor mei cum a fost. Mulți dintre ei nu au înțeles de ce copiii nu frecventează școala și le-am explicat cum învață ei.

Ai mei, la început au avut o curiozitate și ar fi vrut să vadă cum este la școală, dar pe parcursul anului școlar, și nu cred că a trecut foarte mult timp de la începere, s-au lămurit. Entuziasmul copiilor școlari scade. De la ”Ce frumos e la școală!” s-a ajuns la ”Ce tare că voi faceți homeschooling, vrem și noi!” Toți părinții îmi spun că le spun copiii că vor și ei.

Totul despre mame. Cum a schimbat pandemia modul vostru de învățare?

Oana Jindiceanu: Odată cu pandemia, oamenii au aflat că există și acest sistem și nu ne mai privesc ca pe niște ciudați. Ne înțeleg mai bine. Dar nu se compară, pentru că ce s-a întâmplat în sistemul românesc de învățământ a fost un haos, iar homeschoolingul a mers la fel.

Totul despre mame. Cum îi vezi pe copii tăi?

Oana Jindiceanu: Am văzut că învață unul de altul foarte mult, ritmurile lor și abilitățile lor sunt foarte diferite. Pot avea momente în care ți se pare că nu acumulează nimic și după o pauză de două zile să fie ca și cum au învățat în tot timpul. Copilul al doilea a învățat să citească de la fratele lui pentru că acesta, ca să aibă cursivitate, le citea fraților seara. Urmărea cu degetul și silabisea, iar fratele mai mic așa a învățat. Mijlociul a învățat să scrie de la frații lui, fără să mă implic direct. Copilul cel mai mic vorbește foarte bine pentru vârsta lui, pentru că ne aude pe noi.

Totul despre mame. Vei face și cu ceilalți doi copii mai mici tot homeschooling?

Oana Jindiceanu: Cel puțin în clasele mici și cei mici vor face tot homeschooling.

”Dacă copiii vor vrea la școala de stat, vor merge. Renunțarea la homeschooling nu este o tragedie”

Totul despre mame. Ce se va întâmpla dacă copiii vor vrea la școala de stat?

Oana Jindiceanu: Faptul că am ales homeschooling nu înseamnă că am vrut să fac din sistemul de stat un bau-bau. Chiar dacă noi nu suntem de acord cu multe lucruri cu ce se întâmplă acolo și ar fi necesară o altă abordare de la interacțiunea profesor elev, până la curiculă. Nu le-am inoculat ideea că școala nu e bună sau că noi suntem mai deștepți decât alții. Este o alternativă. Le-am și spus că la un moment dat poate fi asta, nu poți să știi ce se va întâmpla. Atunci nu vreau să fie o trecere foarte bruscă, ca o tragedie.

Câteodată, ne distrăm pe teste gen Comper, pentru că trebuie să le explic cerința, ceea ce în materialele pe care le lucrăm noi nu se întâmplă, ei pot lucra și singuri. Nu am înțeles niciodată de ce în România cerințele sunt atât de complicate și prima probă este logica. Primul test este înțelegerea cerinței, care întotdeauna are și o capcană sau o surpriză sau un înțeles ascuns. Mi se pare foarte frustrant. Nu toți copiii sunt as la logica autorilor de manuale.

După părerea mea, în sistemul românesc toată lumea face homeschooling. Atâta timp cât este necesar să meditezi copilul acasă la materiile pe care le face la școală, e nevoie de ore suplimentare, înseamnă homeschooling. Sistemul ar trebui să garanteze nu 5, ar trebui să garanteze o trecere fără meditații și costuri suplimentare de la un sistem la celălalt al tuturor elevilor.

Una dintre marile probleme la sistemul clasic de învățământ, cel puțin la familia noastră, ar fi fost interacțiunea cu ceilalți părinți. Noi suntem artiști, nu suntem mainstream, putem părea mai ciudați. Nu cred că ne-am fi înțeles foarte bine, ar fi fost dificil. Nici nu suntem show off a statutului social, nu îmbrăcăm copiii în haine scumpe ca să nu părem săraci. Nici nu facem chestii doar pentru că le face toată lumea.

Totul despre mame. Cum te verifică cei de la școala umbrelă că faci ce trebuie?

Oana Jindiceanu: Cei de la școala umbrelă nu te verifică, cumva ești pe propria răspundere. Pot fi verificări periodice, chiar și de la DGASPC.

Copiii au adeverință care atestă că sunt elevi. Homeschoolingul nu este interzis în România, dar este interzisă îngrădirea dreptului la educație. Eu am dreptul să le aleg forma de învățământ, iar ei învață la o școală din Statele Unite. Au până la clasa a 12-a. Nu dau examenele naționale, dar aș putea să îi înscriu la un liceu de stat.

Totul despre mame. Ce vor face copiii după terminarea școlii?

Oana Jindiceanu: Au două variante: BAC internațional și să meargă la o facultate în străinătate sau dacă vor la o facultate în România trebuie să echivaleze BAC-ul internațional la Ministerul Educației, pentru că altfel vor fi priviți ca studenți străini și vor fi încadrați pe locurile cu taxe. Fie în clasa 12-a îi înscriu la un liceu de stat ca dea BAC-ul dacă vor să meargă la facultate aici. Pot da ambele tipuri de BAC.

Există școli britanice care au creditare pentru învățământ la distanță, școală umbrelă. Sunt două.

Totul despre mame. Cum ai descrie mai simplu homeschoolingul?

Oana Jindiceanu: Ai mai mult control, dar și mai multă responsabilități.

Totul despre mame. Ce temeri ai legate de educația copiilor?

Oana Jindiceanu: Nu prea am temeri. De felul meu, sunt un om foarte optimist și cred că există soluții pentru orice problemă. Nu am temeri foarte mari. Mi-a zis multă lume că poate copiii mei nu se vor integra, poate nu se vor adapta, poate nu știu suficient. Până acum, mi se pare că totul merge foarte ok, sunt foarte mulțumită de modul în care evoluează ei.

Dacă vrei să citești mai multe povești ale mamelor din comunitatea noastră îți recomandăm și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa