Monica Reu: ”A crește copii cu empatie este o deviere de la modul în care am fost noi crescuți”

Ileana Mirescu
Monica Reu | Totul despre mame

Îmi amintesc prima discuție cu mama despre empatie. Tocmai o anunțasem că pe fiul meu vreau să-l cresc altfel decât se creșteau copiii pe vremuri. Vreau să-l cresc cu empatie, să fie un  copil empatic.

”Ce e empatia asta?”

M-a întrebat imediat. Ceva nu înțelegea. Ce e empatia asta și cum a ajuns ea să facă ravagii printre părinții generației de azi? Am încercat să-i explic ce înseamnă. Tocmai o ascultasem pe Monica Reu la unul din evenimentele organizate de TOTUL DESPRE MAME și eram, cumva, pe subiect. N-a înțeles… dar asta poate pentru că nu i-am explicat eu cum trebuie sau poate că termenii au fost greu de asimilat. I-am spus atunci că un copil empatic înseamnă un copil care e exact așa cum toți și-ar dori să aibă, dar mulți n-au răbdare să-i ”predea” empatia, în schimb îl pedepsesc fix pentru că-i lipsește această calitate.

Cum ajungem să avem copii empatici?

Putem învăța! Putem învăța să creștem copii cu empatie. Și trebuie să avem și curaj. La evenimentul la care am ascultat-o atunci, Monica Reu a spus că a crește copii cu empatie este o deviere de la modul în care noi am fost crescuți. Empatie înseamnă o prezenţă totală faţă de ceea ce trăieşte celălalt, o conectare extraordinar de profundă între două fiinţe umane, schimbarea de perspectivă şi observarea lucrurilor din jur prin ochii celuilalt. Cum în România zilei de azi aceste aspecte lipsesc destul de mult, devine un real act de curaj să creştem copii cu empatie.

Monica Reu ne învață educația empatică

Pe 6 aprilie 2017, de la ora 19.00, o putem urmări pe Monica Reu, trainer de comunicare nonviolentă, preşedinte şi fondator al Asociaţiei pentru Comunicare Nonviolentă, într-un masterclass live (GRATUIT) pe tema educației empatice.
Vom afla de la ea cum să identificăm nevoia reală din spatele unui comportament și modul în care să reacționăm pentru împlinirea acesteia. Vom înțelege modul în care judecățile, interpretările, etichetările, comparațiile, amenințările, ironiile și sistemul pedeapsă-recompensă distrug stima de sine a copiilor. În plus, Monica ne va oferi zece intrumente de parenting care consolidează stima de sine.

Așadar, nu uitați, pe 16 aprilie, de la ora 19.00, ne vedem cu Monica Reu online, pe www.e-parenting.ro. Înscrierile se fac AICI.

Mai multe despre Monica Reu

Pentru cei care nu o cunosc, trebuie să precizez că Monica Reu este fondatorul și președintele Asociației pentru Comunicare Nonviolentă și primul trainer român certificat de Center for Nonviolent Communication. Este formator CNFPA și organizează și conduce workshopuri de CNV din anul 2004, împărtășind metoda în cursuri deschise, grupuri de practică, tabere de familie, școli și instituții. Ea urmărește cu pasiune să sprijine dascălii, părinții și a cuplurile în implementarea acestui model de comunicare în viața de zi cu zi.

La începutul anului 2010, a dat naștere celui mai transformator program de dezvoltare personală – fiica ei, Emma. La jumătatea aceluiași an, a demarat programul „Educație empatică – CNV pentru părinți“, din dorința de a împărtăși părinților modul în care comunicarea nonviolentă ajută la crearea și consolidarea unei relații bazate pe încredere, respect și empatie și poate aduce mai multă bucurie și armonie în viața de familie. Până în momentul de față, cursul „Educație empatică“ s-a bucurat de succes în București, Cluj-Napoca, Brașov, Piatra Neamț, Iași, Târgu Mureș, Constanța și Bruxelles.

Monica Reu este una dintre prietenele vechi și dragi ale TOTUL DESPRE MAME. De-a lungul timpului, am realizat destul de multe lucruri frumoase împreună.
Tot un lucru frumos este și masteclass-ul live din data de la 6 aprilie, cu tema ”Educație empatică”, un proiect marca Parenting Hub by TDM. Sperăm să vă placă și vouă!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa