Modificări majore la Evaluarea Națională și la BAC, cu puțin înainte de examen

Theodora Fintescu, redactor
Ministerul Educației a decis să facă modificări la Evaluarea Națională și Bacalaureat, iar schimbările îi vor afecta inclusiv pe elevii care susțin examenele în anul acesta școlar. Astfel, 40% dintre teste vor consta în întrebări deschise și tip grilă inclusiv la disciplinele Limba Română, Matematică și Istorie. Modificarea îi bulversează pe elevii care s-au pregătit pentru aceste examene exersând de-a lungul timpului o altă structură. Măsura este cu atât mai controversată cu cât legea nu permite modificări majore ale examenelor pe ultima sută de metri. 
Marian Șuță, președintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) este cel care a confirmat modificările, în lipsa unui anunț oficial din partea Ministerului Educației. ”Noutatea o reprezintă introducerea acestor itemi și la subiectele de examen de la Limba română, Matematică și Istorie, a declarat el pentru Edupedu.ro. “Se merge pe abordare unitară la toate disciplinele de examen. La unele discipline erau deja itemi obiectivi, la socio-umane, la geografie. Nu erau astfel de subiecte la Română, la Matematică și la Istorie“.

Care este scopul acestor modificări la Evaluarea Națională și Bacalaureat

Scopul acestor schimbări este acela de a de a reduce diferența în notele obținute la contestații, care pot fi influențate în mare măsură de subiectivismul celor care corectează. Deși legea interzice modificări ale examenelor care să se aplice în anul școlar în curs, Marian Șuță susține că ”nu se schimbă structura, ci abordarea”.

Acești ”itemi obiectivi” care sunt introduși la toate disciplinele de examen în proporție de 40% vor fi, de fapt, fie grile, fie itemi binari (să aleagă între Adevărat sau Fals), itemi pereche (termeni care trebuie asociați) etc. Cerințele formulate vor respecta programa școlară, la fel ca în cazul celorlalte tipuri de subiecte. Modelele de subiecte vor fi publicate joi, 1 noiembrie 2018.

Cum se schimbă Evaluarea Națională din anul 2020

Conform Legii Educației Naționale, Evaluarea Națională va suferi modificări majore în anii următori, începând cu generația de elevii care a început în 2018 clasa a VI-a.Tinerii vor fi testați atât în scris, cât și oral și prin examen practic, după cum urmează:
  • Limba și literatura română: probă scrisă
  • Matematică și Științe: probă scrisă
  • Limba maternă: probă scrisă
  • Limba străină: probă scrisă
  • Informatică: probă practică
  • Competențe civice și sociale: probă orală

Începând cu anul școlar 2021- 2022, conform aceleiași legi, va deveni operațional și Portofoliul Educațional al Elevului, care va conta în procesul de admitere la liceu sau în învățământul profesional.

Evaluarea Națională 2019 începe în data de 18 iunie 2019, cu examenul la Limba și Literatura Română, iar rezultatele finale ale examenului vor fi afișate în 29 iunie. Examenul de Bacalaureat 2019 începe în data de 3 iunie 2019, iar rezultatele finale vor fi afișate în 13 iulie 2019.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa