10 motive care duc la abandon şcolar

Adriana Moscu
milioane-de-copii-din-lume-nu-merg-la-scoala-tdm

Nu e vorba nici de o banală răceală, nici de un chiul nevinovat. În toată lumea, 58 de milioane de copii nu merg la școală pentru că nu au bani, pentru că sunt de sex feminin sau pur și simplu pentru că nu li se permite.

Bunicile mele mi-au povestit adesea despre cât de greu le-a fost să meargă la școală. Pe bunica din partea mamei au ținut-o la școală doar până în clasa a VII-a – mama ei murise când bunica avea doar 4 ani, iar tatăl se recăsătorise și avea alți doi copii cu cea de-a doua soție. Au preferat să sacrifice educația bunicii în favoarea fraților ei, pentru că pe-atunci educația se plătea. Cealaltă bunică a ținut neapărat să termine 12 clase și să ia Bacalaureatul. Însă visul ei a devenit realitate de-abia după ce s-a căsătorit și a făcut doi copii. A făcut clasa a XII-a la seral, pe vremea când învățământul devenise gratuit la noi în țară.

Deși suntem în secolul XXI, în unele țări, nimic nu s-a schimbat din punctul de vedere al educației. Educația copiilor e în continuare sacrificate pe altarul sărăciei, prejudecăților, războaielor sau convingerilor religioase. Află principalele motive pentru care, în unele țări, 58 de milioane de copii nu merg nici azi la școală. 

Pentru că sunt fete

În Mogadishu (Somalia), doar 36% dintre elevii de sex feminin merg la școală. Inițiativa Go To School (Mergi la școală) a fost lansată anul trecut, pentru a schimba această situație tristă. Jumătate din copiii din întreaga lume care nu urmează clasele unei școli primare sunt fete. Situația se înrăutățește în clasele secundare: doar 30% dintre fetele de vârstă școalră din întreaga lume sunt înscrise în acest ciclu gimnazial.

Pentru că locuiesc în zone de conflict armat

Sute de mii de copii au fost strămutați din Sudanul de Sud începând cu anul trecut, de când au izbucnit violențele în această țară. UNICEF estimează că aproape 48,5 milioane de copii din lumea întreagă nu merg la școală din cauza războaielor și altor conflicte din țările în care locuiesc. Aproape jumătate din populația Siriei nu merge la școală și aproximativ 290 de școli au fost distruse sau afectate în conflictele recente din Ucraina.

Pentru că suferă de dizabilități

În jur de 150 de milioane de copii din întreaga lume suferă de diferite dizabilități – 80% dintre ei locuiesc în țări în curs de dezvoltare și 9 din 10 copii aflați în această situație nu merg la școală. Motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt diverse: de la lipsa mijloacelor de transport care să le faciliteze accesul în școală, până la politicile locale defectuoase, care nu sprijină educația copiilor cu dizabilități.

Pentru că țările lor sunt foarte sărace

Țările foarte sărace nu reușesc să finanțeze sistemul de învățământ, astfel încât el să fie gratuit și accesibil pentru toți copiii de pe teritoriul lor. Totuși, studiile arată că finanțarea suplimentară a educației determină scăderea mai rapidă a gradului de sărăcie dintr-o țară. În plus, educația aduce beneficii pe termen lung sănătății, dar și egalității de gen. Pentru că educația deschide minți și suflete.

Pentru că trebuie să se căsătorească

Pe cât de nefirească, pe atât de reală este problema copiilor care sunt căsătoriți cu forța de adulții iresponsabili din preajma lor. În Nigeria, de pildă, 10,5 milioane de copii nu merg la școală. Peste 60% dintre aceștia sunt fete din nordul țării, unde căsătoriile între copii constituie principala cauză a abandonului școlar. Se estimează că în jur de 15 milioane de fete sunt căsătorite înainte să împlinească vârsta de 18 ani. După nuntă, ele nu mai vin la școală și, lipsindu-le aproape cu totul orice fel de specializare, ele și familiile lor sfârșesc prin a trăi în sărăcie lucie.

Din cauza dezastrelor naturale

Evenimente neprevăzute precum cutremurele de pământ, inundațiile și bolile pot afecta accesul la educație a milioane de copii. În prezent, în Liberia și Sierra Leone de exemplu, școlile din învățământul primar și secundar vor rămâne închise cel puțin până la sfârșitul anului 2015 din cauza epidemiei de Ebola.

Pentru că sunt prea puțini profesori

Nu mai puțin de 5,2 milioane de profesori ar trebui recrutați până la sfârșitul anului, astfel încât să se acopere deficitul de cadre didactice la nivel mondial. LIpsa profesorilor calificați face ca un copil din cinci care merge la școală în clasele primare în Africa Subsahariană, să nu poată citi și scrie în momentul în care absolvă școala.

Pentru că muncesc

Spre miezul zilei, majoritatea copiilor din întreaga lume așteaptă să sune clopoțelul și să pornească spre casele lor, unde se vor hrăni, se vor odihni și își vor face lecțiile. Dar pestr 168 de milioane de copii de pe Pământ muncesc în loc să meargă la școală. Asta înseamnă 11% din totalul copiilor din întreaga lume. Peste jumătate dintre ei lucrează la ferme și o treime în sectorul serviciilor.

Pentru că le lipsesc condițiile igienice

În unele țări, școlile nu sunt dotate cu toalete și apă. Astfel că multe fete care au menstruație nu merg la școală pentru că aceste instituții nu le pot oferi condiții minime de igienă și salubritate. Pe de altă parte, se tem de avansurile sexuale pe care le-ar putea primi de la colegii lor băieți în cazul în care există toalete, dar acestea sunt mixte. Potrivit unui studiu, doar 45% din școlile aflate în țările în curs de dezvoltare sunt dotate cu toalete prevăzute cu facilități igienice.

Pentru că nu există școală

În unele părți ale lumii, pur și simplu nu există școli. Mulți dintre copiii din țările în curs de dezvoltare învață afară, în aer liber, atunci când vremea le permite. Multe școli nici măcar nu au suficiente bănci și echipamente necesare unei bune desfășurări a lecțiilor. Se estimează că mai mult de 95 de milioane de copii de vârstă școlară nu au un birou în Africa Subsahariană, iar la nivel mondial, numărul acestora se ridică la peste 400 de milioane.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa