O experienţă de învăţare 100% integrată, cu ajutorul manualelor digitale INTUITEXT

Raluca Dumitrică
Manuale digitale INTUITEXT | Totul despre mame
Manuale digitale INTUITEXT

Copiii din clasele întâi și a doua au acum la dispozitie manuale electronice

Manuale digitale INTUITEXT | Totul despre mame
Manualele digitale INTUITEXT

INTUITEXT a scos pe piaţă manuale digitale de Comunicare în limbă română si de Matematică și explorarea mediului destinate copiilor din clasele întâi şi a doua. Acestea sunt nu numai versiuni electronice ale manualelor scolare tiparite, ci şi manuale care vin în completarea cărților clasice de studiu prin aplicații interactive, menite sa-i ajute pe copii în procesul de învățare.
Manualele INTUITEXT sunt rezultatul împletirii a două tipuri de experiență: o echipă de dascăli cu experiență consistentă în redactarea de manuale, Mirela Mihăescu, Ștefan Pacearcă, Anița Dulman, Crenguța Alexe si Otilia Brebenel, si o echipă de experți în e-Learning și educație care au făcut pionierat în România, încă din anii ‘90, în învățarea digitală, si care au lucrat în numeroase proiecte digitale, atât în România, cât și în străinătate.

Salt ușor de la ediția tipărită la cea digitală

“Învățătorii și elevii vor putea trece cu ușurință de la versiunea tipărită la cea digitală și invers. În plus, cine pune cuprinsul manualului de Comunicare în limbă română față în față cu cel de la Matematică și explorarea mediului va vedea o sincronizare perfectă între numele capitolelor, tematică și elemente vizuale. Atunci când elevii vor învăța la Matematică și explorarea mediului despre plante, de exemplu, la Comunicare în limba română vor învăța o poezie despre trandafir, vor citi o povestire despre nuc și vor răspunde la întrebări precum “De ce s-a îngălbenit corcodușul?”. La fel, când la Comunicare în limba română elevii învață despre natură, studiind poezia “Stupul lor” de Tudor Arghezi, la Matematică și explorarea mediului vor învăța despre diversele medii de viață, de la pădure la deltă sau mare”, precizează Cristina-Ștefania Marin, Product Manager INTUITEXT (coordonator versiune tiparită).
În plus, fiecare an de studiu a fost privit ca o experiență unitară – asemeni unui serial cu o temă unică, în care personajele și întâmplările se leagă între ele în mod natural, așa cum se leagă și episoadele într-un serial.

Patru „călăuze” de vârsta copiilor

În ajutorul dascălilor vin, prin manualele INTUITEXT, personajele-copii care îi vor însoți pe elevi pe tot parcursul primilor doi ani de școală, deopotrivă în versiunea tipărită, cât și în cea digitală a manualelor de Comunicare în limba română (clasa a II-a) respectiv Matematică și explorarea mediului (pentru clasa I și clasa a II-a). În aventura Matematicii și a explorării mediului călăuze sunt Ada și Matei, doi copii în vârstă de opt ani al căror rol este acela de ghid pentru explicarea de noțiuni teoretice, exerciții, jocuri, recapitulări, evaluări. Cât despre Comunicarea în limba română, aici prieteni și călăuze vor fi Maia și Aris. Numele celor patru personaje – al căror rol e acela de a-i încuraja pe elevi, a le explica prin înregistrări audio noțiuni noi și a introduce elemente de joc – au fost alese chiar de copiii pe care INTUITEXT i-a consultat pe parcursul întregului proces de prelucrare a manualelor. Cine răsfoiește manualele va vedea că cele patru personaje, care devin, în versiunile digitale, avataruri, sunt bine conturate, având pasiunile, secretele și dorințele unor copii de vârsta elevilor, ceea ce le face credibile, prietenoase, chiar simpatice (Matei, de exemplu, mărturisește că nu știe să-și lege șireturile, în vreme ce despre Ada prietenii ei cred că e “prea alintată”).

Interactivitate autentică și grafică adaptata vârstei

Manualele digitale INTUITEX se remarcă prin interactivitatea pe care o oferă, dar și prin grafica adaptată vârstei. „Manualele digitale nu sunt doar versiunile electronice ale edițiilor tipărite: acestea pun în valoare în mod sistematic avantajele pe care computerul le oferă pentru a crea o experiență de învățare articulată, în care elevul să învețe ușor, cu plăcere. Avatarurile “vorbesc”, oferind explicații și sugestii, îi încurajează pe copii să exploreze, sugerează soluții și dau elevilor feedback pe loc, fiind atrăgătoare pentru copiii obișnuiți cu experiența interactivă a jocurilor pe computer și foarte utile pentru părinții care vor să-i urmărească și să-i ajute la lecții. De asemenea, fiecare manual INTUITEXT oferă câte trei tipuri de aplicații care arată ca niște jocuri, dar ele servesc, de fapt, învățării. Există animații, înregistrări audio, exerciții în care copiii mută cu mouse-ul obiectele de pe ecran, facilități de tipărire a planșelor rezultate etc.”, precizează Simona Ungureanu, Product Manager INTUITEXT (coordonator versiune digitală).

Totodata, graficienii din echipa INTUITEXT au ales pentru aceste manuale un stil grafic familiar elevilor de 7-8 ani, a căror experiență vizuală e dominată de formele nete și culorile vii din cărțile de colorat și desenele animate. În plus, graficienii au păstrat paginile aerisite, fiind conștienți că orice aglomerare de text și elemente vizuale ar îngreuna procesul de învățare.
Grija la detalii a fost, și ea, o prioritate. Experții INTUITEXT au analizat toate exemplele din exerciții, experimente și lecții și le-au pus în acord cu viața reală, rezolvând astfel o problemă mai veche de care se lovesc dascălii – aceea că în unele manuale apar situații, denumiri sau obiecte care țin mai degrabă de trecut decât de epoca în care cresc și învață azi elevii. În manualele INTUITEXT copiii vor vedea obiecte familiare: laptop-uri, aspiratoare, aparate de fotografiat, ochelari de soare ori bancnotele românești contemporane, înfățișându-i pe Nicolae Iorga ori George Enescu, pe care le văd în fiecare zi în jurul lor.

Manualele INTUITEXT, sprijin permanent pentru dascăli

INTUITEXT a alocat spațiu, la finalul fiecărui capitol, si evaluării și recapitulării, dar a adăugat și segmente speciale pentru activitățile de ameliorare, dezvoltare și consolidare. Intitulate “Ne jucăm, corectăm, învățăm!”, aceste segmente sunt utile învățătorilor pentru lucrul diferențiat cu elevii, în funcție de nivelul acestora.
Dincolo de manualele propriu-zise, cu cele două versiuni, tipărită și digitală, INTUITEXT a gândit un pachet întreg de instrumente care să vină în ajutorul învățătorilor. Acestea sunt:

Ghidul învăţătorului. Pentru fiecare manual în parte, INTUITEXT a creat câte un ghid, vazut drept un instrument de lucru cu ajutorul căruia învățătorii își proiectează, organizează și derulează activitatea. Au fost create, de asemenea, pachete speciale, în care Ghidul învățătorului este oferit cadou pentru cei care comandă atât manualul, cât și caietul auxiliar.

● Tutoriale video. Fiecare manual are câte un tutorial video în care Alexandra, consultantul INTUITEXT, explică pas cu pas cum pot fi utilizate manualele digitale.

● Întrebari si raspunsuri pentru autori. Toți cei care lucrează cu manualele INTUITEXT vor primi din partea autorilor suport și consultanță gratuită pe didactic.ro. Echipa care a realizat manualul digital va răspunde la întrebările și observațiile dascălilor și părinților și-i va îndruma, acolo unde vor avea nevoie de ajutor, si la adresele de e-mail [email protected] si [email protected] si la numerele de telefon: (+40)021.300.02.20 și (+40)021.300.03.73.

● Planificari calendaristice. Întocmite chiar de autorii manualelor, planificările calendaristice pot fi descărcate gratuit de pe didactic.ro.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa