Lăsați copiii să se joace în natură! Vor fi mai creativi și mai inteligenți

Anca Vlad
joaca in natura

­Îți dorești un copil mai creativ, mai inteligent și mai atent? Lasă-l să-și petreacă timpul în natură!
Felicitări părinților din țările dezvoltate: ați creat o lume mai sigură, dar mai sterilă, în care singura șansă a copiilor voștri să vadă animale sălbatice va fi internetul. Scriitorul Richard Louv, autorul cărții „Ultimii copii care au trăit în pădure”,  a fost primul care a atras atenția asupra impactului pe care-l are această situație asupra copiilor.

În continuare, vă prezentă câteva sfaturi din cartea lui Louv.

Joaca afară ar trebui să fie lipsită de reguli

Ca să obții beneficii maxime din joaca în aer liber, trebuie să fii… afară. Louv citează câteva studii care demonstrează că micuții sedentari au probleme de sănătate mentală. Cele mai sănătoase și mai puțin sedentare activități sunt cele desfășurate în spații neîngrădite, naturale – cele efectuate fără teama că te ceartă părinții că ți-ai murdărit hainele. Aveți nevoie de dovezi? Numărul copiilor care fac sporturi de echipă a crescut, dar în același timp și numărul celor obezi.

Ce poți face pentru copilul tău:

  1. Evită terenurile cu gazon perfect. S-a demonstrat științific faptul că micuții care se joacă pe terenuri accidentate, pietroase sau printre copaci au un echilibru mai bun și o agilitate pe măsură.
  2. Nu le aduceți jucării. În această lume, lăsați bețele, dâmburile și noroaiele să le fie săbii, fortărețe și plastilină. Lăsați jocul de LEGO acasă!
  3. Evitați pe cât posibil să stați în preajma lor. Ocazia de a face față riscurilor și a rezolva problemele îi ajută pe copii să-și clădească respectul de sine, ceea ce alungă pericolul depresiilor și problemele cauzate de stres. De fapt, copiii care petrec mai mult timp în natură se descurcă mult mai bine în situații-limită.

Să-l duci afară, în mijlocul naturii, este cel mai simplu și ușor lucru pe care-l poți face pentru sănătatea mentală și fizică a copilului tău. Ai nevoie de bețe? Găsești la discreție. O căsuță în copac? O poți închiria cu ora.

Micuții care petrec mult timp în aer liber sunt mai inteligenți

Louv afirmă că, deși pare că internetul ne-a făcut mai inteligenți, studiile demonstrează contrariul – copiii nu au nici un fel de experiență în activitățile de zi cu zi.
Ca poți face ca să-i ajuți?

  1. Lasă-i să construiască. Faptul că-și clădesc o fortăreață e o modalitate excelentă pentru un copil să descopere natura și, în acelați timp, limitele și calitățile pe care le are el. Dacă sunt cu adevărat descurcăreți, pot construi o căsuță în copac cu bețe de chibrit.
  2. Cheamă mai mulți copii care să se joace cu al tău, mai ales pe cei creativi. Un studiu suedez arată că cei mici își dezvoltă mai bine în pădure calitățile de lider decât pe asfalt (un bun exemplu este filmul „Împăratul muștelor”).
  3. Încurajează-l să-și folosească toate simțurile. Văzul și simțul tactil sunt cele mai folosite, dar auzul și mirosul își sunt de un real folos în natură. Micuțul tău poate învăța enorm de multe cățărându-se în copaci.

Vorbește în numele copacilor

Louv e de părere că urmașii noștri pot avea un rol important în protejarea mediului și subliniază faptul că multe organizații se concentrează pe educarea copiilor. Dacă-ți crești copilul în spiritul respectului față de natură, va ajunge un adult care va aprecia și va lupta pentru fiecare copac.

Ce poți face pentru asta:

  1. Creează o legătură între el și un loc special în inima lui, ca să-și dorească să-l protejeze. Nu trebuie să fie ceva de dimensiunea parcului Retezat.
    2. Încurajează-l să se implice în programele școlare sau în organizațiile care luptă pentru protecția mediului.
  2. Nu vorbi tot timpul despre salvarea pădurii tropicale – ceea ce în realitate e important, dar nu înseamnă prea mult pentru el din moment ce se află pe alt continent. Vorbește-i în schimb despre protejarea peștilor din iazul din apropierea cabanei la care poposiți când mergeți la munte.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa