De la ce vârsta copiii pot traversa strada singuri?

Cristina Călin, redactor
copiii pot traversa

Pietonii sunt sunt cei mai vulnerabili participanți la trafic și dintre aceștia cei mai expuși sunt copiii. În SUA, de exemplu, un sfert dintre decesele din săptămâna Paștelui, au fost înregistrate în rândul copiilor pietoni, potrivit canalului de știri News24. De aceea, trebuie să alegem cu atenție momentul când copiii pot traversa strada singuri pentru a nu-i expune la pericole. 

Cercetători de la Universitatea din Iowa, Statele Unite ale Americii, au vrut să vadă care este vârsta optimă la care ne putem lăsa copiii să traverseze strada, în condiții de siguranță. Studiul, citat de health24.com, a scos la iveală că înainte de împlinirea vârstei de 14 ani nu ar trebui să îi lăsăm pe cei mici singuri, pentru că, mai ales intersecțiile aglomerate, le dau mari bătăi de cap. Pentru ei presupune realizarea de calcule mult prea complicate raportat la vârsta lor. Cercetarea a fost publicată în Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance. ”Mulți oameni cred că încă de la vârste mici copiii se comportă ca adulții atunci când traversează strada. Studiul nostru arată că nu este valabil, mai ales atunci când vorbim despre drumuri unde traficul este foarte intens”, a declarat Jodie Plumert, coordonatoarea studiului.

Cel mai mare procent de copii care au întâmpinat greutăți la traversarea străzii s-a situat în jurul vârstei de 6 ani, aproximativ 8%. 5% dintre cei cu vârsta de 10 ani au rămas blocați atunci când au trebuit să traverseze strada singuri, la fel ca 2 procente dintre cei de 12 ani. Doar cei care au trecut de vârsta de 14 ani au fost capabili să traverseze singuri strada fără să aibă probleme, au spus autorii studiului.

Părinții trebuie să conștientize aceste probleme și să îi însoțească pe copii atunci când au de traversat bulevarde largi pentru a evita tragediile. Cei mici nu au abilitățile motrice necesare pentru a trece strada imediat după o mașină și de aceea copiii pot traversa strada doar însoțiți de un adult. Mai mult, nu au nici răbdare să aștepte și atunci apar situațiile riscante.

Copiii pot traversa strada singuri în urma educației rutiere

Educația rutieră este esențială. De fiecare dată când suntem cu copiii pe stradă trebuie să le explicăm că în cazul în care trebuie să traversăm pe la o trecere de pietoni nesamaforizată, trebuie să așteptăm să oprească toate mașinile. De asemenea, prin locurile unde există semafor este nevoie ca acesta să aibă culoarea verde pentru a traversa în siguranță. Autoritățile trebuie să marcheze mai evident locurile pe unde trec frecvent copii și să le marcheze ca atare.

În 2014, 207 copii au murit în SUA în timp ce traversau strada, potrivit datelor oferite de Centrului Național de Statistică și Analiză din această țară. În România, în 2014, au murit 20 de copii în acidente rutiere, însă Inspectoratul de Poliție Rutieră nu specifică dacă aceștia erau pietoni sau pasageri în mașinile implicate.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa