Schimbări radicale în înscrierea la clasa pregătitoare. Elevii, distribuiți aleatoriu în clase

Theodora Fintescu, redactor
înscrierea în clasa pregătitoare
Teoretic, aplicându-se această măsură, clasele nu vor mai fi atât de aglomerate ca acum.

Înscrierea în acest an în clasa pregătitoare aduce schimbări semnificative pentru elevii din București. Pentru prima dată, părinții nu vor mai putea alege învățătorii, iar învățătorii nu-și vor mai putea selecta elevii. Listele paralele devin în felul acesta nu doar ilegale, ci și inutile. 

Primele informații despre noul sistem de repartizare au fost oferite de Liliana Toderiuc Fedorca, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Într-un interviu acordat edupedu.ro, inspectorul a precizat că vor fi puse la dipoziția școlilor modele de repartizare, iar fiecare instituție poate stabili varianta pe care o adoptă. În felul acesta, se evită suprapopularea anumitor clase și discriminarea elevilor și a cadrelor didactice.

Învățătorii, distribuiți la clase aleatoriu

“ISMB propune exemple de algoritm, de tipul aleatoriu/ alfabetic (ordonarea alfabetică pe școală și distribuirea pe clase, în ordine alfabetică, câte un elev la fiecare clasă existentă: elevul 1 – repartizat la clasa pregătitoare A, elevul 2 la clasa pregătitoare B, ș.a.m.d) tragere la sorți în ședință publică organizată de școală. De asemenea, propunem ca repartizarea la clasă a profesorilor pentru învățământ primar să fie realizată tot prin tragere la sorți”, a precizat inspectorul pentru edupedu.ro.

În județul Timiș acest model se aplică de patru ani, copiii înscriși la Clasa pregătitoare fiind repartizați pe clase alfabetic.

Listele paralele, interzise și inutile

Modificarea procedurii de repartizare le va da bătăi de cap părinților care au ales deja dascălul și învățătorilor obișnuiți să îți facă liste neoficiale înainte de începerea efectivă a înscrierilor. Reamintim că înscrierile în Clasa pregătitoare 2020 se fac în luna martie, pe baza unei metodologii care nu a fost încă publicată de Ministerul Educației.

Conform legislației, în anul școlar 2020- 2021 vor fi înscriși obligatoriu în clasa pregătitoare copiii care împlinesc 6 ani până în data de 31 august 2020. Opțional, la cererea părinților, pot fi înscriși și cei care împlinesc 6 ani până în 31 decembrie 2020, însă în cazul lor este obligatorie testarea psihosomatică.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa