Copiii nu sunt niște ființe neajutorate, pe care trebuie să le așteptăm să crească și abia apoi să le încredințăm sarcini și responsabilități. Copiii din India sunt învățați la școală că pot să schimbe lumea acum, nu mai târziu.
Kiran Sethi a susținut o conferință TED despre cât de bine este să fii infectat cu microbul „Eu pot”, mai ales de la o vârstă fragedă.
Totul a început într-o mică școală din orașul Ahmedabad. Aici, la Riverside, copiilor de clasa a cincea li s-au predat drepturile omului nu doar teoretic, ci și practic. Ei au fost puși să muncească, să ruleze beţe aromate timp de 8 ore, pentru a vedea pe pielea lor cum este să fii muncitor minor.
După două ore chinuitoare și dureri de spate, copiii au înțeles lecția și au ieșit în stradă, ca să le-o împărtășească și adulților. Atunci, ei au fost infectați cu microbul „eu pot” și au trecut de la stadiul „profesoara mi-a spus” la „eu fac acest lucru”, „eu pot să produc o schimbare”, „depinde și de mine”.
Copiii iau note mai mari dacă au încredere în ei
Bineînțeles, cum era de așteptat, au fost și părinți care, deși au îmbrățișat această transformare a copiilor lor, au avut cerințe și la capitolele matematică, științe, literatură. Eu au pretins aceleași standarde în privința notelor și, spre surprinderea unora, copiii au avut rezultate mai bune. Asta demonstrează faptul că, atunci când copiii se simt capabili, nu fac doar fapte bune, ci se descurcă bine și la evaluările generale ale elevilor.
Inițiatorii s-au gândit apoi să răspândească ”infecția” și în afara școlii. Au ales data de 15 august, Ziua Independenţei. Atunci, copiii de la Riverside au dat buzna în birourile corporaţiei municipale, ale poliţiei, ale presei și ale companiilor din oraș.
Mesajul lor a fost clar:” Când vă veţi trezi şi veți recunoaşte potenţialul care există în fiecare copil? Când veţi include copiii în oraş? Practic, deschideţi-vă inimile şi sufletele către copii.”
Iar Ahmedabad nu a fost surd, ci a trecut la acțiune. De atunci, o dată la fiecare două luni, oraşul închide traficul pe cele mai aglomerate străzi şi le transformă într-un loc de joacă pentru copii.
Copiii din India și-au învățat părinții cum să scrie și să citească
În proiect au fost implicați 200 de copii de la școala Riverside, apoi mai mult de 30.000 în Ahmedabad. Văzând aceste rezultate, doi ani mai târziu, copiii inimoși și-au propus să ”infecteze” toată țara. Cum? Au lansat o provocare simplă pentru elevi, pe care au trimis-o în 32.000 de școli. Le-au spus să ia o idee, orice îi deranjează. Să aleagă o săptămână şi apoi să treacă la acțiune, să schimbe un miliard de vieţi.
Copiii din India au creat soluţii pentru o serie de probleme. De la singurătate, până la umplerea gropilor din asfalt, la alcoolism. O echipă de 32 de copii au împiedicat 16 căsătorii între minori în Rajasthan. Alții și-au învățat părinții că este important ca ei să știe și să citească. „Acest program este minunat. Este un sentiment foarte plăcut ca copiii noştri să ne poată învăţa să citim şi să scriem”, a declarat un tătic entuziasmat, cu tăblița în mână.
„Sunt foarte fericită că elevii mei au participat la această campanie. În viitor, nu mă voi mai îndoi niciodată de abilităţile elevilor mei”, a declarat și o profesoară.
Ai încredere în copilul tău, ca să aibă și el în forțele proprii
Dacă vreți să-i vedeți în acțiune pe copiii din India care au avut curajul să schimbe lumea, urmăriți acest video de mai jos, cu conferința TED:
Joacă în stradă, licitaţii, petiţii. Copii care schimbă vieți. Copii care pot. Și atunci, cum putem rămâne imuni?, se întreabă Kiran Sethi. Cum putem fi imuni la atât de multă pasiune, energie şi entuziasm?
Arată-i copilului tău că ai încredere în el, că nu contează că e mic, și el poate produce o schimbare. Stai de vorbă cu el, pune-l la lucru, dă-i ocazia să gândească soluții. Fă-l să simtă că ceea ce face și ce spune este important. Până la urmă, a fi copil nu înseamnă doar joacă și școală, eventual mare plictiseală și timp pierdut pe calculator. Te-ai infectat și tu cu microbul „eu pot”?
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.