Goana după un loc în grădiniță. Listele paralele, interzise. Orfanii, frații și copiii cu handicap au prioritate la înscriere

Cristina Olivia Găburici, Redactor-Șef
criterii de departajare la înscrierea la grădiniță

Părinții pot depune cererile de înscriere la grădiniță începând cu data de 22 mai 2017. Anterior acestei date, grădinițele i-au reînscris pe copiii care le-au frecventat și anul trecut, aceștia având prioritate. Copiii noi pot ocupa locurile rămase libere pe baza unor criterii clar stabilite de lege și a altora aflate la latitudinea instituțiilor.

Anual, în București se înregistrează un deficit de aproximativ 10.000 de locuri în grădinițele de stat. Într-o notă trimisă recent Inspectoratelor Școlare Județene și celui al municipiului București, Ministerul Educației face câteva precizări privind modalitatea de înscriere și de departajare în grădinițele în care numărul cererilor de înscriere va fi mai mare decât cel al locurilor disponibile. Totodată, atenționează că este interzisă existența unor liste de preînscriere.

Grădinițele au obligația să afișeze orarul înscrierilor la loc vizibil în grădiniță, pe site-ul instituției (dacă există) și chiar al Inspectoratului Școlar. Ocuparea locurilor libere se va face în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare (pentru copii de 5 ani), grupa mijlocie (copii de 4 ani), grupa mică (copii de 3 ani). În limita locurilor disponibile, la grupa mică pot fi înscriși și copii care au împlinit 2 ani (situație reglementată de HG nr. 1252/ 2012).

În grădinițele în care numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor se vor aplica două tipuri de criterii de departajare: generale și specifice, exact în această ordine.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele:

  1. Copilul este orfan de ambii părinți
  2. Copilul este orfan de un părinte
  3. Copilul are un frate/ o soră în grădinița respectivă
  4. Copilul are certificat de handicap

Departajarea copiilor aflați în situațiile menționate mai sus se face astfel: au prioritate copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile de mai sus, apoi cei care îndeplinesc două, respectiv unul. Articolul continuă mai jos.

Criteriile specifice de departajare se aplică după ce au fost epuizate cele generale și sunt elaborate de fiecare instituție de învățământ în parte, aprobate de Consiliul de administrație și avizate de consilierul juridic al Inspectoratului Școlar Județean sau al municipiului București. Criteriile trebuie să fie nediscriminatorii, să fie comunicate clar părinților și să nu includă existența unor liste de preînscrieri, ilegale. Documentele necesare pentru dovada încadrării în criteriile specifice sunt stabilite și comunicate părinților de către grădiniță.

Ministerul Educației mai precizează faptul că, pentru asigurarea transparenței, grădinițele trebuie să afișeze în loc vizibil următoarele informații:

  • capacitatea instituției (numărul de copii pentru care a fost proiectată)
  • numărul locurilor aprobate pentru anul școlar 2017- 2018, pe grupe: grupa mare, mijlocie, mică.
  • criteriile generale și criteriile specifice de departajare
  • numărul de copii reînscriși/ înscriși zilnic în perioada derulării procedurii.
  • statutul grădiniței (acreditată sau autorizată să funcționeze provizoriu), în cazul instituțiilor private.

În cazul în care părinții întâmpină probleme sau refuzuri nejustificate, se pot adresa Inspectoratelor Școlare Județene, respectiv Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa