Cele mai mari cinci greşeli pe care le fac părinții școlarilor

TOTUL DESPRE MAME
elev

Există câteva greșeli pe care le fac părinții de elevi în mod frecvent. Anii de școală vin întotdeauna cu nenumărate provocări pe care fiecare părinte va trebui să le înfrunte într-un fel sau altul.  De la teama de eșec, presiune și până la abilitatea de a învăța mai ușor o materie sau alta, toate vin la pachet, iar dacă nu te pregătești psihic și emoțional, este posibil să-i faci mai mult rău decât bine.

Iată principalele greșeli pe care le fac părinții unui elev:

Nu-i face tu temele

teme pentru acasă

Mi-aduc aminte perioada în care începusem să studiez matematica. Mi se părea îngrozitor (unde mai pui că m-a urmărit grozăvia până în facultate?). Și pentru că era un chin pentru mine, tata s-a hotărât să mă ajute cu temele. O perioadă mă ajuta să le rezolv singură, apoi problemele deveneau tot mai grele și nu mai înțelegeam nimic, așa că le făcea el. Au urmat numai note de 6 și 7, umilință și teamă la fiecare oră de matematică.

Ce să faci: acordă-i ajutor limitat. În niciun caz nu-i oferi soluții, ci mai degrabă fă-l să-și dea seama singur care este rezolvarea, altfel se va culca pe-o ureche la un moment dat.

Nu-l mitui

bani-totul-despre-mame

Cel puțin, nu cu bani. Nu-i promite că va primi mai mulți bani sau că îi vei cumpăra lucruri dacă va lua note mari la școală. Mituirea copiilor este un sistem de încurajare pe care îl încearcă mulți părinți, însă eu sunt de părere că nu e cel mai bun stimulent. Se va obișnui de mic să muncească foarte mult pentru rezultate, chiar și acolo unde nu-i face plăcere. Imaginează-ți ce comportament va avea atunci când va deveni adult. Cum se va simți el când va trebui să muncească pe brânci la ceva care nu-i place neapărat prea mult, dar știe că va avea rezultate?

Ce să faci: încurajează-l să învețe foarte bine ce îi face plăcere. S-o facă pentru el, nu pentru recompense.

Nu-l forța

cearta

Ce vrei să te faci când o să fii mare?
– Medic. / Astronaut. / Artist.
– Nu e bine, că nu o să câștigi bani. Mai bine te faci contabil.
Nu o dată mi-am auzit prietenii plângându-se că au făcut alegeri greșite pentru că au fost îndrumați de câtre părinți. Datoria noastră este aceea de a ne încuraja copilul și de a-l ajuta să-și descopere adevăratele pasiuni.

Ce să faci: analizează-l. Dacă îi plac literele, încurajează-l să exploreze latura aceasta. Dacă îi plac cifrele, la fel. Evită să-ți pui idealurile pe care nu ți le-ai împlinit pe umerii copiilor! Fiecare dintre noi are dreptul la propriile alegeri.

Nu-l compara cu alți colegi

cum sa eviti comparatiile

„- Uite Marinică ce talentat este la desen!” – Poate are talent?
„- Uite și Ion ce note mari are la matematică!” – Mie poate îmi place româna!
Unii dintre noi suntem buni la ceva, alții la altceva, asta dacă nu cumva ne naștem genii, iar acesta este unul dintre lucrurile pe care trebuie să le respectăm. Fiecare copil este unic, așa cum și adulții sunt diferiți.

Ce să faci: respectă-l. Fiecare copil este unic și fiecare are abilități diferite.

Nu-l controla

Este cel mai dificil lucru pe care ar trebui să-l faci, însă copiii au nevoie să-și asume lucrurile fără teama că există cineva acolo care-i controlează. Sigur că este aproape imposibil să te abții să faci asta, dar cel puțin încearcă să o faci subtil, fără ca el să simtă.

Tu cum crezi că ar trebui să ne ajutăm copiii astfel încât să nu facem greșeli în educația lor?

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa