Examenul de la finalul clasei a VIII-a se schimbă radical: mai multe probe și testări

Theodora Fintescu, redactor

Elevii care au început clasa a VI-a în anul școlar 2018- 2019 vor fi primii care vor avea parte de schimbări la Evaluarea Națională. Începând cu anul 2020, examinarea se va face la mai multe materii. 

Tinerii vor fi testați atât în scris, cât și oral și prin examen practic, după cum urmează:

  • Limba și literatura română: probă scrisă
  • Matematică și Științe: probă scrisă
  • Limba maternă: probă scrisă
  • Limba străină: probă scrisă
  • Informatică: probă practică
  • Competențe civice și sociale: probă orală

Ce spune Legea Educației Naționale despre Evaluarea Națională

Modificările acestea sunt prevăzute în Legea Educației Naționale din 2011 și o astfel de testare este menită să ofere o imagine relevantă privind cunoștințele elevilor la finalul clasei a VIII-a. În Legea Educației Naționale se precizează următoarele:

“La finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educației Naționale, se realizează o evaluare națională obligatorie a tuturor absolvenților. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaționale. Evaluarea se realizează prin următoarele probe:
a) o probă scrisă la Limba și Literatura română;
b) o probă scrisă la Limba maternă;
c) o probă scrisă transdisciplinară la Matematică și Științe;
d) o probă scrisă la o limbă de circulație internațională;
e) o probă practică de utilizare a calculatorului, susținută în timpul anului;
f) o probă orală transdisciplinară de evaluare a competențelor civice și sociale, susținută în timpul anului.

Portofoliul Educațional al Elevului va conta la admiterea la liceu

Începând cu anul școlar 2021- 2022, conform aceleiași legi, va deveni operațional și Portofoliul Educațional al Elevului, care va conta în procesul de admitere la liceu sau în învățământul profesional. Modelul de Portofoliu Educațional pentru elevi va fi realizat de către Ministerul Educației până la finalul anului școlar 2018- 2019. Portofoliul ar urma să fie cartea de vizită a elevului, care va cuprinde activitățile în care a fost implicat pe toată perioada anilor de școală, premiile obținute, activitățile extrașcolare, voluntariatul etc.

Admiterea la liceu nu se schimbă deocamdată

Acum, admiterea la liceu se face pe baza mediei de la Evaluarea Națională- 80% și cea obținută în clasele V-VIII- 20%. Deși s-a discutat despre introducerea unor teze unice în perioada gimnaziului și luarea lor în considerare în stabilirea mediei de admitere la liceu, nu există deocamdată niciun plan concret în acest sens. Mai mult, ministrul Educației a dat asigurări că modalitatea de admitere nu se va schimba în anul următor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa