Cum este să dai examenul de care depinde viitorul copilului la hotel, printre vinuri și turiști

TOTUL DESPRE MAME

Examen Cambridge la hotel. Am mers în două ocazii cu copiii să dea diverse etape ale examinării pentru Cambridge (examene de care depinde accesul în diverse clase cu profil bilingv sau intensiv engleză – de la clasa a V-a până la a XII-a, după cum v-am explicat în acest articol), la hotel! Nu este o glumă, este o realitate pentru mii de copii și părinți. Iar practica nu este folosită doar în Capitală, ci și în restul țării.

În București, examinarea pentru obținerea certificatelor Cambrigde de la nivel Movers la PET, se dă printre altele la Hotel CARO, foarte aproape de birourile corporatiștilor. Noroc că examenul este programat în weekend, așa că nu a fost o provocare să trecem de cozile lungi de mașini, cum se întâmplă în cursul săptămânii.
Prima dată am mers cu băiețelul, în primăvara anului 2017, pentru Movers (certificatul l-ar putea ajuta să intre într-o clasă cu predare intensiv engleză. Mi s-a părut o ocazie bună pentru el să înțeleagă ce înseamnă o examinare după standarde diferite față de cele românești). Atmosferă era relativ relaxată, erau puțin peste 100 de copii, iar hotelul nu era foarte aglomerat. Prima probă, cea de scris și ascultat, s-a dat într-o sală de conferințe, iar pentru proba orală (se dă cu unul-doi copii și examinatorul) a fost nevoie să ne plimbăm prin hotel, spre anumite săli închiriate, ghidați este drept de fiecare dată de un reprezentant de la British Council.

Examen Cambridge la hotel

Pentru toate aceste etape am petrecut mai bine de 5 ore prin hotel. Norocul a fost grădina generoasă care a permis părinților să aștepte afară și să nu își poarte discuțiile pe la ușile sălilor de examen.

La examinarea pentru PET a fetei, care este în clasa a VIII-a și își dorește o clasă cu profil bilingv la liceu, examinare care a avut loc în 18 noiembrie, situația a fost însă de-a dreptul tragică.
Numărul de candidați a fost mult mai mare, hotelul a fost mult mai aglomerat, iar vremea de afară făcea aproape inuntilă grădina.

Peste toate astea, panourile, sucurile și standurile de la un eveniment care avusese loc cu o seara înainte erau răsfirate în continuare pe holuri, printre copii veniți din multe școli din țară să dea o examinare de care le depinde într-o oarecare măsură viitorul. De data asta, numărul de săli unde se susțineau examinările erau mai multe, plasate pe mai multe etaje. Copiii erau împărțiți după un sistem nu tocmai ușor de ghicit din prima, de la ora 9.00 până spre ora 18.00.

Am găsit mult mai greu sala unde era prima examinare scrisă, pentru că inițial m-am așezat instinctiv la prima coadă care mi-a ieșit în cale. Greșit! Era un examen oral la coada asta pentru KET, iar eu aveam de mers la coada pentru PET.

Examen Cambridge la hotel. „De ce s-ar ține un examen aici???”

Printre clienți veniți să se cazeze și aglomerația de la bar, am reușit să ajung în cele din urmă în sală de conferințe unde se ținea examenul scris, plasată undeva la subsol. Am „predat” copilul, căruia i s-a verificat actul de identitate, și am încercat să ajung unde erau și alți părinți. Sala de așteptare era de data asta recepția hotelului, neîncăpătoare evident pentru sutele de părinți. După proba scrisă, a urmat o scurtă pauză și a început proba de ascultat, unde era esențial pentru copii să înțeleagă ca să dea răspunsurile corecte.

Chiar în momentul cu pricina a apărut un grup de bărbați genul plătiți cu ziua pentru a strânge tot ce rămăsese de la evenimentul care avusese loc cu o seară înainte – dulapuri, frigidere, sticle de alcool și sucuri, panouri publicitare de toate dimensiunile. Angajata de la British Council le-a cerut să amâne ce au de făcut până se termină proba, nu a stat însă să și verifice ce fac angajații cu pricina, care și-au continuat treaba fără prea mari mustrări de conștiință pentru copiii veniți la examen.

examen hotel parinti

Colac peste pupăză, au mai apărut în zona sălii de examen un bărbat și o femeie care nu cădeau la pace cine trebuie să care de fapt ce rămăsese pe holuri… Am intervenit și i-am rugat să păstreze liniștea că se dă un examen. Au făcut ochii cât cepele, gen „De ce s-ar ține un examen aici???”, și au mutat cearta în recepție.

A urmat examinarea orală, pentru care am fost invitați să așteptăm într-o sală amenajată pentru bar. Sticle de vin capitonau pereții, barmanița era la datorie, iar copiii erau chemați în grupuri mici și conduși prin trei-patru săli răsfirate prin hotel ca să dea examinarea cu profesorul care le evaluează abilitățile orale la limba engleză.

Examinatorii s-au străduit să îi organizeze pe elevi pe ore și s-au ținut de program. Însă doamnele coafate venite la nu știu ce eveniment prin hotel, ca și toți angajații și turiștii care se perindau, nu păreau a face parte din peisajul unei examinări serioase. Acum testele se trimit pentru a fi corectate în Marea Britanie, rezultatele urmând să apară în vreo două luni.

Stau și mă gândesc în condițiile în care școlile publice sunt goale în weekend iar Ministerul Educației a fost deja de acord să recunoască aceste examinări, care înlocuiesc practic altele, nu este mai logic să se permită organizarea lor în școli de stat? Nu sunt WC-urile ca la hotel, însă atmosfera ar fi cu siguranță mai potrivită pentru un examen care se dorește serios.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa