Educația în lumea musulmană

Ramona Dinescu
elevi scoala profesor

Educația în lumea musulmană are o valoare importantă, la fel cum se întâmplă și în societățile arabe. Un citat din Coran sună cam așa: „O Doamne, fă-mă mai învățat!”, iar profetul Mohamed a spus că „cel care va pleca de acasă învățăturii, va merge cu Dumnezeu”.

Educația islamică

Multe țări islamice oferă patru sisteme de educație:

–               Studierea acasă a aritmeticii, a limbii și a Coranului

–               Studierea la moschee sau în cadrul altei clădiri de cult a aritmeticii, a limbii, a Islamului și a Coranului

–               Studierea la moschee sau în cadrul altei clădiri de cult a aritmeticii, a limbii, a Islamului și a Coranului, dar și a altor subiecte adiționale

–               Studiul la școală.

Sistemul de educație tradițional islamic implică un studiu religios – nu doar teologie, dar și legi și istorie, precum și limbile arabe clasice, logică, matematică și uneori unii poeți și scriitori arabi.

Educația primară îi stresează pe copii cu memorarea Coranului, curicula religioasă, araba și aritmetica. Educația superioară este sub forma unei discuții în desfășurare. În vremurile vechi lumea a fost în mare măsură văzută sub forma unor semne de la Dumnezeu, iar elevii au fost învățați să caute și să recunoască aceste semne.

Legăturile cu educația care promovează cultura musulmană sunt foarte puternice. Mulți extremiști musulmani își dezvoltă opiniile în școlile care predau o ideologie extremistă.

Educația în lumea musulmană: Coranul

Școlile rurale islamice predau Coranul și textele religioase arabe. În loc să meargă la o școală normală, foarte mulți băieți sunt trimiși la școlile mici de țară unde memorează Coranul. În loc să învețe să scrie, să citească și să socotească, băieții se înclină spre lume, iar ceea ce nu este menționat în Coran sau nu face parte din știința islamică nu este important.

A învăța să scrii și să citești, în multe școli musulmane înseamnă memorarea celor 114 capitole din Coran. Un băiat devine bărbat atunci când poate recita pasaje întregi din Coran la o ceremonie ce are loc în timpul adolescenței.

Și vorbim despre băieți pentru că, chiar dacă profetul Mohamed nu interzice educația pentru fete, în cele mai multe dintre familiile islamice, fetelor nu le sunt oferite șanse egale la educație ca și băieților.

Ceea ce este și mai absurd, este faptul că femeile sunt obișnuite cu această rânduială pe care o respectă până la moarte. Iar dacă copiii lor, băieți, nu învață Coranul, atunci aceasta este o abatere gravă. Așa cum spuneam, memorarea Coranului este probabil cel mai important lucru din lume, iar pe http://factsanddetails.com este prezentat cazul unei mame care a fost în stare să-și omoare în bătaie copilul de 7 ani pentru că nu a învățat Coranul.

Din fericire, procentul femeilor musulmane cu acces la educație a înregistrat unele creșteri deoarece mulsulmanii sunt răspândiți peste tot în lume.

Învățământul în lumea musulmană

Sistemul de învățământ, în majoritatea țărilor musulmane este împărțit în 4 etape:

–               Maktab, un fel de învățământ primar ce are loc acasă sau în moschee.

–               Madrasa: un fel de școală gimnazială, dar care nu e obligatorie pentru toată lumea.

–               Jamia – echivalentul universității de la noi

–               Darul Qur’an reprezintă masterat/doctorat, cea mai înaltă calificare a unui student.

Ceea ce este de reținut, este faptul că fiind atât de multe țări musulmane, răspândite pe atâtea continente și teritorii (cei mai mulți dintre musulmani se găsesc în Asia) și chiar dacă sunt atât de uniți de această tradiție religioasă a învățării Coranului, nu au un sistem de învățământ general valabil.

Prima regulă este aceea a memorării Coranului și, mai departe cine poate face mai mult, cine nu, nu. Cert este că musulmanii reprezintă oamenii cel mai puțin educați la nivel global, procentul înregistrând, din fericire creșteri, în ultimii ani. Însă, acest procent este ridicat de musulmanii care locuiesc în țările dezvoltate.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa