articol susținut de

Educația financiară pentru copii. Cum îi creștem responsabili de mici

Georgiana Mihalcea, redactor
educatia financiara pentru copii
Educatia financiara pentru copii poate începe de la vârsta de 6 ani.

Educația financiară pentru copii poate începe de la cele mai fragede vârste, iar arta de a gestiona un buget este predată cel mai bine de părinți: ei pot să le insufle copiilor valoarea banilor, semnificația economisirii, dar și faptul că banii nu aduc neapărat fericirea!

Înainte de a începe educația financiară a copiilor voștri, trebuie să vă puneți de acord voi, ca părinți, în privința modului în care conceptul banilor va fi transmis copiilor. Mai pe românește, după ce ați stabilit strategia, când mami spune „nu”, tati va face la fel!

Respectul pentru banii munciți, economiile, munca plătită, donațiile, cadourile sunt doar câteva dintre aspectele ce țin de educația financiară la cei mici.

„Părinții transmit copiilor ideile și propria relație pe care o au în general cu banii și obiectele. Copiii o vor moșteni, chiar dacă uneori se întâmplă ca aceștia să adopte atitudinea opusă părinților.”

Patrice Huerre, psihiatru

Educația finaciară pentru copii poate începe la 6 ani

Când copilul tău învață să numere și să facă calcule simple, exersează asta atunci când sunteți la cumpărături și transformă totul într-un joc educativ! „Avem nevoie de orez, mergi la raft și vezi cât costă!” Sau „Dacă o ciocolată costă 4 lei, cât vom plăti pentru două?”.

„Aceste jocuri aritmetice oferă copiilor sentimentul că sunt mari și că își ajută părinții. De asemenea, stima sa de sine crește atunci când copilul are misiunea de a cumpăra pâine sau alte produse pentru familia sa”, explică psihiatrul Patrice Huerre.

De multe ori, părinții și bunicii depășesc bugetul atunci când merg la cumpărături cu copiii/nepoții lor, ceea ce nu este neapărat o idee bună. Când Marijke Bisshop, consilier financiar belgian, bunică a șase nepoți, merge să le cumpere cadouri, le dă de fiecare dată câte o sumă fixă (un plafon financiar).

„Într-o zi, nepotul meu mi-a cerut cea mai mare cutie de Lego de 100 de euro și i-am spus că este prea scumpă. S-a uitat trist la mine, dar i-am găsit imediat o altă variantă mai ieftină, de 30 de euro. Dar am găsit în această întâmplare prilejul de a discuta cu el despre valoarea banilor și a obiectelor pe care le cumpărăm.”

Educația financiară pentru copii. De ce trebuie să economisim?

Când copiii mai cresc și încep să pună întrebări despre bugetul familiei, nu ezita să-i vorbești cât se poate de sincer. Îi poți explica pe înțelesul său că, pentru a cumpăra ceva de valoare, trebuie să faci economii în fiecare lună.

Este foarte posibil să-ți ofere propriile sale economii, pentru a te ajuta să faci investiția dorită mult mai repede, dar îi vei spune cu blândețe că acei bani sunt pentru consumul său.

„Copiii sunt întotdeauna preocupați de situația părinților lor, chiar și atunci când par neinteresați”, adaugă Patrice Huerre.

A vorbi despre bani cu copiii este un lucru normal și foarte benefic pentru viitorul lor. Sunt puține școli în care se studiază educația finaciară pentru copii, deși promisiuni există că se va insista pe această materie în viitorul apropiat.

Așadar, tot părinții vor fi cei care trebuie să continue în clasele primare și gimnaziale „predarea” noțiunilor elementare despre gestionarea unui buget. Vei constata cu surprindere că nivelul de pregătire la matematică nu condiționează gestionarea banilor de buzunar!

Începând cu vârsta de 11-12 ani, îi poți implica pe copii în gestionarea bugetului familiei la diverse evenimente, cum ar fi ieșirea într-un parc de distracții. ”Avem acestă sumă fixă, cum o împărțim să se distreze toată lumea în mod egal?”

„Nu trebuie să le dăm bani copiilor pentru tot ce cer, dar nici să-i refuzăm pur și simplu. De exemplu, dacă puștiul tău dorește să cumpere un obiect foarte scump, încurajează-l să aleagă unul mai ieftin sau să contribuie și el, economisind o parte din prețul articolului dorit. Dacă părinții dau totul imediat, le va fi mai dificil să corecteze un copil cheltuitor mai târziu”.

Marijke Bisshop, consilier financiar belgian, bunică a șase nepoți

Educația financiară pentru copii. Dă-i bani de buzunar!

Stabilește o sumă, în funcție de vârsta și de necesitățile sale și oferă-i regulat bani de buzunar, deoarece asta îi responsabilizează pe copii. „Gestionarea unui buget înseamnă un prim pas spre viața adultă”, spune psihologul Béatrice Copper-Royer. „Acesta este cel mai bun mod de a învăța semnificația banilor”, adaugă Marijke Bisshop.

Indiferent de vârsta copilului, logica trebuie să rămână aceeași: să le ofere copiilor posibilitatea de a face alegeri, să învețe valoarea banilor și a timpului, ce este cumpătarea și, mai ales, să învețe din propriile greșeli.

Pe de altă parte, părinții care acordă bani cu nemiluita, nu fac o educație financiară corectă copiilor lor, atenționează psihologii.

„De îndată ce știe să numere, îi poți da câte o bancnotă de valoare mică în fiecare săptămână spunând: asta este pentru tine, să-ți cumperi ceva. Apoi, în fiecare lună o sumă fixă, când copilul este capabil să gestioneze un buget lunar, între 12 și 15 ani”, specifică Marijke Bisshop.

Există și cazuri în care adolescentul tău îți va spune că nu are nevoie de bani de la tine, că nu-i trebuie nimic! Este o formă de protest destul de des întâlnită.

Sfatul lui Bisshop în acest caz este să-i dai copilului o sumă modică și să-l sfătuiești să-i depună la bancă, în contul personal (sub supraveghere). Așa va învăța cum să facă economii.

Toți consilierii în domeniul educației financiare sunt de acord cu următorul aspect: suma de bani de buzunar trebuie să fie fixă și acordată necondiționat, indiferent de evenimente, evitând factorul emoțional, de preferință la data stabilită. Acest lucru nu împiedică evaluarea în fiecare trimestru și ajustarea regulilor, dacă acest lucru este necesar.

Banii de buzunar nu trebuie amestecați cu factorul emoțional, deoarece există riscul ca adolescentul tău să îți măsoare dragostea în banii pe care îi dai și acest aspect să creeze o dependență nedorită.

„Fixarea sumei lunare este o artă în sine”, insistă Patrice Huerre. Trebuie să acopere nu doar nevoile, ci și anumite mici bucurii (bilete la spectacol, un suc cu prietenii etc). Scopul este ca el să devină autonom și să-și câștige încrederea în sine.

Scopul este, de asemnea, ca el să învețe din greșelile sale „Când nu mai sunt bani în pușculiță, nu mai sunt”, repetă Marijke Bisshop. Rămâi fermă dacă regretă o greșeală de cumpărare sau termină banii prea repede.

Jurnaliștii de la Le Revenu au intervievat mai mulți psihologi pentru a răspunde la întrebarea: „Recompensăm rezultatele școlare cu bani?” și toți au avut același răspuns: NU!

„Dacă nu reușește, copilul riscă să sufere o dublă devalorizare: nota proastă de la școală și sancțiunea de acasă, iar acest lucru poate deprecia stima de sine” avertizează psihologul Laurence Peltier.

„Copilul trebuie să știe că lucrează pentru el, pentru viitorul său și nu pentru o anumită sumă de bani”, insistă și Patrik Huerre.

Educația finaciară pentru copii. Alte 3 sfaturi utile

Dă-i sarcini casnice, dacă vrea să câștige bani în plus!

Un studiul realizat de Pixpay asupra utilizatorilor săi arată că 69% din sarcinile copiilor sunt legate de treburile casnice, cele mai populare fiind curățarea locuinței sau a mașinii de familie și îngrijirea fraților mai mici.

Dar „este fundamental să nu măsurăm totul în bani, să arătăm că există foarte multe lucruri gratuite”, insistă Patrick Avrane,  autorul cărții „Mică psihanaliză a banilor”

Încurajează-l să economisească pentru proiecte personale!

Acest sfat este mai greu de pus în practică cu copiii mai mici, dar și ei pot fi orientați ușor să își folosească eficent bănuții de la sorcovă, ziua lui, Zâna Măseluță ori de la rudele generoase.

După 10 ani, îi poți „preda” și trucurile de economisire pentru situațiile în care dorințele sale depășesc bugetul lunar. Nu uita să-i amintești de fiecare dată că vei contribui și tu cu o sumă pentru împlinirea visului său.

Fă-i propriul card bancar în adolescență

Adolescența este vârsta ideală pentru a avea propriul card, pe care să îl poată folosi și la plăți precum biletul la cinema sau o ieșire cu prietenii.

Pentru tineri contează să aibă bani, iar aceasta este vârsta la care pot gestiona un buget personal. Potrivit sondajului realizat de institutul Poll&Roll pentru Pixplay în vara anului 2019, 45% dintre părinți preferă cardul bancar, dar doar un sfert dintre copii îl acceptă, deoarece majoritatea tinerilor sunt indiferenți la mijloacele de plată.

Toate băncile au aplicații pentru internet banking, iar părinții pot urmări ușor cheltuielile pe care le fac copiii prin intermediul lor. Cu cash sau cu card, banii de buzunar trebuie să-i permită adolescentului să își asume responsabilitatea achizițiilor și să dobândească treptat mai multă autonomie față de părinți.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa