Ecaterina Andronescu, demisă de Viorica Dăncilă în urma declarațiilor despre Alexandra

Theodora Fintescu, redactor
Ecaterina Andronescu
Ministrul Educației și-a pierdut funcția în urma declarațiilor despre cazul de la Caracal.

Ecaterina Andronescu a aflat astăzi, de la televizor, că a fost demisă din funcția de ministru al Educației de către Viorica Dăncilă. La rândul ei, Viorica Dăncilă a făcut anunțul pe pagina ei de Facebook.

Motivul demiterii îl reprezintă declarațiile Ecaterinei Andronescu despre cazul de la Caracal, în care Alexandra, o tânără de 15 ani care făcea autostopul, a fost răpită de către cel care a luat-o în mașină. Invitată la o emisiune TV la Antena 3, Ecaterina Andronescu a susținut că, atunci când era ea tânără, fetele erau învățate să nu urce în mașini cu străinii. „Totuşi, eu am învăţat de acasă să nu mă urc cu un străin în maşină”, a declarat ministrul Educaţiei.

”Este o atitudine lipsită de responsabilitate”

Viorica Dăncilă a scris că nu acceptă un astfel de ”derapaj” făcut de un ministru al Guvernului pe care îl conduce. „Am decis să o demit astăzi pe doamna Ecaterina Andronescu din funcția de Ministru al Educației pentru declarațiile profund greșite făcute recent în cadrul unei emisiuni televizate. Sunt afirmații care arată lipsă de înțelegere – punctual, a cazului de la Caracal și, în general, a modului în care trebuie să ne protejăm copiii de răpiri, agresiuni, abuz și trafic de persoane – din partea doamnei Andronescu. Este o atitudine lipsită de responsabilitate, care nu reflectă poziția Guvernului și care nu îmi doresc să devină asimilată cu Executivul pe care îl conduc. Orice astfel de derapaj din partea membrilor Guvernului va fi, de acum înainte, sancționat în același mod. La fel cum voi denunța public orice acțiune sau declarație din partea oponenților politici, dacă vor încerca să profite electoral pe seama durerii pricinuite de ceea ce s-a întâmplat în Caracal”, a scris Viorica Dăncilă pe Facebook.

Andronescu se scuză

Contactată de jurnaliștii de la Digi 24, Ecaterina Andronescu a spus că nu a fost sunată de premier pentru a fi anunțată despre demisie și și-a explicat declarațiile făcute despre Alexandra. „Intenția mea era de a spune că, dacă părinții nu le spun, noi, la școală, avem obligația să le spunem cum să se ferească de răufăcători. Declarația nu avea legătură cu situația. Intenția mea nu era de a o acuza pe Alexandra sau pe părinți”.

Pentru preluarea interimatului, va fi propus Valer-Daniel Breaz, care este actualul ministru al Culturii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa