Ecaterina Andronescu, atac fără precedent la profesori: Cei care au părăsit sala la Titularizare nu mai au ce căuta în școli

Theodora Fintescu, redactor
Ecaterina Andronescu
Ministrul Educației și-a pierdut funcția în urma declarațiilor despre cazul de la Caracal.

Ministrul Educației a luat o decizie controversată și în dezacord cu metodologia în privința profesorilor care vor intra anul următor în clase: cei care au părăsit sala după ce au văzut subiectele la Titularizare nu mai au dreptul să predea, nici măcar ca Suplinitori. Practic, situația lor e similară cu a celor care au obținut notă sub 5. Profesorii incriminați sunt nemulțumiți de faptul că decizia a fost luată după examen, fără ca ei să știe ce riscă dacă părăsesc sala. Cei rămași la catedră se tem că, din cauza lipsei de profesori, vor fi nevoiți să predea și alte materii. 

La examenul din acest an, aproape 4.000 de profesori s-au retras din săli după ce au văzut subiectele, considerând că nu sunt suficient de pregătiți. Metodologia de organizare a examenului de Titularizare le dă acest drept, iar retragerea din examen nu presupune, conform legii, nicio repercusiune. Totuși, Ecaterina Andronescu a anunțat că îi va pedepsi pe aceștia, nepermițându-le să intre la clasă, nici ca suplinitori, în acest an. “O să găsesc o formulă legală, pentru că, până la urmă, ei s-au înscris în examen și s-au retras. Deci au fost parte din examen”, le-a declarat ea jurnaliștilor de la Edupedu.ro.

O măsură ”întârziată”

„În momentul în care eu vreau să intru la titularizare mă duc să încerc marea cu degetul? Adică intru în examen, constat că nu știu nimic și dau lucrarea și mă retrag. De ce să fac eu discriminare între cel care a dat lucrarea pentru că nu a știut subiectul și cel care a stat acolo și a luat 4.50. Și atunci trebuie să aplicăm aceeași unitate de măsură începând din 9 septembrie”, a spus Ecaterina Andronescu, citată de Hotnews.ro.

Pe lângă cei 4.000 de profesori care au părăsit sălile după ce au văzut subiectele, alți 4.000 au obținut note sub 5. Ministrul susține că, pentru a crește calitatea actului educațional, nici unii, nici alții nu au ce căuta la școală în anul școlar care urmează și că măsura aceasta ar fi trebuit să fi fost luată mai demult.

”Mârlănie fără margini”

Pe de altă parte, profesorii aflați deja la catedră se tem că vor fi nevoiți să predea și alte materii pentru a acoperi lipsa profesorilor calificați. Cristina Tunegaru, profesor de Limba și literatura română, cataloghează gestul ministrului drept ”o mârlănie fără margini”.

”Întâi le-a spus profesorilor că, dacă nu iau 5 la titularizarea din 2019, nu vor preda în anul școlar care urmează. Fiecare s-a gândit ce e mai bine să facă. Unii, cu note foarte mari, au hotărât să folosească nota de anul trecut și să nu mai meargă la examen, altora le-a fost frică de riscuri și au stat acasă, iar alții s-au dus, dar s-au retras.Totul în conformitate cu metodologia în vigoare. Ministra nu a prevăzut nimic din toate astea și, post-examen, s-a trezit că oamenii sunt mai inteligenți decât a bănuit. Așa că, ce face un ministru ultra-incompetent? Modifică metodologia din mers și le interzice să predea tuturor celor care nu au trecut pe la titularizarea de anul acesta. Tuturor. În total, 8000 de profesori. Deficitul de profesori era uriaș și înainte, mă aștept ca, din toamnă, sistemul nostru de educație să fie în colaps și eu să fiu nevoită să predau vreo patru materii, pentru că nu vor fi oameni în școli.

Doamnă, în loc să-i pregătiți pe bieții profesori care orbecăie în ceața noilor programe, îi catapultați din sistem pe cei care încă sunt preocupați să devină mai buni și mai citesc cărți de metodică. Loviți în profesorii noi care nu pot aștepta un an fără loc de muncă și vor căuta alte cariere. De sfânta titularizare pe viață nu vă atingeți!”, este mesajul Cristinei Tunegaru.

Conform primelor rezultate ale examenului de Titularizare, mai puțin de jumătate dintre candidați au obținut nota 7, necesară pentru a se putea angaja în învățământ pentru o perioadă nelimitată. Rezultatele finale vor fi anunțate în data de 30 iulie 2019, iar în 31 iulie inspectoratele școlare vor face repartițiile pe posturile vacante.

Mai multe articole despre structura anului școlar 2019-2020 citiți mai jos: 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa