„După 2 ani de TIC la liceu, competențele digitale ale copilului meu se rezumă la «Tatăl nostru» scris pe computer. Amin pentru ECDL, cursul pe bani!”

În doi ani de liceu, fiul meu a folosit un computer al școlii cât să scrie rugăciunea Tatăl Nostru. A fost singura dată când a avut acces la calculator în timpul orelor de Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC).

Ileana Mirescu
adolescent plictisit in fata unui desktop
Certificatul de competențe digitale obținut în urma unui curs ECDL nu m-a convins de utilitatea lui. FOTO: Shutterstock

Pentru obținerea certificatului de competențe digitale, obligatoriu pentru absolvenții de liceu, elevii au două opțiuni: fie susțin gratuit examenul standard, ca probă de Bac, fie aleg să obțină un certificat ECDL, care vine cu o serie de taxe considerabile, dar îi scutește de proba din iarnă. La început, am fost convinsă că fiul meu ar putea miza pe varianta gratuită, urmând să dobândească la orele de TIC cunoștințele necesare pentru proba de Bac. Însă, la finalul primilor doi ani de studiu, am realizat că singura „competență digitală” dobândită la școală a fost scrierea în word a rugăciunii „Tatăl nostru”, în laboratorul de informatică, sub îndrumarea profesorului de TIC.

Dacă la cursurile de TIC se țin, teoretic, lecțiile necesare pentru un nivel digital de bază, părinților li s-a propus (la prima ședință cu părinții din clasa a IX-a) alternativa cursurilor ECDL, care înseamnă o taxă totală de aproximativ 1.200 de lei. Paradoxul este că aceste cursuri și examene ECDL, deși se plătesc, sunt realizate tot în școală, de multe ori chiar în ora de TIC, cu același profesor care, în mod obișnuit, predă și la clasă. Practic, certificatul „privat” se obține tot pe computerele școlii, uneori chiar în timpul orelor obișnuite, fiind finanțat de părinți. Astfel, a apărut întrebarea firească: ce valoare reală aduce un certificat scump, care oficializează niște competențe pe care școala ar trebui oricum să le asigure gratuit?

Primele competențe digitale „dobândite”

Nu l-am înscris pe lista care s-a încropit frenetic la prima ședință cu părinții din clasa a IX-a. Mi-am zis doar să-i spun să deschidă ochii la cursurile de TIC, gândindu-mă că ceea ce învață la clasă este același lucru pe care l-ar face la cursul ECDL. Chiar credeam că va învăța ceva util și că va pleca de acolo măcar cu noțiuni de bază. Undeva pe la finalul clasei a X-a, mi-a arătat mândru de el un proiect pentru școală pe care îl lucrase în PowerPoint. Mi-a plăcut și mie cum arăta și l-am întrebat dacă a învățat asta la școală, la TIC. „Nu, mama, la școală nu facem așa ceva! Am învățat singur, din tutoriale.”

Așa am aflat că orele de TIC din cei doi ani de liceu s-au petrecut în sala de clasă, nu în laboratorul de informatică, unde a ajuns o singură dată. Și acea singura dată a fost ca să scrie, la cererea profesorului și sub îndrumarea lui, rugăciunea „Tatăl nostru”. N-am avut putere să întreb de ce tocmai asta, că, recunosc, și mie îmi venea să încep să o recit în momentul acela. Ba mi-aduc aminte că mi-a mai zis copilul că cine n-a știut rugăciunea, a scris „Cățeluș cu părul creț”. Mi-am făcut o cruce cu limba și am zis în gând un „Amin!”. După ce am văzut lipsa de resurse și interes în școală, am început să mă interesez de școala asta privată de „șoferi” pentru computer.

Am plecat spre obținerea permisului de „utilizator experimentat”

Proba de evaluare a competențelor digitale (proba D) se ține, mai nou, în iarnă, la fel și celelalte probe de competențe – cele lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale (proba B) și proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal (proba C).

Un punctaj de peste 75 de puncte îl va încadra și pe „cățelușul meu cu părul creț” la nivelul de „utilizator experimentat”. Pe de altă parte, un punctaj minim, între 0-30 de puncte îi va aduce calificativul de „utilizator începător”, între 31-55 de puncte – „utilizator de nivel mediu” și între 56-74 de puncte – „utilizator avansat”. Ceea ce înseamnă că, și dacă nu face nimic la această probă, nu are cum să nu o ia, doar să-i fie trecut pe verso-ul diplomei de Bac calificativul „începător”.

Capitolul „cât costă certificatul ECDL?”

Cursul ECDL este compus din 7 module: utilizarea computerului (WINDOWS), instrumente online (OUTLOOK), editare de text (WORD), calcul tabelar (EXCEL), baze de date (ACCESS), prezentări (POWERPOINT), IT Security. Fiecare modul parcurs se finalizează cu o simulare și un examen. Fiecare simulare costă 15 lei, iar fiecare examen costă 100 de lei. Ca să ajungi să susții aceste examene, trebuie mai întâi să înscrii copilul într-un centru de examinare ECDL acreditat. În cazul celor mai mulți, se ocupă școala să trimit un link unde părintele completează datele personale ale copilului. Înscrierea costă 179 de lei și generează o serie unică care nu expiră și pe baza căreia pot fi susținute, în timp, și alte examinări existente la ECDL (Avansat, 3d Printing, Python, C++, etc.).

Apoi, ești nevoit să achiziționezi și manualele, 7 la număr, câte unul pentru fiecare modul. Prețul unui manual este de 23 de lei. Ar mai fi de spus că taxa pentru obținerea certificatului ECDL obținut în urma examenelor celor 7 module costă 60 de lei. Duplicatul după acest certificat încă 60 de lei. Când am adunat cifrele am obținut un total de 1.242 de lei. A fost prima oară în viață când m-am bucurat că nu am decât un copil. În cazul în care un elev nu ia punctajul necesar pentru a „trece” un modul, se impune o nouă examinare și, desigur, încă o plată – 15 lei simularea, 100 de lei examenul. Deci, ce fac? Plătesc 1.000 de lei ca să obțină certificatul de competențe digitale sau dă proba în sesiune?

„Nu am făcut decât să îmi cumpăr o diplomă”

Ca să mă pun la zi cu situația din alte școli, am sunat o prietenă care are copilul la un alt liceu, care făcuse deja cursul ECDL. Mi-a spus așa: „La început, profesorul le-a zis elevilor că vor face cursurile sâmbăta. M-am bucurat că va învăța lucruri utile, mai ales că au de făcut o mulțime de proiecte pe calculator. După ce am plătit prima tranșa de bani, fiul meu mi-a zis că vor face cursurile ECDL în timpul orei de TIC, câte trei copiii la un laptop”.

(E, recunosc, la asta nu mă gândisem. Mi-am notat să-l întreb pe al meu câte computere sunt în laboratorul lor de informatică, în care n-a intrat decât o dată.) Și-n timp ce eu notam, ea continua să vorbească: „Când a dat primul examen, profesorul i-a încurcat numele cu al unui alt băiat cu același prenume, așa că i-a trecut alt punctaj și a zis ca nu are ce face. La al doilea examen le-a făcut proful aproape tot testul. Toate așa-zise cursuri le-au făcut în timpul orei de TIC. Copiii care nu erau înscriși, vreo 3-4, stăteau degeaba, pe telefon. Ca să înțelegi, al meu a zis așa: «Nu am făcut decât să îmi cumpăr o diplomă». Care pe mine m-a costat vreo 800 de lei!”

Cui îi folosește ECDL-ul?

Ai putea spune că acest curs de abilități digitale este echivalentul cursurilor Cambridge, în urmă cărora obții un certificat de abilități lingvistice. Nu prea merge comparația. Un certificat Cambridge (cum ar fi Cambridge English FCE, CAE, CPE sau IELTS) este recunoscut internațional și poate aduce beneficii importante, în special în domenii precum educația, cariera și imigrația. Un certificat Cambridge este recunoscut de numeroase companii internaționale și poate fi un avantaj major la angajare, mai ales pentru posturile unde limba engleză este necesară sau pentru pozițiile care implică relații internaționale și clienți din afara țării. Pregătirea pentru un examen Cambridge te ajută să îți dezvolți toate abilitățile lingvistice (scris, citit, ascultat, vorbit), ceea ce poate crește nivelul de încredere și competență în utilizarea limbii engleze.

ECDL (inițial ICDL – International Computer Driving License – versiunea europeană a aceleiași certificări) a fost creat pentru a standardiza competențele digitale în Europa, dar ulterior s-a extins în afara continentului. Programul evaluează cunoștințele și abilitățile în utilizarea computerului și a aplicațiilor software comune (Microsoft Office, Internet, e-mail etc.). Modulele de bază acoperă competențe esențiale, iar cele avansate permit specializări mai profunde, iar certificatul este recunoscut de multe instituții și angajatori ca standard al competențelor digitale de bază. Da, unora le-ar putea fi util. Dar pe fiul meu ce l-ar mai putea învăța?

Merită dat examenul ECDL?

Acum 3 ani, a mai avut cineva curiozitatea de a afla răspunsul la această întrebare. Pe Reddit. Vreo 40 de comentarii pertinente la întrebare, din care am înțeles că pe vremuri pare-se că se făcea mai susținut, pentru că QuiteRandomDUDE scrie că:

Nu planificasem sa il dau dar a fost gratis. Am petrecut vreo 5 sau 6 sambete de la 8 la 12 la liceu pentru pregatire. Se ia usor si ai ceva mai mult timp liber pt bac dar competentele digitale se dau intr-o zi la liceu, pe cand eu am stat vreo 6 pt. ECDL. La angajare nu a interesat pe nimeni.

Azi, cursul se face în timpul orelor de TIC din școală, adică 45-50 de minute pe săptămână. Și costă chiar mult. Pe vremuri era gratis?

Mie mi-a folosit la facultate, am echivalat o materie de semestru cu diploma de ECDL. Și pentru cei care zic că nu merită: Întotdeauna e bine să ai mai multe diplome în „bagaj”, nu se știe când și unde îți vor fi de folos!!! Sfatul meu este să dai ECDL-ul!

timisorean_02

Intru iar pe ecdl.ro să aflu ce credite la facultate pot fi echivalate cu certificatul ECDL. Și aflu că fundația ECDL are disponibile cinci module care au fost recomandate pentru credite la facultate de către ACE CREDIT. Am renunțat să mai caut, pentru că fiul meu vrea să dea la Drept. Însă las aici linkul spre pagina Fundaţiei ECDL de pe site-ul Ghidului Național ACE CREDIT pentru cei interesați.

Useless, trust me, bani aruncați pe geam. Dacă te faci secretara și redactezi documente etc. poate. Plus ca ce iei la competentele alea digitale e un calificativ, nu se uita nimeni pe el și nu-ți influențează media deci poți merge liniștit cu durere undeva când dai examenul.

[deleted]

Diferența dintre „începător” și „experimentat”

În concluzie, certificatul ECDL poate fi util la unele joburi, la angajare. Și mi se pare perfect normal să deții cunoștințe de folosire a unor programe de computer. Astăzi, toată lumea folosește computerul. Dar dacă ECDL-ul profil Bac te învață lucruri pe le știi deja, ori de care nu ai nevoie la jobul pe care l-ai ales, de ce ai plăti bani doar ca să ai o diplomă? Și încă ceva: de ce nu mai este gratis?

Dacă certificatul ECDL pentru Bacalaureat vizează cunoștințele dobândite la clasă în a IX-a și a X-a, de ce să plătești pentru ceva ce, în mod normal, se învață gratis la clasă? Răspunsul ar fi că dacă plătești nu te mai prezinți la proba practică de competențe digitale care se susține în sesiunea din iarnă. Și acesta este singurul motiv. Căci și dacă susții proba și competențele tale sunt între 0 și 30 de puncte nu pici proba, ci ești considerat „începător”. Noi am luat decizia.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa