11 discursuri TED care te ajută să fii un părinte mai bun

Adriana Moscu
discursuri-ted-pentru-parinti-totul-despre-mame

Cele mai reușite discursuri TED pentru părinți îți aduc perspective noi asupra creșterii copiilor!

Aceste 11 discursuri TED ținute de specialiști îți pot fi de folos dacă vrei ca relația cu propriul copil să se îmbunătățească. Și știm că vrei!

Uneori, toate cărțile, cursurile și emisiunile de parenting nu sunt suficiente pentru a-ți îmbunătăți metodele. Nu pentru că tu ai fi un părinte rău sau nepriceput ci pentru că, mai mult ca în oricare alt caz, socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg când vine vorba de creșterea și educarea unui copil. Unde mai pui că nu doar abilitățile de parenting ale părintelui contează, ci și temperamentul copilului. Cu alte cuvinte, una e să crești un copil care nu iese din cuvântul părinților (așa cum am fost eu și nu mă mândresc cu asta), alta e să le crești pe cele două fete ale mele, care se revoltă de 10 ori pe zi. 🙂

Citete și: Vrei să ai un copil inteligent emoţional?

Poți asculta integral cele 11 discursuri TED pentru părinți AICI – cu subtitrare în limba română -, dar noi îți facem un rezumat mai jos, pentru a te ajuta să găsești discursul cel mai potrivit pentru tine: 

11 discursuri TED care te ajută să fii un părinte mai bun

1. Jennifer Senior: Pentru părinți, fericirea este foarte importantă

Secțiunea de parenting din orice librărie din lume ocupă, întotdeauna, un loc foarte important – direct proporțional cu teama noastră, a părinților, de-a nu o da în bară cu educația copiilor. De ce suntem atât de anxioși când vine vorba de creșterea celor mici? Pentru că scopul clasei de mijloc a societății moderne – acela de a crește copii fericiți –, este foarte greu de atins. Iar fericirea, în ziua de azi, cuprinde foarte multe aspecte, unele dintre ele foarte greu, sau imposibil de atins. În discursul său cât se poate de simplu și sincer, Senior propune unele obiective mai accesibile care să vă apropie de fericire.

2. Bruce Feiler: Programare agilă pentru familia ta

Bruce Feiler are o idee radicală: ca să faci față stresului pe care îl presupune funcționarea unei familii moderne, fii agil. Inspirat de un model de programare de software, Feiler încurajează flexibilitatea, consultarea tuturor membrilor familiei de jos în sus, feedback constant și responsabilitate. 

3. Andrew Solomon: Iubiți-i necondiționat

Cum e să crești un copil total diferit de tine? Pe care să nu știi cum să-l apuci? Scriitorul Andrew Solomon vorbește în cuvinte mișcătoare despre ceea ce a învățat în urma discuțiilor sale cu sute de părinți și după ce le-a pus următoarea întrebare: care este diferența dintre dragoste necondiționată și acceptare necondiționată? Este unul dintre cele mai fascinante discursuri TED pe care leam urmărit vreodată!

4. Gever Tulley: Cinci lucuri periculoase pe care copilul tău ar trebui să le facă

Gever Tulley, fondatorul Tinkering School, vorbește despre cinci lucruri periculoase pe care copilul tău ar trebui să le facă și de ce e nevoie de puțin pericol în viața voastră – fie că e vorba de copii sau de adulți.

5. Roberto D’Angelo și Francesca Fedeli: O lecție de viață oferită de boala copilului lor

Roberto D’Angelo și Francesca Fedeli au crezut că micuțul lor, Mario, s-a născut sănătos. Dar la 10 zile după naștere, au descoperit că fiul lor suferea de un accident vascular perinatal. Cum Mario nu putea să-și miște partea stângă a corpului, cei doi părinți s-au întrebat ce fel de viață va duce copilul lor și cât va trăi. O poveste emoționantă despre cum îți depășești cele mai mari frici.

6. Deb Roy: Nașterea unui cuvânt

Cercetătorul Deb Roy și-a dorit să afle cum a învățat să vorbească fiul său, așa că și-a împânzit casa cu camere video în încercarea de a prinde fiecare moment în care cel mic articula cuvinte. A adunat 90.000 de ore de filmare pentru a observa cum “gaaa” s-a transformat, încet, în “apă”. O cercetare uimitoare, cu implicații majore pentru înțelegerea procesului de învățare.

7. Steven Addis: O legătură puternică între tată șii fică, o poză pe an

Cu mulți ani în urmă, în New York, Steve Addis s-a lăsat pozat de soția lui în timp ce își ținea fiica de doar un an în brațe. Această primă poză a devenit un adevărat ritual – Addis și fiica sa s-au pozat în fiecare an, în același colț de cameră. El le-a arătat celor prezenți 15 poze reprezentând 15 ani și a explicat auditoriului de ce sunt ritualurile atât de importante.

8. Rufus Griscom și Alisa Volkman: Să vorbim despre tabuuri de parenting

Rufus Griscom și Alisa Volkman, publisherii de la babble.com, au atras atenția asupra lucrurilor despre care părinții nu vorbesc niciodată și pe care nu le recunosc. Cei doi au explicat de ce aceștia ar trebui totuși s-o facă. Un discurs amuzant și sincer, bun de ascultat atât de părinți cât și de cei care nu au încă un copil, dar își doresc. 

9. Colin Stokes: Cum te ajută filmele să devii bărbat

Când fiul de doar trei ani al lui Colin Stokes a descoperit seria “Star Wars”, a devenit pe loc fascinat. Ce fel de mesaje transmit aceste filme SF clasice? Stokes crede că ele trimit băieților mesaje pozitive, cum ar fi cooperarea care poate salva vieți, dar și respectul față de femei.

10. Julia Sweeney: Este timpul pentru “Marea discuție”

În ciuda eforturilor sale de a fi sinceră, comediana Julia Sweeney se vede obligată să spună o minciună nevinovată atunci când băiețelul ei de doar 8 ani o întreabă despre reproducerea broaștelor. De aici, se iscă unele întrebări deosebit de inteligente., cu răspunsuri pe măsură. Unul dintre cele mai fascinante și amuzante discursuri TED pe care le-am urmărit!

11. Bruce Feiler: Consiliul taților

Diagnosticat cu cancer, Bruce Feiler se îngrijorează de soarta familiei sale. Cum se vor descurca după ce el nu o să mai fie lângă ei? Așa că i-a venit o idee: i-a rugat pe cei mai buni prieteni ai săi să formeze un “consiliu al taților” și să împărtășească fetelor lui cele mai valoroase sfaturi de viață, până când acestea vor crește și vor deveni adulți.

Care dintre aceste discursuri TED ți-a plăcut cel mai tare?

Citește și:
De ce e bine să ai un copil încăpăţânat?
Când îi învăţăm pe copii să fie politicoşi, îi învăţăm de fapt să mintă?
Cum să creşti un copil recunoscător?

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa