Reprezentanții sindicatelor din Învățământ s-au întâlnit săptămâna trecută cu ministrul Educației Ecaterina Andronescu pentru a discuta o serie de nemulțumiri ale profesorilor și directorilor de școli față de sistemul de învățământ. Profesorii s-au declarați dezamăgiți după întâlnire, pentru că problemele esențiale nu au fost discutate cu adevărat, iar ministrul nu a oferit nicio soluție pentru revendicările lor.
Concluzia celor prezenți la întâlnire, exprimată în raportul întocmit, a fost: ”Răspunsurile doamnei ministru au fost evazive, incomplete sau chiar nerealiste. La unele întrebări/ probleme nu a răspuns deloc.”
La întâlnire a fost și Silvia Mușătoiu, director al Colegiului Național ”Gheorghe Șincai” din Capitală, care a scris, pe Facebook, că ministrul i-a învinuit pe profesori pentru violența din școli și că i-a lăsat fără răspunsuri la întrebările importante. Reamintim că Silvia Mușătoiu a intrat în atenția publică în urma conflictului cu primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Directoarea liceului Șincai a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu primarul sectorului 4, pentru că acesta a modificat forma adoptată de ministerul Educației. Dacă ar fi semnat, achizițiile liceului se făceau doar cu semnătura primarului și doar prin firmele agreate de acesta la prețuri mult mai mari. Puteți citi AICI un articol al jurnaliștilor de la Recorder despre acest conflict.
Redăm, integral, mesajul directoarei de la Șincai, după întâlnirea dintre reprezen:
Pentru că anul anul școlar următor va avea un trimestru și un semestru, pentru că directorii nu vor mai fi considerați profesori ci personal aproape nedidactic, pentru că dezastrul actual din învățământul preuniversitar tinde să fie acoperit cu tablete, ghiozdane pentru toți copiii, cu ”adidași și costume de trening”, pentru acestea și pentru multe altele am fost prezentă miercuri 20.02.2019 la întâlnirea cu ministrul învățământului. La ședință, directori de licee, școli și grădinițe cu grupe sindicale în Federația Spiru Haret, au expus doamnei ministru, timp de două ore încheiate, DEZASTRUL adică realitatea. Au vorbit mulți, fără a repeta ce-au spus ceilalți, și, desigur, au pus întrebări, așteptând răspunsuri…la acele întrebări, nu la altele, nepuse sau nerelevante. A venit și momentul răspunsurilor. În primul rând, doamna ministru și-a exprimat intenția ca la o următoare întâlnire să discutăm ”chiar problemele de fond” ale învățământului. M-am uitat cu ochii mari la vecinii mei. Aveau și ei ochii la fel de mari. Adică noi vorbiserăm despre nimicuri, ”fondul” nici nu fusese atins, adică tabletele, containerele pentru toaletele de la sat, ghiozdanele și ”adidașii”. Am ascultat, o sală întreagă, cu tensiunea crescând, cum noi n-am făcut ce trebuia, de la noi cam pleacă totul: sunt probleme cu părinții sau elevii violenți pentru că tot noi am fost dascălii lor (acum ne considera profesori!), vom avea doar 25 de zile de concediu pentru că ”oricum nu putem face mai multe” (din cauza haosului creat de minister cu calendarele suprapuse ale activităților cu examenele și cu mobilitatea personalului didactic) și pentru că directorii nu fac parte din ”personalul didactic de predare” (adică noi avem obligație de catedră și facem ore, dar suntem cam nedidactici…). În concluzie, rămâne așa cum au stabilit ei…Cred că ar fi fost același lucru dacă noi, muritorii de rând, directorii, am fi început ședința singuri, iar doamna ministru ar fi venit doar la secțiunea răspunsuri, fără să asculte și întrebările.
Am căpătat însă un răspuns valoros, la o întrebare care n-a mai putut fi ocolită. Întrebarea: ”dacă un primar consideră ”oportun” ca directorii școlilor din raza lui de acțiune să aibă 40 de zile de concediu și modifică prin HCL actul normativ care stabilește doar 25, va considera legală această modificare?”. Răspuns: ”Primarul nu poate să modifice prevederile unui act normativ.” Mulțumesc, doamnă ministru, mi-ați luat o piatră de pe inimă! Și DA, îi susțin pe magistrați!
Acestea sunt revendicările profesorilor prezenți la întâlnirea cu Ecaterina Andronescu: