Din nou la școală! Cum poți face tranziția mai ușoară după vacanța de vară

Anca Vlad
din nou la școală

Din nou la școală! Copiii se întorc la şcoală în curând, iar acesta nu poate fi decât un motiv de bucurie, susține Julie Sprankles, citată de sheknows.com, pentru că așa cum au spus-o chiar ei în vacanța de vară, le-a fost dor de colegii și prietenii lor. Mai mult, indiferent dacă recunosc sau nu, probabil că așteaptă cu nerăbdare să treacă la un nou nivel.

Cu toate acestea, asta nu înseamnă că trecerea de la distracția din timpul vacanței la rutina pe care o implică programul școlar va fi simplă. Dacă e să fim cinstiți, greu va fi și pentru mame, pentru ca ele vor trebui să-și schimbe programul mai lejer din timpul verii și să intre din nou în vârtejul pe care-l implică ducerea și aducerea copilului la şi de la școală, ședințele cu părinții, evenimentele extra-școlare și tot ceea ce implică un nou an școlar.

Unele dintre mămici sunt însă „specialiste” după ce au făcut asta cu primii copii și au învățat deja cum să ușureze tranziția de la vacanța de vară la școală.

Cum rămâne însă cu copiii? Cum poți diminua stresul pe care-l suportă copilul din cauză că, după câteva luni de distracție și timp liber, trebuie să meargă din nou la școală? Iată câteva moduri prin care poți ușura procesul:

Din nou la școală! Decalează ora de culcare și de trezire

Una dintre bucuriile verii e joaca de dimineață până seară cu prietenii și vecinii. Din această cauză nu e deloc surprinzător faptul că după atâta libertate, copilul trebuie să respecte orele de culcare și de trezire atunci când merge din nou la școală. Ca să minimalizezi șocul, decalează ora de culcare cu 10-15 minute în fiecare seară până când ceasul care sună dimineața nu mai este inamicul public numărul 1.

Din nou la școală! Vorbește cu el despre temerile pe care le are referitoare la întoarcerea la școală

Este normal ca micuțul să fie anxios înainte de începerea noului an școlar, mai ales dacă merge la o școală nouă, trece de la grădiniță la clasa zero, de la clasele primare la cele gimnaziale sau merge la liceu. Cu o săptămână sau două înainte de începerea noului an școlar, încearcă să găsești timpul necesar să stai de vorbă cu el despre temerile pe care le-ar putea avea referitor la trecerea la un alt nivel de educație. Făcând asta, nu numai că-i întărești încrederea în el și-i iei o povară de pe umeri, dar poți preveni anumite probleme.

E bine să revii la o alimentație echilibrată

Dacă ai reușit pe timpul vacanței să-l ții departe de snacks-uri și dulciuri, bravo ție! Dar dacă (așa cum li se întâmplă celor mai multe mămici) ai fost mai flexibilă decât în mod normal în privința alimentației copilului, ar trebui să revii din timp la o alimentație corectă, în așa fel încât micuțul să pregătit când merge din nou la școală. Bonus? Crești șansele ca el să facă alegeri sănătoase atunci când își cumpără mâncare de la școală.

Implică-l în pregătirile pentru școală

E posibil, dacă nu probabil, să bombăne un pic atunci când îi se vor fi introduse din nou regulile legate de ora de somn, de mese și de programul de joacă. În apărarea lui, trebuie să recunoști că nu e ușor să lași în spate libertatea de care te-ai bucurat o vară întreagă în favoarea cărților și caietelor. Ca să ușurezi procesul, ia-l cu tine la cumpărături, cere-i sfatul în privința rechizitelor și hainelor și, bonus, las-l să-și aleagă singur încălțămintea sport sau un alt obiect necesar la școală. O altă idee? Planifică la finalul verii o vacanță de familie, ca semn că vacanța se apropie de sfârșit și copilul va merge din nou la școală.

Dacă ați fost interesat/ă de acest articol, vă recomandăm și următoarele texte: 

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa