Decizii bulversante în Educație: ministrul a schimbat datele de admitere la liceu chiar în timpul primelor examene, apoi a negat

Theodora Fintescu, redactor

Datele de admitere la liceu din acest an sunt sub semnul întrebării după ce, cu două zile înainte de susținerea probelor vocaționale, ministrul Ecaterina Andronescu a emis un ordin care dă peste cap tot calendarul de organizare. Deși ordinul emis în 13.05 prevede clar că probele se amână cu o lună, Andronescu susține că, de fapt, nu se schimbă nimic, negându-și practic propriul ordin de ministru.

Concret, probele de aptitudini ar trebui să înceapă miercuri, 15 mai, iar în ordinul de ministru ce poartă parafa și semnătura Ministerului Educației și a ministrului Ecaterina Andronescu ele sunt amânate pentru luna viitoare.

Cu toate acestea, contactată de jurnaliștii Hotnews, ministrul a spus: ”Un ordin de ministru devine normă când apare în Monitorul Oficial. Planificarea existentă a probelor de aptitudini și vocaționale merge mai departe. Rămâne așa”.

Admitere la liceu: școlile merg la târguri fără să știe ce oferă

Ordinul modifică atât datele de susținere a probelor de aptitudini, cât și cele de aprobare a cifrelor de școlarizare pentru licee și școli profesionale, în condițiile în care unele instituții s-au înscris deja la târguri educaționale pentru a-și prezenta oferta pentru anul școlar 2019-2020.

Ordinul ministrului a creat revoltă în rândul părinților și al profesorilor. Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ este supărat și pentru că actul normativ nu a fost discutat cu niciun partener social. „Ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal. Nu poți să-ți bați joc de copii, părinți și cadre didactice”, s spus el, citat de Hotnews.ro.

”Sunt părinți care astăzi (ieri- n.red.) s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-și înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaționale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. De exemplu, în București, de mâine (azi- n.red.), liceele ar trebui să-și prezinte oferta. Însă, unitățile de învățământ nu au aprobate cifrele de școlarizare, pe care, potrivit ordinului dat în această seară (ieri seara- n.red.), le vor primi de-abia la sfârșitul lunii mai“, spus Marius Ovidiu Nistor.

O modificare ilegală

Ordinul de ministru semnat în 13.05. 2019, care schimbă datele de admitere la liceu, poate fi consultat AICI. Conform Legii Educației Naționale, regulile de admitere pentru liceu se stabilesc cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a, nicidecum în timpul procedurii de admitere.

Conform calendarului inițial, elevii de clasa a VIII-a care susțin probele de aptitudini și cele de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, respectiv de limbă modernă, se înscriu direct la centrul unde se organizează proba respectivă în perioada 13 – 14 mai 2019. Desfăşurarea probelor va avea loc în perioada 15 – 17 mai 2019. Evaluarea națională 2019 se desfășoară conform următorului CALENDAR.

”În București este dezastru”

O altă nemulțumire a profesorilor și a părinților este cea legată de reducerea semnificativă a numărului de locuri în liceele teoretice și suplimentarea celor de la școlile profesionale. Iulian Cristache, președintele Federației de Părinți din Preuniversitar a declarat, pentru edupedu.ro, că în București această decizie nu se justifică.

”Dacă la nivel național am fost de acord cu modul în care au fost gândite aceste cifre, la București este dezastru. Este făcută din pix, fără pic de logică elementară. Rezultatele elevilor de la nivelul Bucureștiului sunt bune. Numai 15% dintre ei au note sub 5. Cum să fundamentez un procent de 47% către profesional?”

“Nu ne putem bate joc de elevi și părinți. Susținem o cifră de școlarizare care să dezvolte școlile profesionale, dar nu din pix, ci în baza cererilor fundamentate venite pe filiera școală/Consiliu de Administrație, Inspectorate Școlare Județene și Minister al Educației”, a mai spus Cristache.

 

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa