Limbile străine: de ce, de când, unde, cu cine, câte? [P]

TOTUL DESPRE MAME
Limbi straine pentru copii | Totul despre mame

Limbi straine pentru copii | Totul despre mameDe ce este important pentru copiii noștri să învețe limbi străine?

Lumea în care vor trăi copiii noștri va fi, mai mult chiar decât cea de azi, o lume multiculturală. După cum vedem, granițele sunt din ce în ce mai flexibile, oamenii se mută astăzi cu mai multă ușurință în țări noi, iar adulții de mâine vor avea nevoie de limbi străine pentru a comunica la serviciu, în grupul de prieteni sau, pur și simplu, pentru a călători. Cunoașterea altor culturi le lărgește copiilor perspectivele, înlesnindu-i drumul către reușite viitoare.

 

Nu e greu de înțeles, așadar, de ce ne dorim cu toții să îi ajutăm pe copiii noștri să se integreze și să aibă succes într-o lume a diversității culturale și lingvistice. Cel mai simplu mod în care îi putem pregăti pentru această lume este să îi trimitem la drum echipați cu cel puțin o limbă străină. Și, pentru că știm deja că, la nivel global, vârsta de la care copiii încep să studieze limbi străine este de la an la an mai mică, nu trebuie să stăm prea mult pe gânduri și să alegem niște cursuri de limbi străine, potrivite pentru cei mici.

 

Care este cea mai buna metodă prin care copilul învață o limbă străină?

Pare o curiozitate, dar acest lucru este susținut de lingviști: copiii învață cu corpul, pe când adulții învață cu capul. Ce înseamnă asta? Pe când adulții încearcă să înțeleagă, să structureze informația în mod rațional, copiii învață limba străină folosind mișcarea, ritmul sau jocul. Ei integrează cel mai bine o limbă străină atunci când aceasta este folosită în activități distractive, precum cântecul, dansul, gimnastica, jocul.

În cadrul unor activități distractive, copilul va urmări mai întâi regulile jocului și de-abia apoi va încerca să dea un sens vorbelor rostite de adult pentru ghidarea activității. Copiii mici vor învăța o limbă străină în același mod intuitiv în care au învățat să vorbească în limba maternă. De aceea, este important ca ei să înceapă învățarea unei limbi străine cât mai devreme posibil, cât timp nu și-au pierdut încă abilitatea de a învăța limba în mod natural. Vârsta de 4 ani este o vârstă optimă pentru începerea studiului unei limbi străine.

3 calități obligatorii ale cursurilor de limbi străine:

1. Trainerii trebuie să fie de specialitate, cu studii și experiență.

2. Numărul de copii din grupă trebuie să fie relativ restrâns (cel mult 8 copii per grupă), care să favorizeze interacțiunea dar și comunicarea, suficient de mic în același timp pentru a permite îndreptarea atenției trainerului către fiecare participant.

3. Învățarea unei limbi străine trebuie să se facă în tandem cu elemente culturale și caracteristice precum sărbătorirea unor tradiții recunoscute, evenimente legate de cultura poporului a cărui limbă o învață.

 

Știați că…

…în afară de avantajele practice pe care cunoașterea unei limbi străine le aduce cu sine, procesul de învățare produce în creierul unui copil multe efecte benefice? Conform unor studii recente, copiii care vorbesc două sau mai multe limbi au avut rezultate mai bune decât copiii care știu o singură limbă în următoarele domenii: abilități analitice, flexibilitate cognitivă, gândire conceptuală. Este normal, atâta vreme cât învățarea unei limbi străine expune copilul la un alt sistem de reguli și de funcționare, formându-i acestuia abilitatea de a recunoaște și de a integra sisteme diverse.

De altfel, cu cât copilul va învăța mai devreme o limbă străină, cu atât va fi mai bine pentru el. Asimilarea celei de-a doua sau chiar celei de-a treia limbi străine va veni mult mai repede și mai ușor.

Echo Kids Totul despre mame
La Echo Kids, studiul se îmbină cu joaca

Pregătiți-vă pentru o călătorie cu multe opriri!

Cum se va desfășura studiul unei limbi străine? Ei bine, copilul ar putea trece prin așa numita perioadă tăcută. În această perioadă, el va refuza să rostească orice cuvânt în noua limbă și nici nu trebuie forțat să facă altfel. Este o etapă absolut normală în procesul de învățare a unei limbi străine. Nu încercați să determinați copilul să repete sunete sau cuvinte dacă acesta preferă să asculte și să comunice doar prin semne și gesturi. Copilul preferă să asculte, să înțeleagă și să fie sigur că poate comunica ce dorește înainte să înceapă să vorbească.

 

De fapt, procesul de învățare a noii limbi va trece prin câteva etape firești: etapa folosirii limbii materne, etapa tăcută, etapa discursului telegrafic, etapa limbajului complex. Copilul va încerca să comunice în limba pe care o cunoaște deja, iar apoi se va retrage într-o atitudine de observație, în care va prefera să folosească limbajul non-verbal pentru a se face înțeles. Pe măsură ce deprinde cuvinte noi și pe măsură ce acestea îi devin familiare, va începe să le folosească izolat. Va spune de exemplu Apă!, deși în limba natală este capabil să formuleze rugămintea de a fi servit cu apă. De-abia în ultima etapă copilul va începe să formuleze propoziții și fraze, la început incorecte din punct de vedere gramatical. De acum este pe drumul cel bun. Vocabularul său s-a dezvoltat și acum cunoaște destule cuvinte pentru a forma enunțuri, iar acestea vor deveni din ce în ce mai complexe pe măsură ce noua limbă îi devine mai familiară. De aici încolo, drumul este drept și lin și îi va aduce multă bucurie.

 

Ne vedem la un curs de limba engleză?

Centrul de Limbi Străine Echo Kids invită copii și mămici la o ședință demonstrativă a unui curs de limba engleză. Copiii vor fi cursanții, iar părinții vor asista la lecție pentru a ne cunoaște mai bine! În plus, în urma unei trageri la sorți, vor fi desemnați doi câștigători ai unui trimestru de cursuri de limbi străine la Echo Kids!

Echo Kids este un centru de limbi străine care se adresează copiilor cu vârste de la 4 la 13 ani și la care sunt predate limbi străine diverse, de la engleză și germană până la japoneză și arabă.

La Echo Kids sunt doar 8 copii în grupă și, de-a lungul unei ore de curs, cei mici ascultă cântece, conversează în limba străină studiată, își îmbogățesc vocabularul, se joacă și, dacă sunt școlari, scriu și citesc. În plus, sărbătoresc cu entuziasm orice tradiție a celorlalte popoare. Și participă în număr mare și la seminarii tematice, cursuri de conversație ori cursuri intensive de vară!

Ședințele demonstrative se vor desfășura la sediul Echo Kids din Bd. Pache Protopopescu (nr. 56, sector 2, aflat lângă Colegiul Mihai Viteazul) fie pe 11 sau 17 septembrie de la ora 18:00 (pentru copiii de 4 – 6 ani) și pe 10 sau 16 septembrie de la ora 18:00 pentru cei de 7 – 9 ani!

Pentru a vă înscrie trebuie doar să trimiteți un email la adresa [email protected]!

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa