Cursuri de Soroban la București. Cum poate calcula un copil în minte 6564897 x 198569

Cristina Olivia Găburici, Redactor-Șef
matematica japoneza

Nomin Damdin a venit din Mongolia pentru studiile universitare, apoi și-a întemeiat o familie și a rămas definitiv în România. Are trei copii: o fată de 15 ani și doi băieți de 5 ani și 3 ani, iar recent a pus bazele atelierului de Soroban și aritmetică mentală Nomin Jyuku, reprezentantul școlii japoneze Houmei Jyuku, cu o vechime de 70 ani în Japonia.

Cursurile se adresează copiilor de peste 5 ani, care vor învăța să facă în minte și foarte rapid calcule complexe. Spre exemplu, un copil antrenat cu ajutorul sorobanului va putea calcula mental, în câteva secunde, 385 + 479 + 245 + 192 + 973 + 877 + 324 + 898 + 990= ?

Tehnica presupune utilizarea, la început, a  sorobanului, o numărătoare japoneză pe care se pot efectua operații matematice precum adunare, scădere, înmulțire, împărțire, ridicare la putere, extragere rădăcină pătrată și cubică, aflarea celui mai mare divizor comun a două numere etc. Ulterior, copiii vor face calcule fără a folosi sorobanul, ci doar imaginându-și unul, metodă pe care japonezii o numesc anzan (calcul mental).

sorobanAritmetica mentală japoneză nu ajută doar la matematică. Nomin Damdin explică modul în care influențează dezvoltarea ambelor emisfere cerebrale ale creierului. ”Lucrând cu cifre și efectuând calcule pe soroban, copiii își dezvoltă emisfera stângă, pentru că ea răspunde de citit, scris, calcule etc. Vizualizând în minte un soroban și mișcând biluțele într-un mod imaginar, copiii își dezvoltă emisfera dreaptă, care răspunde de intuiție, imaginație etc. Dacă dezvolți timpuriu ambele emisfere cerebrale, în perioada în care dezvoltarea sinapselor este cea mai activă, și le întărești prin metoda care are efecte dovedite științific, copilul nu numai că poate să învețe mai bine matematica, ci și alte materii. În afară de dezvoltarea emisferelor cerebrale, copiii devin mai perseverenți, mai concentrați, atenți la detalii, le crește viteza de procesare a informațiilor și memoria vizuală, iar aceste abilități îi vor ajuta nu numai la învățat, ci și în viață”.

Ce trebuie să știe orice părinte despre dezvoltarea creierului la copii

Nomin Damdin este prima care a adus în România metoda Soroban și aritmetica mentală japoneză, motiv pentru care copiii de la atelier au poreclit-o „mama sorobanului”. Pentru a deveni trainer, a fost în Japonia, a  făcut practică lucrând cu copii japonezi și a dat numeroase examene pe care le-a trecut cu punctaj maxim. Periodic, este testată de profesorii japonezi pentru a se asigura că exersează permanent și nu uită metodele predate de ei.

Deși cursurile au început doar de câteva luni, Nomin Damdin are deja cursanți care adună mental cifre folosind sorobanul imaginar. ”Cel mai antrenat poate aduna 30 de numere de o cifră în 20 de secunde sau 10 numere de 2 cifre în 20 de secunde”, precizează ea.
”Totul depinde de ritmul de învățare al copilului și de exersarea zilnică. Ca și în cazul unui instrument muzical, soroban este un instrument de calcul și, ca să se vadă rezulate și să facă performanță, copiii trebuie să exerseze zilnic cel puțin 15 minute acasă. Textul continuă mai jos

Ionuț are 8 ani, a absolvit două module și, în filmulețul de mai jos, face o demonstrație de calcul mental.

Tot programul durează 3 ani. ”Un copil nu poate sa efectueze calcule mentale imediat, însă metoda aduce beneficii pentru dezvoltarea creierului încă de la primele ședințe, pentru că stimularea este diferită de cea care se face prin metode tradiționale de învățare”, precizează ea. Admite că unii copii pot fi confunzi pentru scurt timp din cauza diferenței dintre cum le sunt predate la școală operațiile și cum se fac ele cu sorobanul. Cu toate acestea, indiferent cât de diferite sunt abordările, există întotdeauna o logică comună pentru rezolvarea acestora. ”Un instructor bun poate explica într-un mod ușor de înțeles pentru copii diferența între ele”.

Cursurile se desfășoară pe perioada anului școlar. Detalii despre cursuri și despre aritmetica mentală japoneză se găsesc pe www.soroban-romania.ro.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante. 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa