Ți-ai făcut cumpărăturile pentru școală? Lista cu lucrurile indispensabile

Alexandra Irimiea
cumpărăturile pentru școală

  Cumpărăturile pentru școală au intrat în linie dreaptă. Mai este doar o săptămână până când începe un nou an școlar și toată lumea se agită: copii și părinți, deopotrivă.

  Magazinele și-au pregătit de câteva săptămâni bune rafturile cu rechizite. Jucăriile au fost „înghesuite” mai în spate, în timp ce pe locurile fruntașe stau cumpărăturile pentru școală: ghiozdane cu personaje, caiete care de care mai atrăgătoare, penare, creioane, gume, stilouri, acuarele și lista poate continua.

  Ofertele „Back to school” au invadat și online-ul, tentându-i pe părinți cu mega reduceri și promoții exclusive. Ce să mai, fiecare retailer vrea o bucată cât mai mare din bugetul alocat pentru școală.

  Cumpărăturile pot fi obositoare, așa că fă-ți dinainte o listă ce cele necesare. Mai mult ca sigur vei pune în coș și extra, dar trebuie să te asiguri că le ai pe toate care îi trebuie școlarului.

  Încă un aspect important: după ce ai „scanat” piața ca să-ți faci, cât de cât, o idee despre ce vrei să cumperi și cât costă, consultă-te și cu copilului tău. Până la urmă, el este cel care le va folosi și, dacă simte că ții cont de părerea lui și că poate alege ce îi place, se va duce cu mai multă plăcere la școală. Astfel, îi poți „picta” o imagine pozitivă despre ce înseamnă să fii școlar, mai ales pentru prima zi de școală când totul e nou, „pânza” e albă.

  Cumpărăturile pentru școală: Ghiozdanul potrivit pentru copilul tău

  Primul lucru la care se gândesc părinții atunci când se pregătesc pentru școală este ghiozdanul. Sunt câteva situații când este absolut necesar să-i cumperi unul nou: când intră la grădiniță, în clasa 0, apoi în clasa I, în clasa a V-a, la liceu. Bineînțeles, dacă bugetul îți permite și vrei să-l răsfeți pe cel mic, poți să i-l înnoiești și mai des, lui sigur nu-i va părea rău.

  Oferta de ghiozdane este variată: de la cele cu personajele din desene animate până la cele mai simple. Fii atentă la dimensiunea lui, să fie potrivită pentru spatele copilului tău, și la rezistență: verifică serios cusăturile și materialul, nu-ți dorești să se rupă de la atâta greutate. Totodată, ai grijă ca ghiozdanul să fie încăpător, ține cont de numărul de caiete și cărți de care școlarul va avea nevoie zilnic.

  Cumpărăturile pentru școală: Penarul și caietele

  Penarul este un obiect indispensabil pentru școală și vine în diverse mărimi, forme și prețuri. Mai nou, penarul se asortează cu ghiozdanul și chiar și cu celelalte accesorii, mai ales dacă vorbim despre rechizitele cu personaje din desene animate. Pe lista celor mai populari sunt Mickey, Spider Man, Minionii sau Minnie, Plușica, Prințesa Sofia și Frozen. Alege un penar rezistent și care să-ți satisfacă cerințele, să aibă suficiente compartimente pentru creioane, carioci, radieră, ascuțitoare și orar.

  Cât despre caiete, dacă ai copilul mai mare, atunci știi ce ai de făcut: un minim de 10-15 caiete dictando, 10-15 caiete de matematică, 3-4 caiete studențești (începând din clasa a V-a), caiet de geografie, caiet de biologie, caiet de muzică, bloc de desen, vocabular, caiet cu foaie velină. Pentru școlarii mai mici, cumpără caiete tip 1 și caiete tip 2.

  Totodată, nu uita de coperte pentru caiete, dar și pentru manuale. Împreună cu copilul tău, fă o listă cu caietele și cărțile pe care le va avea în noul an școlar și stabilește astfel numărul lor.

  Cumpărăturile pentru școală: Creioane, culori, carioci, radieră și ascuțitoare

  Cele cinci de mai sus sunt pe lista obiectelor de papetărie absolut indispensabile pentru școală. Și sunt atâtea feluri, de toate mărimile și prețurile, încât e ușor să te pierzi printre ele. Eu una, după ce am cumpărat la întâmplare, și mai ieftine, și mai scumpe, am ajuns la următoarea concluzie: brandul contează! Da, chiar și la culori, deși nu m-am gândit niciodată la asta.

  Am acasă mai multe seturi de culori, dar folosim doar unul singur: cel recomandat de doamna educatoare. Și asta pentru că restul nu colorează, degeaba apeși, nu se vede mai nimic. Acesta era pe lista de rechizite pentru grădiniță, dar am zis să cumpăr și pentru acasă. Nu mi-a părut rău. Acum, când intru în librărie, mă duc la țintă, nici nu mai țin cont de alte oferte. Iar acum, pentru că ne pregătim pentru clasa O, aștept recomandarea doamnei învățătoare sau, dacă nu are, o să mă ajut de lista dată de la grădiniță.

  Cumpărăturile pentru școală: Stilouri și pixuri

  Dacă tot faci cumpărăturile de școală, nu strică să cumperi și un set nou de pixuri, stilouri, mine și rezerve. La cât de multe teme primesc copiii în ziua de azi, sigur va avea nevoie. Dacă știi exact ce îi trebuie, atunci e ușor să le cumperi. Dacă nu, cere o recomandare din partea doamnei învățătoare (mai ales în privința stilourilor).

  Cumpărăturile pentru școală: Acuarele și plastilină

  Și aici te poți păcăli foarte ușor, cu atâtea oferte pe piață. Mi s-a întâmplat de multe ori să cumpăr o plastilină pe care băiețelul meu s-o folosească doar în prima zi și apoi s-o aruncăm, nemaifiind bună de nimic. La fel am pățit și la capitolul acuarele, când degeaba încercam să picteze, că mai mult strica foaia. Așa că, pentru școală, voi alege un set mai bun, chiar dacă face parte dintr-o categorie mai scumpă de produse.

  Cumpărăturile pentru școală: Trusa de geometrie

  Dacă ai un copil mai mare, atunci sigur va avea nevoie de trusă de geometrie. Verifică dacă cea de anul trecut mai este bună, dacă este completă și o poate folosi.

  Cumpărăturile pentru școală: Uniforma, încălțăminte și haine de toamnă

  Bineînțeles, pe lista de cumpărături pentru școală se află și hainele. Copilului îi trebuie ceva nou de încălțat (pantofi sport și pantofi de zi cu zi), un trening pentru orele de sport și o geacă de toamnă – acestea sunt lucrurile indispensabile. Bineînțeles, dacă bugetul îți permite, îi poți cumpăra și o pereche de pantaloni și câteva bluze de toamnă.

  Și, când crezi că ai terminat, hop, țop apare pe listă și… uniforma școlară, obligatorie în majoritatea unităților de învățământ. Aici prețul și design-ul nu mai variază, așa că va trebui să te resemnezi.

  Cumpărăturile pentru școală: înainte sau după ce începe?

  Aici, răspunsul meu este combinat: și înainte, și după ce începe școala.

  Dacă te pregătești pentru grădiniță, atunci îi cumperi înainte doar ghiozdanul și încălțămintea de schimb. Restul rechizitelor le vei cumpăra după aceea, conform listei primite de la doamna educatoare. Însă sunt și grădinițe unde părinții nu cumpără ei, ci se strânge o anumită sumă de bani la început, iar doamnele se ocupă de tot.

  Dacă te pregătești pentru clasa O, ca mine, vei face tot două seturi de cumpărături pentru școală. Înainte: ghiozdan, penar, încălțăminte, haine, uniformă, iar după – rechizitele. Voi aștepta să vedem ce ne spune doamna învățătoare – ce fel de caiete trebuie să cumpărăm și ce fel de manuale.

  La final, întrebarea cea mai importantă: cât te costă cumpărăturile de școală? Ei bine, asta depinde în primul rând de bugetul tău. Chiar și așa, un minim necesar este de cel puțin 200 de lei, dacă nu includem hainele și încălțămintea. Spor la cumpărături!

  Dacă ți-a plăcut acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook. Acolo găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante!

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa