Oare îi interesează vremea pe copii, care de-abia știu în ce zi a săptămânii se află? Dacă nu, fă tu în așa fel încât să vorbești cu el despre schimbările climatice.
Pe când eram de-o șchioapă, aveam o relație foarte strânsă cu natura. Dar întotdeauna era legată de joacă: știam că dacă e prea cald afară și mă joc prea mult în soare, voi face insolație. Sau dacă stau prea mult cu ghetele în zăpadă s-ar putea să se ude și să-mi degere picioarele. Vara, când prindeam câte-o furtună, mă distram cel mai tare: adoram fulgerele și tunetele care scoteau din monotonie zilele lungi ale vacanței mari și alergam fericită prin ploaie, încercând să scap de nădușeala căpătată după atâtea ore de joacă neîntreruptă, fără nicio grijă.
Citește și: Educaţia eco: cum îţi înveţi copilul să aibă grijă de planeta noastră?
Când am mai crescut, am început să înțeleg că vremea nu afectează doar modul copiilor de-a se juca și al adulților de-a se îmbrăca, ci aduce după sine schimbări resimțite de toată Planeta, mai ales dacă fenomenele sunt extreme. Dar cum l-ar putea interesa pe un copil asemenea preocupări de oameni mari? Depinde de tine cât de bine te pricepi să-i stârnești curiozitatea cu privire la schimbările climatice, printre care și încălzirea globală.
Ne-am gândit să-ți venim și noi puțin în ajutor și să îți dăm câteva idei pentru a vorbi cu cel mic despre schimbările climatice.
Vorbește-i despre vreme… iarna
E cea mai bună perioadă să-i stârnești atenția asupra unui subiect care îi poate părea plicticos la început. Iarna e nevoit să stea mai mult în casă, la ascultat povești – de ce n-ar fi, unele dintre ele, povești despre meteorologie? Sau, dacă aveți acces la o curte (merge și un parc), puteți să observați natura procurându-vă câteva tehnologii de măsurare simple și ieftine: un termometru de atmosferă sau pur și simplu o aplicație inteligentă pe telefon, care să înregistreze schimbările vremii în timp real.
Așteaptă-te la întrebări complicate
Dacă e ceva mai măricel și a apucat să afle una-alta despre vremea de pe alte continente, s-ar putea să te întrebe de ce este mereu cald în în unele zone ale Planetei și de ce este mereu frig în altele. Sau de ce alternează anotimpurile în zonele temperat-continentale, ca aceasta în care se află și țara noastră. Așa că e bine să te instruiești temeinic înainte, ca să ai răspunsurile pregătite. Odată ce i-ai stârnit interesul, meteorologia îl va fascina!
Schimbările climatice și acțiunile noastre
Însă de departe cel mai “fierbinte” subiect va fi acela despre schimbările climatice neobișnuite, cum ar fi încălzirea globală. Poți să-i spui despre cum încălzirea neobișnuită a oceanelor face să cadă zăpadă în unele zone unde vremea e tropicală și invers, să fie tot mai cald și ghețurile să se topească la Poli. E ușor ca de-aici să aluneci înspre subiecte care vizează ecologia și să-i explici că numai de noi, oamenii, depinde viitorul. Poți să-i spui, de exemplu, că în statele Unite, potrivit Departamentului de Transporturi, un acident rutier din cinci este provocat de intemperii și să-i vorbești despre cum poluarea cauzată de activitatățile noastre zilnice influențează vremea ireversibil.
Cum îl responsabilizezi pe cel mic?
Puteți începe prin a merge în parcuri și a observa cum îngheață lacurile iarna, cum pleacă păsările migratoare, cum se îndoaie crengile copacilor când bate vântul, cum se depune zăpada pe sol și cum formează o plapumă călduroasă pentru floricelele care vor răsări la primăvară.
Vara, îi poți arăta ce efecte are seceta prelungită asupra recoltei.
Apoi, o excelentă modalitate de a-l responsabiliza și sensibiliza față de problemele vremii și ale naturii este să-l înscrii într-un cerc de cercetași. Cercetașii sunt foarte bine reprezentați la noi în țară, iar timpul petrecut în inima naturii și activitățile civice și ecologice pe care le va avea îi vor deschide și mintea, și inima.
Mai puteți să vă uitați la TV, la emisiunile despre vreme, care abundă pe canalele de știință, să cumpărați cărți potrivite pentru puterea lui de înțelegere, să mergeți la muzee și să vizitați rezervații naturale. Dacă se entuziasmează și vezi că are preocupări serioase și înclinație spre științele naturii, implicați-vă în programe de voluntariat pentru salvarea Planetei și vorbește-i despre meseriile pe care le-ar putea urma, legate de protejarea mediului înconjurător: hidrolog, inginer forestier, geolog, tehnolog agricol, savant în științele naturii sau meteorolog.
Baftă!