Cum să-ți înveți copilul engleză acasă. Sfaturi pentru părinți de la British Council

Theodora Fintescu, redactor

Dacă vrei să știi cum să-ți înveți copilul engleză de la cele mai mici vârste și fără a apela la profesori, e important să cauți resurse și informații din surse de încredere. Cei de la British Council au câteva sfaturi importante pentru părinții interesați de acest subiect.

Nu contează dacă engleza ta nu este perfectă. Cel mai important este entuziasmul și faptul că-ți încurajezi micuțul să învețe. Copilul va prelua din entuziasmul tău, iar acest lucru îl va ajuta să-și însușească ușor informațiile. Nu te îngrijora dacă pare că nu reține și nu reproduce imediat, pentru că este nevoie de timp pentru ca el să absoarbă informația. Ai răbdare, va începe să vorbească engleza în ritmul său.

Stabilește o rutină

Rutina este importantă. Este mai eficient să aveți sesiuni scurte, frecvente, decât sesiuni lungi, lipsite de consecvență. Pentru copiii foarte mici, 15 minute sunt suficiente. Poți crește timpul gradual, pe măsură ce și copilul crește, iar capacitatea lui de concentrare devine mai mare. Pentru a-i menține celui mic interesul, orientează-te spre activități scurte și variate. Încearcă să organizezi anumite activități la aceeași oră, zi de zi, pentru că cei mici sunt mai încrezători și cooperanți atunci când știu la ce să se aștepte. De exemplu, puteți juca un joc în limba engleză când copilul se întoarce de la școală sau puteți citi o poveste în engleză înainte de culcare. Dacă ai spațiu, îi poți organiza chiar un loc special pentru limba engleză, unde el să găsească jocurile în engleză, cărțile și alte materiale educative. Repetiția este esențială: copiii au nevoie să audă cuvinte și fraze de mai multe ori înainte de a începe să le producă singuri.

Jucați-vă împreună!

Copiii învață în mod natural atunci când se distrează. Cardurile cu imagini sau cuvinte sunt foarte potrivite pentru îmbogățirea vocabularului și există o mulțime de jocuri pe care le puteți juca folosind carduri sau cărți de joc. De asemenea, există și alte tipuri de jocuri care îi ajută pe copii să învețe și să exerseze engleza. Iată câteva idei:

  • Jocuri de acțiune: ”Simon spune”, ”Cât e ora, lupule?”
  • Boardgames: cele cu zaruri, de tipul ”Șerpi și scări” sau alte jocuri clasice
  • Jocuri de cuvinte: Spânzurătoarea
  • Jocuri online

Folosește situațiile din viața de zi cu zi

Avantajul învățării limbii engleze acasă este acela că poți folosi situațiile de zi cu zi și obiectele reale din jurul vostru pentru a exersa limba natural, în context. Spre exemplu, poți numi hainele copilului în timp ce acesta se îmbracă sau atunci când te ajută să le sortezi pentru spălare (”Let’s put on your blue socks”, ”It’s Dad’s T-shirt” etc). Când copilul își face ordine în cameră, exersați noțiuni de vocabular (”Let’s put your teddy bear on the bed!”, ”Where is the blue car?”). Învață-l noțiuni despre mâncare atunci când gătiți împreună sau faceți cumpărături. Când mergeți la magazin, fă-i o listă cu alimentele pe care să le caute (dacă nu știe să citească, folosește imagini și spune-i echivalentul în engleză). Acasă, când puneți cumpărăturile la locul lor, numiți împreună, din nou, produsele.

Folosește poveștile

Copiilor mici le plac poveștile frumos ilustrate, așa că puteți privi împreună imaginile și îi poți spune, în engleză, cum se numesc obiectele. Mai târziu, îi poți cere să-ți arate diverse lucruri (”Where’s the cat?”), iar apoi încurajează-l să răspundă la întrebări (”What’s that?”). Citește-i celui mic povești în engleză pentru a se familiariza cu sunetele și ritmul limbii.

Folosește cântecele

Cântecelele pentru copii sunt o metodă foarte eficientă pentru învățarea cuvintelor noi și pentru îmbunătățirea pronunției. Cântecelele cu acțiune sunt ideale pentru copiii foarte mici, pentru că ei pot participa chiar dacă nu știu încă să cânte. Acțiunile arată sensul cuvintelor, iar acest lucru îi ajută să învețe. Există multe cântecele amuzante, animate, disponibile pe internet.

Învață-l gramatica

Dacă ai copil mic, nu e nevoie să îi explici regulile gramaticale, e suficient să te asiguri că aude structuri gramaticale corecte, în context. Auzind de mic gramatica folosită corect în context, o va învăța mai ușor și natural atunci când va crește. În cazul copiilor mai mari, poți folosi resurse de pe internet în așa fel încât să învețe gramatica în mod atractiv și relaxant. Este foarte eficientă metoda prin care copilul îl învață pe fratele mai mic sau pe părinte ceea ce tocmai a asimilat. Atunci când explici cuiva regulile de gramatică, le conștientizezi și tu mai bine.

Primele cuvinte și fraze

Când te hotărăști să începi lecțiile de engleză cu copilul tău, alege cuvinte din aria lui de interes. Poți începe cu:

  • Numere (1–10; 10–20; 20–100)
  • Culori
  • Adjective (mare, mic, înalt, fericit, trist, obosit)
  • Părțile corpului
  • Jucării
  • Haine
  • Animale
  • Alimente

Este important să-l obișnuiești pe copil cu ”timpul pentru engleză”, așa că folosește aceleași formule de fiecare dată. Spre exemplu: ”It’s English time! Let’s sit down. Which song shall we start with today?” Copiii vor prinde rapid frazele precum: ”Thank you; Can I have …?; Where is …?; Point to …; What colour is it?; It’s …; I like …; I don’t like …”

Oricare ar fi metoda ta de a-l învăța pe cel mic engleză, ține minte că cel mai important este să vă relaxați, să vă distrați și să faceți în așa fel încât această experiența să fie una plăcută atât pentru tine, cât și pentru copil.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa