Iată-ne din nou în acel moment din an în care trebuie să așezăm copilul cu spatele drept, lipit de perete, să vedem cât a crescut pe perioada verii și să începem cumpărăturile pentru școală. Cu un plan bine definit în minte și respectând câteva reguli, putem bifa rapid și la preț convenabil momentul pregătirilor pentru școală.
Ține cont de faptul că hainele pe care le cumperi acum vor fi purtate unul, maximum două sezoane. Copiii cresc rapid, cad ușor, rup, pătează și uzează hainele mai repede decât adulții. Caută așadar haine din materiale de calitate, la prețuri medii și, mai ales, vânează oferte de tipul: 2+ 1.
Nu uita că cei mici au nevoie de haine comode, pe care să le îmbrace și să le dezbrace ușor. Ține cont de vârsta și de abilitățile copilului tău atunci când faci lista de cumpărături. Dacă ai un copil de vârstă școlară mică, optează pentru pantofi fără șireturi, tricou polo în loc de cămașă și pantaloni cu elastic. Curelele, capsele sau nasturii îl pot pune în încurcătură atunci când merge la toaletă.
Adaptează-te recomandărilor școlii
Fiecare școală are propriile recomandări privind ținuta elevilor. Acolo unde există uniformă și ea se achiziționează prin intermediul instituției de învățământ, este suficient să precizezi măsurile copilului și să plătești apoi obiectele vestimentare. Când există însă doar recomandări de culoare și stil, opțiunile sunt variate. De obicei, se recomandă ținute care constau în: pantaloni/ fustă de colori închise, tricou polo alb sau albastru/ și cardigan/ hanorac de culoare închisă. Dacă e nevoie de tricou sau hanorac personalizat cu sigla școlii, poți face tu personalizarea, apelând la un serviciu de croitorie sau de personalizare obiecte vestimentare.
Piese vestimentare care asigură combinații de succes
Alege hainele de școală în așa fel încât să poți combina cu succes obiectele vestimentare. Orientează-te spre culori și nuante ușor de asortat. Un cardigan negru sau bleumarin, spre exemplu, este ușor de asortat cu orice tip de pantaloni/ colanți/ blugi sau fustiță. De asemenea, poate fi folosit atât primăvara, cât și toamna și iarna, în combinație cu tricou cu mânecă scurtă sau tricou cu mânecă lungă, în funcție de temperatură.
Cum să alegi îmbrăcămintea pentru sport
De cele mai multe ori, tricoul simplu, alb, este un ”must” pentru orele de sport. Alege produse din bumbac 100%, pe care să le poți spăla frecvent fără să intre la apă și care să-i asigure copilului confort și libertate maximă de mișcare. Respectă aceleași reguli și în alegerea pantalonilor de trening și a hanoracului. Este de preferat să alegi hanorac cu fermoar, pe care cel mic să îl îmbrace și dezbrace ușor. Atenție la grosimea articolelor sportive: cu cât sunt mai groase, cu atât riscul ca cel mic să transpire este mai mare.
Profită de ofertele magazinelor pentru a te aproviziona cu 2, 3 perechi de pantaloni de sport pentru sezonul toamnă- iarnă, pentru că, de obicei, pantalonii sunt primii care se murdăresc și trebuie spălați mai des. De asemenea, sunt și primii care se rup în genunchi și trebuie înlocuiți. Dacă ai găsit un model comod, din material de calitate, poți lua, beneficiind de oferte, mai multe perechi din aceeași culoare sau culori diferite, în funcție de preferințele copilului.
Cum să alegi pantofii pentru școală
Prima regulă la care trebuie să te raportezi în alegerea pantofilor de școală este respectarea măsurii corecte. Astfel, dacă la îmbrăcăminte poți cumpăra produse ușor mai mari, copiii crescând rapid, nu poți aplica același principiu și la încălțăminte, pentru că purtarea pantofilor cu un număr mai mare poate deforma mersul. Alege pantofi moi, comozi, cu talpă flexibilă, și care să aibă exact măsura actuală a copilului. În cazul în care are program care presupune încălțarea/ descălțarea la școală sau la programul de after- school, optează pentru pantofi care se pun și se scot ușor, eventual cu scai, dacă cel mic nu știe încă să își lege șireturile.
În alegerea pantofilor de școală, este important să ții cont și de modul în care ajunge copilul la școală și, ulterior, acasă. Dacă merge pe jos, va avea nevoie de încălțăminte impermeabilă și călduroasă, eventual și de cizme de cauciuc pentru zilele ploioase.
Haine practice pentru vreme rece și ploioasă
Pentru sezonul ploios, copilul va avea nevoie de haine impermeabile și/ sau umbrelă. Dat fiind însă faptul că umbrela este mai greu de gestionat, o pelerină impermeabilă, cu glugă, îi va fi suficientă pentru a ajunge la școală/ acasă uscat. Asigură-te că și ghiozdanul este din material impermeabil, pentru ca cel mic să nu-și ude cărțile și caietele. Datorită materialului din care sunt confecționate, jachetele de ploie au și rol de protecție împotriva vântului, așa că pot fi folosite și în perioadele vântoase.
Și personajele preferate merg la școală
Deși îți vezi copilul cu ghiozdanul în spate și cu responsabilități legate de școală, preocuparea lui principală rămâne tot joaca, iar eroii lui sunt încă în desenele animale și filmele pentru copii. Chiar dacă regulile școlii nu permit ca ținuta principală de școală să fie colorată sau cu personaje, este absolut în regulă să îi cumperi geacă, încălțăminte și diverse accesorii cu personajele lui principale. Școala devine mai prietenoasă când vezi alături de tine supereroul sau prințesa preferată.
Alege haine de școală cu stil
Ai un copil pasionat de modă sau ai tu însăți această pasiune? Foarte bine, alege cu stil, pentru că ai de unde! Niște nasturi șic, un accesoriu aparte sau alte elemente discrete te pot ajuta să ai un școlar la modă. Până la urmă, în orice tip de îmbrăcăminte, detaliile chiar fac diferența. În funcție de codul vestimentar impus de școală, selectează culori și nuanțe, accesorizează hainele discret și combină elementele pentru ca micuțul tău să fie la modă.
Pentru copiii care merg la after- school și pentru cei care frecventează încă grădinița, pe lista de cumpărături trebuie să se regăsească și o pereche de pantofi de interior. Alege un material care să permită pielii să se aerisească, o talpă flexibilă, moale și un sistem simplu de încălțare/ descălțare. Pentru a te asigura că e numărul potrivit, când copilul probează perechea aleasă, asigură-te că poți introduce în partea din spate degetul mic.