Ca să ai încredere în copilul tău, trebuie să lucrezi mult și să-l înveți încă de mic ce înseamnă a spune adevărul și cât de important este aceasta în viața noastră.
Este o vorbă: încrederea se câștigă în timp. Perfect adevărat, mai ales în cazul copiilor. Deunăzi, copiii mei au început să urle din senin, iar dialogul a fost cât se poate de simplu, între mine și băiatul mai mare:
Eu: Ai idee de ce plânge fratele tău?
El: Cred că s-a lovit.
Eu: Ai idee cum s-a lovit?
El: Nu știu.
Eu: Cumva a căzut din pat?
El: Cred că da.
Eu: Ai idee cum a căzut din pat?
El: cred că l-am împins eu, dar nu am făcut-o intenționat. El mi-a luat primul jucăria. Deci, a meritat-o!
Evident că, în astfel de situații, primul meu impuls este să-i țin o teorie prin care să-i transmit mesajul că nu este frumos să mintă, iar apoi mă gândesc că este absolut normal acest comportament și încerc să găsesc soluții pentru a-i încuraja pe copiii mei să fie onești și să devină niște persoane de încredere.
Deborah Farmer Kris fost educator și membru corespondent al Boston University’s Center for Character and Social Responsibility, susține că cei mai mulți dintre copii au tendința de a minți atunci când simt că au încălcat o regulă sau așteptările părinților. Conform cercetărilor, abilitatea copiilor de a minți apare cu puțin înainte de vârsta de 3 ani și se dezvoltă rapid. Însă, specialiștii spun că până la vârsta de 8 ani, copilul nu este foarte priceput la a minți. Un exemplu este doar acel copil care stă cu creionul în mână și susține până în pânzele albe că nu el este cel care a desenat pereții.
De aceea, Deborah Farmer Kris ne sfătuiește că înainte de a ne supăra pe faptul că a mințit (copiii oricum mint), să ne deschidem mintea și sufletul și să încercăm să găsim soluții pentru a-i învăța ce înseamnă de fapt onestitatea și cât de important este adevărul.
Explică-i ce înseamnă să spui adevărul
Copiii mici încă nu realizează diferența dintre realitate și imaginație. În mintea lor, dacă nu spun că au spart ceva, tu nu vei afla, iar problema va dispărea ca prin magie. De aceea, trebuie să începem cât mai devreme să le explicăm conceptul de onestitate prin conversații simple.
În cazul meu, trebuia să spun: ”Tu l-ai împins pe fratele tău din pat și de aceea plânge. Mulțumesc că mi-ai spus adevărul. Acum, hai să ne gândim la ce ai putea face ca să îl ajutăm să nu mai plângă”.
De asemenea, se poate aplica o regulă a casei: ”la noi în casă, cine strică sau sparge ceva, trebuie să anunțe. Asta înseamnă să spui adevărul. Și apoi, vom curăța împreună.”
Demonstrează-i că încrederea și onestitatea sunt acte de curaj
Spune-i copilului că dacă este de încredere și spune adevărul este un act foarte important și curajos. Minciuna este uneori un răspuns al fricii și anxietății: frica de a nu-i dezamăgi pe părinți, frica de consecințe, frica de a nu se face de rușine. Pentru a spune adevărul este nevoie de curaj. Iar atunci când are curajul de a înfrunta situația, el capătă încrederea ta, Copiii sunt foarte motivați de a fi ”personajele bune” și sunt dispuși să-și modeleze comportamentul astfel încât acesta să reflecte persoana care vor ei să fie.
Adu un omagiu încrederii
Amintindu-i copilului că este important să spună adevărul înainte de a-l întreba ce s-a întâmplat, cresc șansele ca el să fie sincer. Atunci când copilul spune adevărul, deși i-a fost foarte greu să o facă, amintește-ți să-i apreciezi onestitatea și să-i spui că e o persoană de încredere. Explică-i că atunci când facem o greșeală, primul pas pentru a o rezolva este să fim sinceri în legătură cu ceea ce s-a întâmplat. Sau, mai pe românește, greșeala recunoscută este pe jumătate iertată. Asigură-l că tu ești mereu lângă el pentru a-l ajuta și a-l susține, iar dacă îți spune adevărul, veți putea rezolva împreună lucrurile.
Citiți povești inspiraționale despre încredere
Există o mulțime de cărți pentru copii ale căror personaje tratează cu onestitate și curaj anumite situații, dar și cu personaje care mint și realizează în final că este mult mai bine să spui adevărul. Eu, personal, ori de câte ori am avut o situație delicată, am inventat câte o poveste care să scoată în evidență un comportament pozitiv și importanța acestuia.
Citește aici și alte soluții legate de cum să-l dezobișnuiești pe cel mic de a minți.
Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.