Cum să creşti un antreprenor. Nu-i cere performanţă la toate materiile şi susţine-i pasiunile!

Veronica Guzun, redactor
antreprenor

Viitorul antreprenor se formează de mic. De câte ori am auzit expresii de genul ”urmează-ți pasiunea” sau ”dacă faci ce-ți place nu vei simți că muncești”? Au devenit adevărate refrene în discursurile motivaționale. Ca adulți, aceste sfaturi sunt dificil de urmat, mai ales dacă traseul profesional e deja bine stabilit, iar creditele pe care le avem nu sunt deloc un factor care să încurajeze schimbările. Ce se întâmplă însă dacă ne-am încuraja copiii să-și urmeze pasiunea? Margot Machol Bisnow în cartea ei ”Raising an antreprenor” (Să crești un atreprenor) are câteva răspunsuri.

”Sper că această carte să le arate părinților o nouă abordare. Să înțeleagă că nu există doar o singură cale pentru o viață de succes și să nu mai pună atâta presiune pe copiii lor, în domeniile în care aceștia nu au rezultate, ci să-i încurajeze și să-i sprijine acolo unde au un talent înnăscut”. – spune autoarea într-un interviu din publicația ”The Atlantic”.

Pentru a scrie această carte, autoarea a intervievat zeci de oameni care-au atins performanța în diverse domenii, de la atletism la divertisment, de la afaceri la modă. E o cale bătătorită. Însă Bisnow a făcut un pas în plus, pentru că a luat interviuri și mamelor acestor persoane, pentru a descoperi care au fost principiile după care au fost crescuți copiii.

A descoperit astfel că există puncte comune în viața copiilor care, atunci când cresc, ”transformă o pasiune într-un proiect”, cum spune autoarea. Acestea se repetau la toți respondenții, chiar dacă mediile în care au performat erau foarte diferite, la fel și mediile din care proveneau, resursele de care au dispus la început și dimensiunea proiectului pe care l-au dezvoltat.

Crede în copilul tău!

Cea mai importantă regulă pe care a extras-o a fost că părinții, de regulă, mama, au crezut în ei. Asta fac toți părinții, dar autoarea se referă la faptul că și-au încurajat copiii să-și urmeze visele, chiar dacă ceea ce își doreau să facă erau activități ce nu păreau să aducă bani, nu erau meserii populare sau nu erau domenii cunoscute părinților. Deci au urmat inima copilului, nu rațiunea personală.

Bisnow distinge între copiii cărora sistemul actual de învățământ, foarte rigid, cu reguli clare, le este benefic și cei care se simt încorsetați în aceste reguli. Nu înseamnă că cei care urmează traseul clasic de a învăța bine, a intra la un liceu bun, de acolo a urma o facultate bine cotată si apoi a intra într-o companie mare pe un loc de muncă de prestigiu, nu sunt de succes. Ci doar că acest traseu nu se potrivește sută la sută turor, iar cea de a doua categorie nu reprezintă un eșec. Pentru copiii cărora școala, așa cum e ea acum, nu li se potrivește, sfatul autoarei este următorul: ” Descoperiți împreună cu copilul ce îl pasionează și aveți încredere în el când îl lăsați să-și urmeze pasiunea, și va fi bine”.

Calea nebătătorită

Autoarea spune că un copil poate fi atras de o activitate, chiar dacă nu știe nimic despre ea, de aceea ”este un act curajos să ai încredere în copil, mai ales când ești o mamă-tigru care ia decizii pentru toată familia și insistă ca acestea să fie întocmai respectate, sau o mamă-elicopter care planează deasura și veghează cu atenție fiecare pas al copilului”.

Mulți dintre cei care au reușit pe cont propriu activează în domenii complet străine părinților, ceea ce constituie un mare avantaj, pentru că astfel părinții nu își arogă rolul de tutori cicălitori. În același timp, când copilul nu se poate baza pe sfatul profesional al părintelui, trebuie să ia decizii singur și să și le asume, ambele fiind nişte lecții de viață valoroase pentru un adult responsabil și independent, poate viitor antreprenor.

Din nou despre școală

Margot Machol Bisnow în cartea ”Raising an antreprenor” face referire și la faptul că pe lângă părinți, nici școala nu încurajează comportamentele caracteristice spiritului antreprenorial. De cele mai multe ori, copiii sunt apreciaţi pentru capacitatea de a reda cantități mari de informații care le-au fost servite anterior. Și această metodă funcționează în nenumărate cazuri, dar sunt copii cărora nu li se potrivește, cei care au o perspectivă nouă asupra lucrurilor și astfel nu se încadrează în linia setată de regula din școli.

De aceea, Bisnow consideră că școlile trebuie să încurajeze creativitatea copiilor și spiritul lor antreprenorial, lucruri benefice tuturor copiilor. La rândul lor, părinții au datoria să descopere ce mod de învățare i se potrivește copilului și să aleagă școala în consecință.

Nu mediocrității!

Un alt lucru pe care părinții ar putea să îl facă diferit ar fi să nu încurajeze copilul să aibă rezultate la fel de bune la toate materiile, căci astfel încurajează mediocritatea. E normal ca unui copil să i se pară mai ușoare unele materii și altele mai greu. De aceea, trebuie sprijinit la materiile care îi plac, iar la celelalte să mențină niște rezultate acceptabile. Astfel, copilul va face progrese în zonele care cu adevărat îl pasionează și le va aprofunda pentru a avea performanțe și în viitor.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa