Cum să alegi ghiozdanul copilului pentru a nu-i distruge spatele și coloana. 5 reguli importante

Theodora Fintescu, redactor
cum să alegi ghiozdanul
Deși pentru copil tot ceea ce contează este ca ghiozdanul să fie frumos, tu trebuie să te asiguri că e și de calitate.

A sosit și acel moment din an în care ghiozdanul copilului devine motiv de dispută în familie: tu vrei ceva ergonomic, care să nu-l cocoșeze, copilul vrea ceva frumos, cu eroii preferați sau cu imprimeuri la modă. Vestea bună este că există multe modele pe piață care întrunesc ambele condiții și trec cu brio atât testul de calitate, cât și pe cel de design.

Articol realizat cu sprijinul Băneasa Shopping City.

Pentru a vă ușura alegerile, am realizat un ghid cu principalele calități pe care trebuie să le îndeplinească un ghiozdan de calitate, în așa fel încât să nu afecteze coloana vertebrală și postura copilului, iar greutatea rechizitelor să se distribuie corect pe spate. Țineți cont de faptul că sănătatea copilului poate fi grav afectată dacă ghiozdanul pe care îl poartă zi de zi este mai mare sau mai greu decât trebuie. În ceea ce privește încărcarea ghiozdanului, regula este că cel mic nu are voie să poarte în spate mai mult de 10- maximum 15% din propria lui greutate.

1. Dimensiune adaptată vârstei și înălțimii copilului

Specialiștii spun că ghiozdanul trebuie ales în funcție de dimensiunea spatelui copilului, așa că cel mai bine este să mergeți împreună la cumpărături sau, dacă acest lucru nu este posibil, să îi faceți măsurători înainte. Regulile care trebuie respectate sunt următoarele:

  • ghiozdanul să nu depășească umerii în înălțime
  • ghiozdanul să nu depășească mijlocul, deci să nu-i atârne copilului peste fund
  • ghiozdanul să nu depășească lateralele umerilor cu mai mult de trei centimetri

2. Bretele late, ajustabile, cu burete

Bretelele sunt foarte importante, pentru că de ele depinde, în mare parte, confortul celui mic atunci când își poartă ghiozdanul. Alegeți bretele late, cu umplutură moale, pentru că altfel copilul va resimți dureri la nivelul umerilor. Bretelele trebuie să fie ajustabile, iar cu ajutorul lor ghiozdanul se mulează pe spatele, împiedicând astfel mișcarea lui dintr-o parte în alta. Sunt foarte utile și bretelele suplimentare la nivelul umerilor și la mijloc, pentru că primele, care se fixează la nivelul pieptului, împiedică alunecarea de pe umeri, iar cele fixate la mijloc mai preiau din greutate și stabilizează mai bine ghiozdanul.

3. Elemente de protecție și susținere a spatelui

Un burete de susținere în zona lombară sau un cadru reduc din greutatea resimțită de copil. Dacă ghiozdanul are burete, este important ca acesta să fie moale și corect poziționat pe spatele copilului.

4. Material de calitate, impermeabil, care se curăță ușor

Cu cât materialul din care e făcut ghiozdanul e mai bun, cu atât și viața lui va fi mai lungă. Ține cont de faptul că școala începe în anotimpul ploios și optează pentru un material impermeabil. Un alt avantaj al acestuia este că se și curăță foarte ușor. O atenție specială trebuie acordată și cusăturilor și fermoarelor, care trebuie, la rândul lor, să fie de calitate. Și nu în ultimul rând, este important ca materialul care sta direct pe spatele copilului să permită circularea aerului, pentru că altfel cel mic va ajunge cu spatele ud la școală, respectiv acasă.

5. Compartimente pentru o bună organizare

Compartimentarea ajută, pe de o parte, la o mai bună organizare și, pe de altă parte, la distribuirea greutății. În cazul copiilor mici, este important să existe un buzunar în care să își țină cutiuța cu gustarea, un altul pentru sticla de apă și secțiuni separate pentru cărți/ caiete/ penar. Elevii mai mari au nevoie și de un compartiment pentru bani/ telefon/ portofel/ tabletă, eventual laptop.
În această perioadă, în care părinții sunt în căutarea celor mai bune produse pentru școală, peste 35 de magazine din Băneasa Shopping City te așteaptă cu cele mai bune oferte și cu tot ceea ce e necesar pentru începutul noului an școlar. Găsești aici și o gamă variată de ghiozdane, pentru copii mici și pentru copii mari, branduri pe alese și produse de calitate, care întrunesc toate condițiile pentru ca experiența mersului la școală cu ghiozdanul în spate să fie una plăcută.

Iar dacă tot ajungi la mall și faci cumpărături, profită și de ofertele speciale. La Băneasa Shopping City la cumpărături de 500 de lei din magazinele partenere, dacă înscrii bonurile pe www.baneasa.ro, primești garantat unul dintre cele 250 de vouchere Diverta în valoare de 200 de lei. Mai mult, poti câștiga prin tragere la sorți una dintre cele 30 de tablete Huawei Matepad T8.

Mai multe detalii găsiți aici: https://www.baneasa.ro/backtostudy2020

Te-ar mai putea interesa