Cum pot folosi copiii ecranul şi tableta pentru a învăţa lucruri noi

Alexandra Irimiea
cum-pot-copii-folosi-tableta-totul-despre-mame

Produsele media pentru copii sunt peste tot: acasă, la școală, la prieteni. Cum facem selecția lor?

Timpul petrecut în fața unui ecran contează nu doar măsurând minutele sau alegând un anumit tip de tehnologie, ci mai degrabă prin ceea ce face copilul efectiv. Una este să stea o oră pe calculator și să împuște zombii și cu totul altceva e să folosească tableta o oră, învățând cuvinte noi în limba engleză. Cum pot folosi copiii, așadar, ecranul și tableta în avantajul lor?

Cel mai important criteriu după care să te ghidezi, ca părinte, este acesta: indiferent ce alegi – filme, jocuri, emisiuni TV sau aplicații – observă ce influență au asupra lui și ce calitate îi antrenează.

Cum poate beneficia cel mic de timpul petrecut în fața ecranului

Nu-i nimic rău să-l lași pe cel mic la desene animate, să se relaxeze puțin. Încearcă însă ca atunci când folosește media, să învețe ceva util.

Conexiune. Este foarte important ca cel mic să se conecteze la un nivel personal cu ceea ce urmărește, se joacă sau citește. Este implicat? Îi place? Atunci când se identifică cu personajele, el reușește cel mai bine să învețe.

Gândire critică. Alege ceva care să dezvolte la un nivel profund o temă sau o abilitate. Poate este un joc în care copilul se confruntă cu dileme etice sau trebuie să gândească o strategie pentru a depăși obstacole.

Creativitate. O caracteristică importantă pentru învățare pe care ar trebui s-o aibă produsele media este abilitatea de a-i face pe copii să creeze conținut nou. Întregul proces educațional este îmbunătățit atunci când ei își pun amprenta asupra jocului, când îl personalizează.

Context. Ajută-i să înțeleagă modul în care produsele media își fac loc în viața lor. Pentru cei mici sunt esențiale discuțiile și activitățile cu și despre jocuri sau filme. Totodată, face diferența și faptul că ești împreună cu ei atunci când folosesc media, le răspunzi la întrebări, le arăți prin exemplu personal că nu trebuie să facă abuz, să devină dependenți.

Media pentru copii: Reguli în folosirea tabletei

Pentru copiii mai mici de cinci ani, o modalitate potrivită de a-i prezenta media este prin fotografii sau filmulețe video scurte pe telefon. Ei se prind foarte bine cum merge tehnologia. Le este puțin mai greu cu butoanele, dar în rest înțeleg ușor cum să-și miște degetele pe ecran.

Dintre toate dispozitivele de pe piață, tableta este cea mai populară în rândul părinților. Iată câteva reguli, pe scurt, astfel încât copilul tău să beneficieze la maxim de potențialul de învățare pe care îl oferă:

1. Copilul învață cel mai bine atunci când este împreună cu un părinte, când interacționează cu el. Așa că puteți sta împreună pe tabletă, învățând literele sau explorând diverse specii de animale.

2. Așa cum nu toate cărțile sunt bune pentru copii, există și site-uri sau aplicații care nu-l ajută cu nimic. Alege un conținut media adecvat vârstei, nu-l lăsa să se joace orice, doar pentru că-i place sau a văzut la prietenii săi. Însă nu-i interzice asta fără să-i oferi mai întâi o explicație.

3. Stabilește niște limite de timp clare pentru folosirea tabletei. În acest mod îl încurajezi să se bucure de ea, fără ca să devină dependent, fiind mereu cu ea în mână dacă se plictisește.

Deși sunt bogate în conținut educațional, produsele media, chiar și cele special create pentru copii, nu pot înlocui modul interactiv de a învăța despre lume, experimentând-o offline, departe de ecran. Soluția cea mai bună este găsirea unui echilibru între activitățile media și cele non-media.

Descarcă acum GRATUIT capitolul ”Revoluția digitală scăpată de sub control”, din cartea ”Cum să ne păstrăm copiii aproape”, de Gordon Neufeld și Gabor Mate. Detalii AICI.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa