Cum îți poți ajuta mai bine copilul la teme

Anca Vlad
teme

Dacă micuțul tău are șase-șapte ani, atunci probabil că are deja teme pentru acasă. Ceva de scris, de citit și poate câteva calcule matematice. Încă din primele clase, presiunea este destul de mare pentru că majoritatea profesorilor le dau elevilor teme pentru acasă, scrie netmums.com.

Temele sunt folositoare

Poate fi dificil să alegi cea mai bună cale ca să-i ajuți – pentru cei mai mulți copii, temele sunt o corvoadă dacă nu vor să le facă -, dar dacă-i lași singuri vor face totul repede și de mântuială. Iar dacă le atragi atenția să nu le facă în grabă, rezultatul poate fi opus față de ceea ce aștepți. Deși pentru unii copii este greu să învețe, iar pentru alții este simplu, există în ambele tabere școlari care pur și simplu nu au chef să stea să-și facă temele.

Din fericire, sugestiile oferite mai jos vă vor ajuta atât pe tine, cât și pe copilul tău și, pe termen lung, veți avea numai de câștigat.

Reguli de bază pentru realizarea temelor:

  • Luați loc la un birou (masă) pe care se află la îndemână manualele, creioanele, radiera și caietele
  • Oprește televizorul
  • Fă în așa fel încât frații/surorile să nu-i distragă atenția
  • Alege o oră potrivită, când știi că școlarul dă randament. După gustarea luată după venirea de la școală, după-amiază sau chiar înainte de culcare? Rămâne la latitudinea voastră.
  • Încearcă să respecți aceeași rutină

Întrebări obișnuite legate de teme

Să-mi ajut copilul la lecții?

E o idee bună să stai lângă el sau, dacă este mai mare, să te interesezi ce i s-a cerut să facă și dacă au vreun plan cum să ducă la bun sfârșit proiectul. Pentru copiii mai mici, sprijinul tău moral este foarte important și, vorbind cu ei și explicându-le, îi poți ajuta să învețe mai repede și mai ușor. Nu trebuie să le fii profesor sau să faci temele în locul lor, dar e bine să faceți schimb e idei și să-i pui întrebări care-l ajută să găsească mai ușor răspunsuri.

Ce pot face ca să-l încurajez?

Ei bine, așa cum e cazul în tot ceea ce ține de „meseria” de părinte, răbdarea și atitudinea pozitivă dau rezultate foarte bune. Nu ezita să-l încurajezi și să îi apreciezi eforturile. „Azi te-ai apucat mai devreme de teme”, „Hei, ai citit o pagină întreagă fără să faci pauză. Asta e minunat!”. În cazul copiilor mai mari, dau rezultate observații de genul: „Asta e cea mai bună lucrare pe care ai făcu-o luna asta!” sau „Sunt impresionat de cât de multe lucruri ai găsit despre acest subiect”.

În paralel, încearcă să afli și ce nu-i place când trebuie să-și facă temele. I se pare greu să scrie de mână? Silabisirea e dificilă? Oare ai putea-o transforma într-un joc? Faceți împreună propoziții cu cuvintele pe care le silabisește mai greu. Matematica nu se numără printre materiile lui favorite? Găsești în fiecare moment al zilei ocazia să folosești matematica – când faci cumpărături, cere-i să te ajute să calculezi restul pe care urmează să-l primești sau golește-ți portmoneul și apoi pune-l să sorteze monedele pe valori, să facă apoi calculul sumelor ca să afle câți bani ai.

E bine să folosim acasă culegerile de exerciții?

Acestea pot fi folositoare, deși, la fel de bine, copilul ar putea reacționa nu tocmai bine când va descoperi că are și mai multe teme. Mai mult, dacă-i dai mai multe de făcut unul copil care deja nu e motivat, nu e o idee tocmai bună. Oricum, dacă vrei să înțelegi mai bine ceea ce învață la școală, nu strică să răsfoiți culegerile împreună. Le poți folosi ca să studiați un anumit subiect sau ca să învețe mai multe. Nu-l obliga însă să rezolve toate exercițiile!

Complimentele, recompensele sau banii sunt „motivație” sau „mită”?

Bună întrebare! Adevărul este că recompensele sunt folositoare, dar aveți grijă! Bineînțeles că e în regulă să-i spui copilului „Dacă-ți termini temele într-o jumătate de oră, te vei încadra perfect ca să urmărești programul tv preferat”.

Pe de altă parte, psihologii susțin că dacă vei continua cu acest sistem de recompensare, ei vor asocia, instinctiv, făcutul temelor cu obținerea unei recompense și, în momentul în care vei înceta să i le mai dai nu vor mai fi motivați, iar rezultatele se vor vedea în note.

Probabil că e utopic, dar ai vrea ca micuțului tău să-i placă să-și facă lecțiile, pentru că are numai de câștigat de pe urma acestei activități și nu pentru că primește o recompensă. Așadar, cea mai bună cale de a-l răsplăti e s-o faci atunci când nu se așteaptă – nu-l plăti ca să facă ceva, dar, din când în când, recompensează-l pentru munca bine făcută.

Dacă nimic nu dă rezultate? Să devin mai dură?

Nu e o idee bună. Dacă nu reușiți s-o scoateți la capăt, atunci stai de vorbă cu învățătoarea lui. Copilul trebuie să înțeleagă ce se așteaptă de la el și, plăcut sau nu pentru tine, va înțelege mai bine dacă aude asta de la învățătoare. Multe școli au posibilitatea să te ajute în privința asta, dar important e să ții legătura cu profesorul. Acesta sistem poate fi de folos în școala primară și-l poate face pe copil să înțeleagă că temele de acasă sunt o extensie a ceea ce a învățat la școală.

Dacă vrei să citești mai multe despre temele pentru acasă, îți recomandăm cartea Mitul temei pentru acasă, scrisă de Alfie Kohn.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa