Cum îţi încurajezi copilul să citească de plăcere?

Adriana Moscu
cum-iti-incurajezi-copilul-sa-citeasca-din-placere-totul-despre-mame

Ce importanţă mai are lectura clasică azi şi cum îţi încurajezi copilul să citească de plăcere?

Cercetătorii au demonstrat că cei mici își vor aleage mai ușor drumul potrivit în viață dacă vor fi înconjuraţi mereu de cărţi, căutând răspunsuri și idei cu ajutorul lecturii. Pe de altă parte, de cele mai multe ori, aceștia asociază lectura cu obligativitatea temelor de la școală și de aceea nu asociază cititul cu o activitate plăcută. Pentru a-i sprijini să capete acest obicei cu reale beneficii în dezvoltarea imaginației, a culturii generale și a vocabularului, tu, ca părinte, trebuie să încerci să insufli copilului dragostea pentru lectură citind în familie.

Dar ce le citim copiilor, cum alegem cărţile, în ce mod le stârnim interesul şi curiozitatea, cum le arătăm cât de fascinantă poate să fie o lectura? Va fi un drum destul de lung, cu foarte multe intersecţii, însă o abordare corectă poate transforma provocarea lecturii într-o activitate plăcută. De aceea, ca să fim siguri că vom recomanda cele mai eficiente sfaturi, ne-am consultat cu specialiștii de la Asociația Curtea Veche și am aflat următoarele:

1. Aduceți cartea în preajma copilului

Este foarte important pentru cel mic să existe cărți în preajma lui, fie doar și vizual, încă din primii ani de viaţă. Astfel, curiozitatea le va fi atrasă și, când vor crește mari, acestea nu vor fi doar simple obiecte, ci adevărate resurse pentru imaginație. Păstrați, așadar, cel puțin câte un volum pe noptiera de lângă pat, pe raftul din sufragerie sau în buzunarul banchetei din spate a mașinii.

Îți recomandăm să-i oferi copilului tău o lectură interesantă, cartea O javră, un câine și un copil, scrisă de Sidonia Drăgușanu. Este povestea în versuri a iubirii necondiționate pe care un câine i-o oferă stăpânului, indiferent de comportamentul acestuia. Cartea poate fi cumpărată de AICI.

2. Fiți un exemplu

Obișnuiți să citiți în preajma copilului, fie că petreceți măcar o jumătate de oră, seara, înainte de culcare pentru a parcurge câteva file de carte sau răsfoiți un ziar dimineața. Astfel, acesta va putea avea încredere în exemplul personal al celor mai apropiate persoane din viața lui: părinții.

3. Citiți împreună

În primul rând, încercaţi să faceţi din citit un adevărat obicei – o tradiţie a fiecărei zile. Cu timpul, va deveni ceva normal şi aşteptat cu nerăbdare de toată lumea. Chiar dacă a depășit de mult vârsta cititului de povești înainte de culcare, puteți continua acest obicei drept activitate amuzantă în familie. Timp de cel puțin jumătate de oră pe zi, realizați un program special de lectură în care toți membrii familiei citesc pe roluri diverse fragmente din cărți. Puteți crea și un decor special: dintr-o pătură colorată şi câteva perne pufoase se poate crea cel mai confortabil fort unde intră doar cei care citesc.

Pont: Deseori, cei mici nu reţin sau nu înţeleg acţiunea unei cărţi, dar continuă să citească în ciuda acestui fapt. O metodă bună este să îi întrebaţi dacă va pot repovesti în câteva cuvinte ce ați citit. Puteţi chiar să vă prefaceţi că nu aţi înţeles nimic sau să încurcaţi acţiunea poveştii. Este o idee bună să îi lăsaţi să vă corecteze şi să vă arate că au înţeles povestea.

4. Puneți în scenă poveștile

Citiți-i într-un mod mai special o poveste simpatică, cu o intonație sau mimică deosebită și micuțul va descoperi cât de distractive pot fi cărțile, dacă le dați viață. În plus, îl puteți provoca să deseneze personajele sau obiectele pe care le aude descrise în poveste, așa cum și le imaginează el. Asociația Curtea Veche pune la dispoziție Ghidul pentru ateliere introductive, elaborat de psihopedagogi teatrali, ce cuprinde tehnici inovatoare și interactive inspirate din actorie menite să crească atractivitatea lecturii pentru copii.  Ghidul poate fi descărcat, în mod gratuit, de www.asociatiacurteaveche.ro.6

5. Mergeți în librării

De fiecare dată când vă aflați împreună, la cumpărături, opriți-vă și într-o librărie sau la un stand de cărți. Puteți răsfoi împreună câteva pagini sau puteți dezbate asupra copertei. De altfel, în unele librării, există tot felul de ateliere de lectură gratuite pentru copii, organizate sub îndrumarea unor actori profesioniști, la care puteți participa împreună cu cel mic pentru a-i prezenta un anumit volum într-o manieră inedită și interactivă.

6. Încurajați cititul în format digital

Copiii au o curiozitate care creşte cu fiecare zi şi abilitatea de a-şi imagina cele mai inedite poveşti. Pentru foarte mulți dintre aceștia, noile tehnologii au înlocuit zmeii şi balaurii, chiar şi prinţii sau prinţesele cu personaje din alte galaxii sau creaturi supranaturale. În cazul în care observați că cel mic este atras mai degrabă de cititul în format digital, încurajați-l. Un raport desfășurat pe teritoriul S.U.A., în 2010, subliniază faptul că mijloacele electronice ar putea motiva copiii în ceea ce privește lectura. Conform raportului, 57% dintre copiii intervievați (cu vârste între 9-17 ani) au declarat că ar fi interesați să citească o carte în format electronic, iar o treime din ei au susținut că ar citi de amuzament mai multe cărți dacă ar avea acces la ele în format electronic.

Citește și:
10 moduri de a citi o frumoasă carte pentru copii mici
Conversaţie sau lectură?
Un obicei pe care nu trebuie să îl sacrifici niciodată

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa