Cum învăț copilul să se încalțe singur? Un pas spre independență

Veronica Guzun, redactor
Cum învăț copilul să se încalțe singurCum învăț copilul să se încalțe singur

Odată cu vârsta ”de ce”- urilor, vine și vârsta ”lasă-mă să fac eu”. Acesta este momentul perfect pentru a-l ajuta pe copil să învețe să se îmbrace și să se încalțe singur. Este esențial să-i încurajezi aceste inițiative de independență. În loc să-i spui ”lasă, că fac eu pentru că tu ești mic”, mai bine ar fi să găsești metode pe înțelesul lui de a-l ajuta în acest demers. Iată câteva sugestii care te ajută să răspunzi la întrebarea ”cum învăț copilul să se încalțe singur?”.

De la ce vârstă?

Vârsta ”pot eu” începe pe la doi ani și este un moment prielnic pentru a începe învățarea. Mai întâi, e bine să-I oferi pentru antrenament papucii de cameră, dacă reușește să-și strecoare piciorușele în ei, prima etapă a fost depășită cu succes. Felicitări! Acum e momentul să învețe să deosebească stânga de dreapta. Cunoștințe ce îi vor fi utile și dincolo de momentul încălțării.

Următoarea redută – sandalele pentru afară. Pentru început, e bine să eviți încălțămintea cu șireturi. Aceasta necesită o capacitate de coordonare pe care copiii mai mici de cinci ani rareori o au. În schimb, închizătorile cu arici sunt foarte potrivite în primele etape ale învățării. Un alt detaliu important este ca încălțămintea să-i placă. Astfel, va fi mult mai tentat să încerce singur și să nu renunțe repede. Treceți apoi la ghetuțe cu arici. Abia după ce a însușit tehnica încălțării ”cu arici”, se poate trece la un alt mod de închidere, și anume la fermoar.

Cum îmi conving copilul să bea mai multă apă?

În joacă

Dacă nu are inițiativa de a învăța să se încalțe, apelați la câteva jocuri care cu siguranță îl vor distra. Iată două dintre ele.

Metoda metaforei: Spune-I copilului să-și imagineze că piciorul lui este trenulețul, iar gheata este tunelul, sau avionul și hangarul, sau mașina și garajul. Pentru și mai multă distracție, reproduceți împreună și sunetele pe care le fac avionul, trenul, mașina.
Cheamă-ți prietenii în ajutor: Implică păpușile sau alte jucării pe care copilul să le încalțe mai întâi. Observați împreună cu ce sunt încălțați copiii din desene animate. Discutați despre tipurile de încălțăminte ale eroilor.

Piedici

Deși pe termen lung, cu un copil independent alături este mult mai ușor, până învață această independență, mamele au nevoie de nervi tari, răbdare și timp dublu pentru fiecare acțiune. Dacă ești iritată sau grăbită, copilul va simți presiunea și nu va reuși să se încalțe pe cât de repede vrei tu, ceea ce îl va frustra, iar pe tine te va face sa vrei sa preiei frâiele. În acest caz, copilul va deduce că nu este capabil și nu va mai avea inițitivă data viitoare. Prin urmare, cel mai important sfat este să ai răbdare.

Scoate în evidență reușita lui, chiar dacă e parțială. Dacă s-a încălțat singur, deși a încurcat stângul cu dreptul, nu te grăbi să-l critici pentru greșeală, ci remarcă ceea ce a făcut corect. Apoi roagă-l să meargă prin casă să vadă dacă nu este deranjat de ceva. Cel mai probabil, va simți că ghetele îl jenează și atunci, prin dialog, ajută-l să ajungă singur la concluzia că s-a încălțat invers. Lasă-l să se încalțe corect a doua oară.

La început, copilul va avea nevoie de confirmări și asigurări că face bine. Poți să i le dai, dar, cu timpul, pune-i întrebarea în oglindă. Dacă întreabă: ”Mami, e bine așa?”, răspunde-i: ”Dar tu ce crezi, e bine?”. Așa îl vei încuraja să decidă singur dacă face corect sau greșește.

Procesul de învățare să se încalțe singur durează câteva luni. Ai răbdare!

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa