Lipsa atenţiei şi agitaţia sunt fenomene tipice majorităţii copiilor şi nu reprezintă motive de îngrijorare decât arareori. Vedeţi mai jos cum trebuie să organizaţi spaţiul din preajma copilului astfel încât să nu-i perturbe puterea de concentrare. Şi de ce televizorul, smartphone-ul sau tableta contribuie la tulburări de atenţie la copii.
Tulburările de deficit de atenţie sunt un subiect foarte popular în zilele noastre, în special în rândul părinţilor ai căror copii sunt în primii ani de şcoală. Merită de văzut dacă amploarea acestui fenomen este atât de mare şi dacă da, de ce. Concentrarea este abilitatea de a te focaliza asupra unei anumite sarcini. Este demn de reţinut faptul că de la un copil la grădiniţă nu putem cere să se concentreze la o activitate mai mult de 15-20 minute, maximum 30 de minute.
Când putem vorbim despre probleme de concentrare şi când avem de a face cu toane?
Nu există o limită clară între etalon şi o tulburare de deficit de atenţie. De aceea înainte să mergeţi cu copilul la un specialist, uitaţi-vă la mediul său înconjurător şi la modul în care îşi petrece cea mai mare parte a timpului. Vedeţi dacă nu cumva sunt anumite condiţii externe care îi distrag atenţia. Televizorul, chiar dacă este în fundal, îl poate împiedica pe cel mic să se concentreze la teme.
Despre impactul negativ al dispozitivelor electronice asupra dezvoltării copilului s-au publicat deja o mulţime de studii. Acestea au decretat în unanimitate că smartphone-ul, tableta şi televizorul contribuie la dezvoltarea tulburării de deficit de atenţie. Acest lucru nu înseamnă, totuşi, că un părinte trebuie să-şi izoleze complet copilul de dispozitivele electronice. În zilele noastre este imposibil acest lucru. Mai degrabă încercaţi să organizaţi timpul copilului astfel încât utilizarea echipamentelor electronice să fie minimă.
Problemele de concentrare şi joaca
În cazul în care cel mic este înconjurat de o mulţime de jucării, de obicei, nu se joacă cu ele, pentru că nu se poate decide ce să aleagă. Multe jucării sunt folosite de copii o singură dată, atunci când le primesc. Dar dacă cel mic ar avea doar două jucării, el se poate distra cu un joc de roluri. Când sunt mai puţine jucării la vedere, efortul copilului de a organiza un joc nou este mai mare, forţând materia cenuşie să lucreze.
Organizarea camerei copiilor are un impact asupra concentrării
Trebuie să aveţi grijă şi de aspectul camerei în care copilul îşi petrece timpul. În loc de pereţi zugrăviţi în culori tari, mai bine culori pastelate. Camerele copiilor ar trebui să fie iluminate corespunzător, nu se recomandă lumina rece, albă, nici poze, postere sau fotografii pe pereţi. Toate acestea au un efect negativ asupra sistemului nervos al copilului, contribuind la probleme de concentrare. Acest lucru este valabil şi pentru grădiniţe şi şcoli. Prea multe decoraţiuni şi rafturi, care gem sub o grămadă de jucării colorate, pot împiedica, din păcate, concentrarea. Adesea, eliminând factorii menţionaţi mai sus, se îmbunătăţeşte în mod semnificativ puterea de concentrare a copilului.
O dietă sănătoasă şi sportul îmbunătăţesc puterea de concentrare
Tuturor ni se întâmplă să trecem prin stări mai proaste, cu scăderea puterii de concentrare. Unii, mai des decât alţii. Această stare poate fi cauzată de deficienţe în vitamine şi minerale. Prin urmare, ar trebui să aveţi o dietă echilibrată şi să faceţi în mod regulat sport. Să ne amintim că printr-o dietă adecvată, mişcare şi un antrenament permanent al minţii se poate îmbunătăţi nu numai capacitatea de concentrarea, dar, de asemenea, memoria şi imaginaţia. Iar acest lucru este valabil pentru toate vârstele, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.