Prima zi de şcoală. Trucuri pentru un început de an bun

Alexandra Constantin
prima zi de școală

  În prima zi de școală, unul dintre cele mai dificile lucruri pentru părinte este să-şi lase copilul supărat. Vestea bună este că poţi apela la câteva trucuri care să îl ajute să aibă parte de un început de an şcolar de neuitat.

  Dacă vrei să îi faci copilului tău viața mai ușoară la școală și nu numai, cumpără cartea Copilul conștient pentru tine și pentru învățătoarea lui. Găsești și tu și ea o grămadă de exerciții pentru copii în ea. 

  În prima zi de școală evită să devii sentimentală de față cu el

  Deşi instinctul de mamă îţi spune să-l îmbrăţişezi şi să-l pupi de zeci de ori înainte de a-l lăsa la şcoală, acest lucru nu este tocmai de ajutor pentru copil. Faci ca despărţirea să fie şi mai dificilă pentru el. Aminteşte-i că după câteva ore o să te întorci şi că o să descopere alături de dascăl şi de colegi multe lucruri interesante.

  Nu-l compara cu ceilalţi elevi

  Este perfect normal ca puiul tău să se simtă speriat în prima zi de şcoală. Una dintre greşelile pe care le poţi face în astfel de cazuri este să apelezi la comparaţii crezând că acest lucru îl poate ajuta să se destindă sau să se familiarizeze cu noul mediu. Aşa că evită pe cât posibil să-i dai drept exemplu comportamentul celorlalţi colegi. Încearcă în schimb să-l linişteşti şi să descoperiţi împreună lucruri care să-i captiveze atenţia.

  Apelează la mici dovezi de dragoste

  Chiar dacă este vorba doar de câteva ore, timpul poate trece mai greu pentru cel mic, iar acest lucru îi poate afecta starea de spirit. O idee bună este să-i aminteşti prin mici dovezi că te gândeşti la el şi că că-l iubeşti. Pune-i în ghiozdan sau chiar în cutia cu mâncare un sticker cu personajul preferat din desenele animate sau pregătește-i desertul care îi place cel mai mult pentru prima zi de şcoală.

  Ajută-l să-şi facă prieteni

  Se spune că alături de un prieten orice lucru pare mai uşor. Această zicală se poate aplica şi în cazul primei zile de şcoală. Îl poţi încuraja să se împrietenească cu unul dintre colegii lui de clasă, mai ales că poate să descopere că au multe lucruri în comun. Nu numai că poate câştiga un companion de joacă, ci şi un bun prieten în noul drum pe care a pornit.

  O altă perspectivă despre prima zi de școală puteți găsi și aici.

  Pune-i jucăria preferată în ghiozdan

  De multe ori obiectele lor preferate pot fi de mare ajutor când copilul este agitat, situaţie des întâlnită mai ales în prima lui zi de şcoală. Pune-i în ghiozdan jucăria preferată sau chiar o eşarfă pe care ai dat cu puţin parfum de-al tău. Nu numai că îl pot ajuta să se simtă mai în siguranţă, ci îi aminteşte de tine şi de faptul că îl iubeşti.

  Dacă vrei să îi faci copilului tău viața mai ușoară la școală și nu numai, cumpără cartea Copilul conștient pentru tine și pentru învățătoarea lui. Găsești și tu și ea o grămadă de exerciții pentru copii în ea. 

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa